Ugrás a tartalomra

"Merénylet Miskolc ellen"

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 31. vasárnap 16:45
Dilettáns fideszes gazdaságpolitikai döntések vezettek oda - a Velünk a Város frakcióvezetője szerint -, hogy most rövid távú hitelekkel volt kénytelen teljesíteni a városvezetés a korábban felvett svájci frank-alapú kötvények visszafizetési kötelezettségét.
Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője

Bár alapvetően előrelépésnek nevezte Simon Gábor, hogy az augusztus 1-jei határidő lejárta előtt tíz nappal sikerült feltölteni a teljes pénzösszeget, azaz 9,1 milliárd forintot a város óvadéki számlájára, de rámutatott: a kormánypárt évek óta tartó unortodox gazdaságpolitikája vezetett odáig, hogy Miskolc most ilyen helyzetbe került.

- Egyszerűen megbukott ez a gazdaságpolitika - szögezte le a frakcióvezető. - Kezdjük ott, hogy ezt a kötelezettséget már korábban vissza kellett volna fizetni. Miért nem tették meg ezt, ha kilenc évig azt harsogta az előző városvezetés, hogy dübörög a miskolci gazdaság?

A kötvények eredeti visszavásárlási határideje 2013 augusztusa volt, és akkor 5,6 milliárd forintot kellett volna megfizetnie a városnak. Az előző városvezetés viszont módosította a határidőt előbb 2018-ra, majd 2022 augusztusára - és most a szükséges összeg ennek már közel a duplája volt.

- A fideszes városvezetés által 2012-ben megkötött új szerződésben azt rögzítették, hogy napi árfolyamon történik majd a visszafizetés. A mostani gyenge forint miatt több százmillió forinttal nőtt meg a kötelezettség mértéke - mutatott rá Simon Gábor.

Véleménye szerint tehát a kialakult helyzetet többszörösen is a Fidesz idézte elő. Először is idejében, az akkori árfolyamon vissza kellett volna fizetni a kötvényeket. Másodszor: nem szabadott volna engedniük, hogy a forint folyamatosan gyengüljön. Legutóbb pedig akkor döntött a kormány Miskolc kárára, amikor nem adta meg az engedélyt a hosszú lejáratú hitel felvételére, hogy abból teljesíteni tudja a város a kötelezettséget.

- Amikor azt mondom, hogy dilettáns gazdaságpolitikát folytat a kormány, ezekre a döntésekre gondolok. Mára tisztán látszik, hogy a forintot tudatosan gyengítették. És mi hiába adtunk be idejében egy hitelkérelmet, majd folytattunk sikeres tárgyalásokat egy magyar bankkal, a hosszú lejáratú, 10 évre szóló hitelt nem vehettük fel a hatályos jogszabályok alapján, hiszen ahhoz kormányzati engedélyre lett volna szükség. Ez mind a mai napig nem született meg - tette hozzá.

- Ez egy merénylet Miskolccal, a város lakóival szemben - húzta alá a Velünk a Város frakcióvezetője.

Rövid lejáratú hitel felvételéhez ellenben nem kellett engedély, így ezzel oldotta meg a város a szorító helyzetet. Ez azonban - figyelmeztetett Simon Gábor - nem azt jelenti, hogy egyszer s mindenkorra megoldódott a kérdés; Miskolc likviditására minden bizonnyal jelentős hatással lesz a teljesítése.

- Egy újabb cinikus kormányzati lépés volt, hogy nem döntöttek a kérdésben. Ez a miskolciak szembeköpése. Ahogy az is, hogy - az önkormányzati elvonásokhoz hasonlóan - több tízezer városlakót hoznak nehéz helyzetbe a katatörvénnyel és a rezsicsökkentés csökkentésével - mutatott rá Simon Gábor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!