Ugrás a tartalomra

A mentők nem tesztelnek, de azért nem szűnik meg a PCR-vizsgálat

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 19. kedd 14:16
Április 19-től kezdődően az Országos Mentőszolgálat nem végez PCR-tesztet háziorvosi megrendelésre. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy elérhetetlenné válik a vizsgálattípus: átmenetileg a COVID ambulanciák látják el a feladatot.

Mint azt a 24.hu cikke alapján korábban megírtuk, mától nem végeznek a mentők PCR-tesztet a háziorvos megrendelésére – ami eddig a bevett eljárás volt. A Miskolc Televízió kérdésére Felszeghi Sára vezető főorvos elmondta, a mostani egy átmeneti időszak, a hosszú távú eljárásrendre még várni kell.

Oltás Miskolcon; Illusztráció; Fotó: MTI/Vajda János

Kifejtette, hogy a beteg vagy a háziorvos szükség szerint gyorstesztet végezhet. Amennyiben ez negatív eredményt mutat, de a tünetek COVID-fertőzésre utalnak, „akkor a jelenlegi átmeneti időszakban a COVID ambulanciára küldhetik a beteget megerősítő PCR-tesztre”.

A vezető főorvos hozzáteszi, hogy ez várhatóan néhány napig érvényes, amely időszakot követően „lesz egy végleges változat, ami tisztázza, hogy ki, mit és hol végezhet”.

Végül arra is kitért Felszeghi Sára, hogy mivel jelentősen csökkent a fertőzések száma, ezért úgy látja, a korábbi mennyiségű PCR-tesztvégzésre nincsen szükség.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!