Ugrás a tartalomra

Megyeszerte pusztított az éjjeli vihar

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. június 10. hétfő 13:37
Kidőlt fákat, összetört autókat, forgalmi akadályokat, áramszünetet hagyott maga után az éjjel lecsapott vihar Miskolcon és a megye több településén. A meteorológia hétfőre is ismétlődő záporokat, zivatarokat ígér.

Erős széllel és nagy mennyiségű csapadékkal érkezett a vihar a vármegyébe. Az Astromet tájékoztatása szerint a múlt éjjel egy szupercella és fél tucat zivatar érte el a várost, méréseik szerint hajnali három óráig 120-140 milliméter csapadék zúdult Miskolcra. Az vihar miatt hömpölygött a víz az utakon:

És a Szinva is alaposan megáradt.

A vihar a legtöbb kárt Miskolcon okozta. A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint reggel kilencig több mint negyven helyszínen avatkoztak be a tűzoltók és dolgoznak azóta is folyamatosan a viharkárok felszámolásán.

– A legtöbb riasztást kidőlt fák, letört faágak, leszakadt vezetékek miatt kapták a tűzoltók, de lakosságvédelmi intézkedések is szükségessé váltak – írták.

A közlés szerint Miskolcon keletkezett a legtöbb kár. Diósgyőrben a Batthyány soron a nagy mennyiségű csapadék annyira megrongált egy családi házat, hogy az lakhatatlanná vált. Az épületben nyolcan laktak, őket átmeneti otthonban helyezték el.

Kidőlt fák, villanyoszlopok

Rengeteg fa dőlt ki a borsodi megyeszékhelyen. Komlóstetőn, a Szeder utcán két személygépkocsira dőlt egy fa, melyet daru segítségével emeltek le a járművekről. A Madarász Viktor utcán ugyancsak autókat rongált meg egy kidőlt fa, egészen pontosan négyet. A fát motoros láncfűrésszel távolították el az egységek. Ugyancsak fa okozott pusztítást a Pozsonyi utcán, két személyautót tört össze, a Kassai utcán pedig egy a posta épületére dőlt egy fa. Sőt, a Dózsa György úti bölcsőde kapuját kettétört fa zárta el.

Fotó: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A Gömöri felüljárónálpedig  egy kidőlt villanyoszlop négy sávon akadályozta a közlekedést, a Bajcsy-Zsilinszky úton egy személygépkocsi akadt el a vízben, melyben két személy utazott.

Máshol leszakadt ágak okoztak forgalmi akadályt. Így történt Miskolc-Szirma és Kistokaj, Miskolc-Szirma és Martinkertváros között, valamint a Kapitány utcán, Balassi Bálint utcán, Tetemvár alsósoron és az Asztalos utcán, illetve, Ómassán és Bükkszentkeresztnél is, valamint a vármegyeszékhely környékén Sajólád és Bőcs, valamint Sajólád és Alsózsolca között.

Leszakadt vezetékek, elöntött pincék

Villanyvezeték szakadt le többek között az Előhegy dűlőn, a Dinnyés utcán, a Bandzsalgó dűlőn.

A Temes utcán egy garázsból 50 köbméter, a Pázsit utcán egy pincéből 40 köbméter vizet szivattyúztak ki a tűzoltók.

Szerkesztőségünkhöz eljutott információk szerint a vihar az MVSC pálya tetőszerkezetét sem kímélte, a kiszolgáló épület közel egy harmada megrongálódott, a vihar a tetőben kárt okozott. Jelenleg a kárenyhítés és a balesetveszély elhárítása zajlik, megkezdődött a felmérés és a károk elhárítása is.

Takarítják a miskolci közterületeket

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-től megtudtuk, a cég már a reggeli órákban megkezdte a viharkárok felszámolását és a vihar utáni takarítást. 
– A délelőtti órákról huszonöt-harminc helyről érkezett társaságunkhoz viharkár, de folyamatosan jönnek az újabb bejelentések. A viharkár elhárításán három favágós csapat dolgozik öt-öt fővel. A köztisztasági üzemnél 120-an vannak ma műszakban, ők elsősorban a csapadékvíz-elvezető rácsok takarítását és a kavicsfelhordások megszüntetését végzik – mondta el Petrik Attila, a Városgazda megbízott parkgondozási koordinátora. 

Megtudtuk, eddig öt helyszínre – Ómassára, a Molnár Csárdához Felsőhámorba, Perecesre, Hejőcsabára és a vasgyári temetőhöz – kértek homokzsákokat a Városgazdától. A cég munkatársa elmondta, a meteorológiai előrejelzések szerint további esőzések várhatók, így a havária helyzetek kezelésére negyven fő lesz náluk ügyeletben azért, hogy ha szükséges, azonnal tudjanak intézkedni az esetleges viharkároknál. 

Vízben állt a sétálóutca egy része is a hajnali vihar után. Fotó: Miskolc és én/Gergely Miklós

Miskolc mellett Alsózsolcán is több helyszínen avatkoztak be az egységek. Az Arany János utcában villámcsapás következtében vált lakhatatlanná egy családi ház, hat lakója rokonokhoz költözött, ugyanebben az utcában egy másik családi ház tűzfala ledőlt, öt személyt szintén rokonoknál helyeztek el. A Johanna, Móra Ferenc, Kodály Zoltán, Móricz Zsigmond utcákban háztetőket rongált meg a vihar és faágak szakadtak le több ingatlannál.

Járdánházán 3 köbméter, Sátán 10 köbméter vizet szivattyúztak ki a tűzoltók pincékből, Borsodnádasdon az úttestre került nagy mennyiségű törmelék eltávolításában segítettek. Járdánházán a hivatásos tűzoltók és a települési mentőcsoport tagjai 15 ingatlannál védekeznek homokzsákokkal a házakba betörő víz ellen.

Vízben állt a sétálóutca egy része is a hajnali vihar után. Fotó: Miskolc és én/Gergely Miklós

Az éjjeli vihar után még a reggeli órákban is szünetelt az áramszolgáltatás Sajóládon, Sajólászlófalván, Sajókápolnán és Kondón, összesen 1800 fogyasztási helyen.

A vihar miatt leszakadt vezetékek, sínekre dőlt fák miatt jelenleg is késnek a vonatok, és a HungaroMet Zrt. (valamint szint az összes meteorológiával foglalkozó cég és oldal) ismétlődő zivatarokra, villámárvizek kialakulására figyelmeztet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!