Ugrás a tartalomra

Megújult a Latabár család sírboltja az avasi temetőben

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. szeptember 11. vasárnap 18:09
A sírbolt az elmúlt időszakban már nagyon rossz állapotban volt, most összefogásnak köszönhetően sikerült a homlokzatot felújítani. 
Jacsó Pál, Hangó István, Burgony Péter és Magyar László. Fotók: Juhász Ákos

Rövid ünnepség keretében avatták fel szombat este a Latabár családi sírbolt megújult homlokzatát. Az eseményt az avasi hegygazdák, Magyar László és Jacsó Pál a Szent György-hegy Alapítvánnyal közösen szervezték, ami nem véletlen, hiszen a felújítás is a közös munkájuk eredménye. 


Az eseményen Jacsó Pál Latabár Endre életét elevenítette fel, beszédében kiemelte, a társulata avatta fel 1857-ben a Miskolci Nemzeti Színházat. A felújítással kapcsolatban az összefogás teremtőerejét hangsúlyozta. „Nekünk, hegygazdáknak minden fontos, ami az Avason, az Avassal történik. Az bizonyára sokak előtt ismert, hogy havi szinten tartunk fogadóórákat a területtel kapcsolatban a Bortanyán, melyen sok megoldandó probléma, ötlet, javaslat érkezik be hozzánk. Így hívták fel figyelmünket a Latabár sírbolt rossz állapotára. Fontos megemlíteni, hogy a felújítást a Szent György-hegy Alapítvány koordinálta, és támogatta azt a Kulturális és Innovációs Minisztérium is” – mondta. 

A síremlék avatóján beszélt még Burgony Péter, az Avasi Kvaterkát szervező Miskolczi Borbarátok Társasága elnökségének tagja (hiszen az avatás a népszerű programsorozat részeként valósultr meg), valamint Hangó István, az avasi református templom lelkésze is.


Jacsó Pál a Miskolc Televízió Híradójának a közeljövő terveiről is szólt. „A város támogatásával további attrakciókat is tervezünk. Ravasszal nemzeti színű virágokkal ültetnénk körbe a Palóczy-emlékművet, helyreállítanánk azt a Nagyavas Felső-soron található kilátót, amit korábban megrongáltak, a Kisavas Első-soron pedig több pince homlokzatát is felújítják a tulajdonosok, az előtte lévő zöldterületet pedig virágládák kihelyezésével támogatja majd Miskolc” – részletezte.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!