Ugrás a tartalomra

Megvan, merre megy tovább Miskolc

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. szeptember 01. csütörtök 15:47
Az FVS és TVP rövidítésekkel mostantól gyakran fogunk találkozni, ezek azok a programok, melyek meghatározzák Miskolc jövőképét 2030-ig. A programokat a közelmúltban megvizsgálta, és támogatásra alkalmasnak találta a megyei önkormányzat is, melynek szakemberei a polgármester elmondása szerint elismerően nyilatkoztak a dokumentumokról.
Veres Pál. Fotó: Horváth Csongor

Elkészült Miskolc Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája (FVS) és a TOP Plusz Városfejlesztési Programterve (TVP). A témával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót csütörtök reggel Veres Pál, Miskolc polgármestere és Miklós Viktor pályázati főosztályvezető.

Az eseményen először a város első embere szólt, aki úgy fogalmazott az FVS és a TVP esetén is olyan programokról van szó, melyek meghatározzák a város jövőképét, illetve megfogalmazzák azokat az irányvonalakat és fókuszpontokat, amelyek a városfejlesztés szempontjából prioritást élveznek. Veres Pál emlékeztetett, a projektek előkészítése 2020 elején kezdődött, célja pedig az volt, hogy a város elképzelései találkozzanak nemcsak a megye terveivel, de azok bekapcsolódjanak az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna (korábban kreatív régió) működésébe is.

- Borsod-Abaúj-Zemplén megye területfejlesztési programjában korábban megfogalmazták azt a stratégiai célt, hogy Miskolc tudásközpontként, innováció és kutatásfejlesztésre épülő gazdasági központként élhetőbb, integráló város legyen. Ez azért fontos, mert ezzel párhuzamosan a város kiemelt státuszt kapott, így nevesítették a megye területfejlesztési programjában, és így az úgynevezett Terület és Településfejlesztési program pluszban (TOP PLUSZ) elkülönítettek egy 31 milliárd 850 millió forintos keretet, amelyre jogosult lesz a város. Ennek igényvebételéhez szükséges volt az FVS és a TVP programjaink elkészítése, melyek célja nem más, minthogy a 2021-2027-es uniós programozási időszakra adjunk egyrészt konkrét fejlesztési elképzeléseket, de ezen túl 2030-ig is tudjunk konkrét víziót adni a városi fejlesztésekkel kapcsolatban. Örömmel mondhatom, hogy ezek a programok elkészültek – jelentette ki Veres Pál.

A városvezető elmondta, az elkészült programokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzatnak, az irányítóhatóságnak és a miskolci közgyűlésnek is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy az önkormányzat támogatási kérelmeket nyújthasson majd később be turisztikai, városfejlesztési vagy akár közösségfejlesztési felhívásokra. „Az engedélyeztetési folyamat elindult, és az elmúlt napokban a megyei önkormányzat ki is adta a támogatói nyilatkozatát. Eszerint a projekt illeszkedik és összhangban van a megyei önkormányzat fejlesztési koncepciójával és programjával, valamint a megyei előzetes integrált területi program céljaival” – tette hozzá a polgármester, aki köszönetet mondott Bánné Gál Boglárkának, a megyei közgyűlés elnökének és a megyei önkormányzat dolgozóinak is. Hozzátette, a projektek most az irányítóhatóságnál vannak, az ő támogatásukra várnak.

Miklós Viktor. Fotó: Horváth Csongor


A programok céljait Veres Pál és Miklós Viktor közösen ismertette. Eszerint Miskolc fő célja, hogy megállítsák a több évtizede tartó népességfogyást, hogy színvonalas köz- és magánszolgáltatásokat biztosítsani, hogy minőségi munkahelyek jöjjenek létre, és hogy jó legyen a városi közbiztonság. Emellett kiemelt fontosságú cél az is, hogy a város a klímaváltozás ellenére is a legélhetőbb magyarországi nagyváros legyen. Hozzátették, az M30-as autópálya megépülésének köszönhetően tovább erősödik Miskolc és Kassa történelmileg is szoros kapcsolata gazdasági, kulturális és turisztikai szinten, és mivel a Via Carpatia közlekedési folyosó egyik fontos állomása Miskolc, így logisztikai szempontból kis felértékelődik a város.

Miklós Viktor arról beszélt, amellett, hogy a 2021-2027 uniós programozási időszak fejlesztéseire készülnek, 2023 végén fog csak lezárulni az előző, 2014-2020-as időszak fejlesztéseinek kivitelezése. - Éppen kiviteli közbeszerzés alatt van az Avasi kilátó fejlesztése, készülünk az Avastető fejlesztésére, több mint 8 kilométer kerékpárutat létesítünk, megtörténik a Thököly úti híd felújítása és szélesítése és Miskolctapolcán is számos út felújítása fog még megtörténni – sorolt néhányat a tervek közül a főosztályvezető.

Ehhez jöjjek még hozzá – folytatta Miklós Viktor – a már sokat emlegetett 21-27-es időszak projektjei. Ha a kormány megállapodik Brüsszellel még idén ősszel, akkor remélhetőleg be tudjuk adni az elsődleges támogatási kérelmeket, akkor elkezdődhetnek a TOP Pluszban megfogalmazott beruházásaink kivitelezése. Ilyen többek között a Bogáncs utca továbbfejlesztése, további Avastetői beruházások indítása, vagy éppen a Népkert megújítása – mondta el Miklós Viktor.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!