Ugrás a tartalomra

Menő a józanság – piamentes bulizás az új trend

24.hu
Utoljára módosítva
2019. december 26. csütörtök 08:20
A józanság a legújabb trend. Mint annyi minden más, ez is Amerikából indult, ahol a fiatalok egy csoportja a józan élet mellett tette le a voksát, részben vagy teljesen kizárva az alkoholt az életükből.

Az új trend – aminek a neve a „sober curious” – a közösségi médiát is meghódítja lassan, 1,2 millió Instagram-posztban használták a #soberlife-ot, több mint fél millióan pedig a #soberissexy címkét.

A trend követőinek sora elég színes, a gyógyuló alkoholbetegektől az egészséges életre vágyókig sokan döntenek az alkoholmentes élet mellett.

– Nem könnyű a kora 20-as éveidben lenni és olyan dolgokat csinálni, amelyek nem az ivás körül forognak. Szeretek eljárni otthonról és ismerkedni, de a kapcsolódás nem annyira őszinte, amikor mindenki iszik – mondta a 23 éves Mikaela Berry, aki sober corius-nak vallja magát. Berry szeret kimozdulni és ismerkedni, de szerinte az emberi kapcsolatok csak józanon alakulnak teljes őszinteséggel.

Illusztráció

Lorelei Bandrovski, egy New York-i alkoholmentes bár tulajdonosa szerint bár a társas-, illetve az éjszakai élet az alkohol köré szerveződik, a piamentes bulihelyek viszont új alternatívát kínálnak ebben az egysíkúságban. Az alkoholmentes életnek van ipara, elég csak a sörgyártók által forgalmazott alkoholmentes termékekre gondolni. Az alkoholmentes termékek piacának bevétele előreláthatólag 2024-re 25 milliárd dollárral nőhet, lassan a röviditalok is kaphatóak lesznek alkoholmentes változatban.

Egy gyógyulófélben lévő alkoholbeteg férfi létrehozott egy Loosid nevű appot, ami összekapcsolja az új trendet követőket egymással. – Amikor én próbáltam kijózanodni, voltak éttermek és kávézók, és kész. Ma pedig, az appal az emberek kapcsolódhatnak, és van józan randizás, józan események, józan utazások, józan csoportok. Varázslatos – mondta az applikáció megalkotója.

Az app egyre szélesebb körben terjed, ahogy az alkoholmentes bárok száma is egyre növekszik. Számos kutatás támasztja alá a szeszmentes élet pozitív hatásait, ugyanis a mentális egészségre nézve kifejezetten hasznos. Márpedig a mostani világban az egyik legnagyobb problémát ezek a betegségek okozzák – írja a 24.hu.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!