Ugrás a tartalomra

A megye legsikeresebb vállalkozásait ünnepelték

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 11. csütörtök 19:18
Csütörtökön megtartották a BOKIK tizenötödik TOP100 gazdasági fórumot, 2019 után ismét a DVTK Stadion VIP-termében (tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt a rendezvény), és idén is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adó- és vámigazgatóságával, valamint az Észak-Magyarország megyei napilappal közös szervezésben.

A hagyományoknak megfelelően megjelent a megyei székhelyű vállalkozások rangsorát tartalmazó kötet is, amit a 2020-ban elért nettó árbevétel és az átlagos állományi létszám alapján állítottak össze. A legtöbb bevételt az előző üzleti évben a BorsodChem Zrt. érte el, míg a legnagyobb foglalkoztatónak a B+N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. bizonyult.

– A nehézségek után a tavalyi év vége kiegyenesedni látszott, ezt végül a méréseink is igazolták – mutatott rá Bihall Tamás, a BOKIK elnöke. – Most a NAV és a KSH adatai megerősítették, 2020 alapvetően nem volt egy rossz év, sőt néhány mutatóban még a 2019-es adatokat is felülmúltuk. Nagyszerűen helyt állt tehát a megye gazdasága, a turizmus, a vendéglátás és a szórakoztatóipar kivételével. Ugyanakkor, bár „legyűrtük” a vírust, a vállalatok kitettsége, és a bizonytalanság még jelen van.

Bihall Tamás rámutatott arra is, hogy a TOP100 tagjai állítják elő a megyében megtermelt értékek közel 80 százalékát, a foglalkoztatottak felét. „Egy óriási gazdasági erőről beszélhetünk tehát”, tette hozzá a kamara elnöke.

Elmondta azt is, hogy a TOP100-as cégek döntően miskolciak és Miskolc környékiek, de kiemelkedő még Kazincbarcika és Tiszaújváros vállalatainak jelentősége. Örvendetesnek nevezte ugyanakkor, hogy erősödik Sátoraljaújhely, Sárospatak és Mezőkövesd környéke is. Négy olyan járás van ellenben, ahonnan egyetlen cég sincs a legjobb százban.

– És „hiányzik” az a közel húsz vállalat is, amelyek nem az itteni adóhivatalnál számolnak el, hanem hazánk más részein; a megtermelt javak 18 százalékát ők állítják elő – jegyezte meg.

Bár nem múlt még el a járványhelyzet, mégis „van ok az ünneplésre”, de arra is, hogy az elmúlt időszak tanulságait áttekintsük – kezdte köszöntőjét Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízott. Ilyen például, hogy érdemes mindig két lépéssel a többiek előtt járni.

– Azok lesznek az új korszak nyertesei, akik új üzemeket nyitottak, építkeztek, akik megőrizték az értékes munkaerőt, fejlesztettek, és nyitottak voltak az új technológiák előtt – hangsúlyozta, méltatva a kormányzati gazdaságpolitikai intézkedéseket.

Emlékeztetett, a megyei beruházások értéke rekordot döntött tavaly, elérte a 194 milliárd forintot – ezzel Budapest és Pest megye után a harmadikok vagyunk. Közel félszáz kiemelt nagyberuházás valósult meg az elmúlt hat évben Borsod-Abaúj-Zemplénben, közel 3 ezer milliárd forint értékben. Jelenleg is huszonnégy befektetővel tárgyal a kormány.

– A megye és Miskolc komoly erőt képvisel hazánk gazdaságában – emelte ki a kormánymegbízott.

A megyei napilap főszerkesztője, Csákó Attila azt ecsetelte rövid köszöntőjében, hogy a fórumon Borsod-Abaúj-Zemplén gazdaságának krémje van jelen, a vállalkozók munkája tiszteletet parancsol, és ahogy a sportolók, úgy ők is mérhető teljesítményt nyújtottak.

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szakmai előadásában azt fejtette ki, hogy az alacsony kamatok és a pénzbőség végéhez közelítünk. A vállalkozásoknak üzente: az utolsó pillanatban vagyunk, most érdemes hitelt felvenni, kezeljék azt lehetőségként.

Kovácsné Fecz Csilla, a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága igazgatója a járvány miatt bevezetett gazdaságvédelmi intézkedéseket méltatta, külön kitérve az adózási könnyítésekre a veszélyeztetett ágazatokban, a fizetési kedvezményekre, az ÁFA gyorsított kiutalására. Megtudhattuk azt is, hogy az adóbevételek tekintetében is jól teljesítettek a top-cégek: évről évre nőnek a tőlük érkező központi költségvetési bevételek, tavaly elérték a 255 milliárd forintot.

Marton Zsombor, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója a csoport valaha volt legnagyobb organikus beruházását mutatta be. A hazai vegyipar központját hozzák létre Borsodban, mintegy 1,3 milliárd eurós beruházással Európa egyik legjelentősebb vegyipari üzeme létesül Tiszaújvárosban. A vállalat frissített hosszú távú stratégiájának egyik alappillére a vegyipari transzformáció: a jövőben a vegyipari termékek teszik majd ki a finomítói termelés több mint felét, és várhatóan ez adja majd a cégcsoport bevételeinek nagy részét is.

Juhász Ákos képgalériája

Végül átadták az Észak-Magyarország TOP 100 Gazdasági Díját, melyet idén Cseh Zoltán, a Colas Északkő Kft. ügyvezető igazgatója érdemelt ki. A program az idei kiadványok átadásával zárult.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!