Ugrás a tartalomra

Mesés majális – bemutatták a miskolci könyvtár sokszínűségét

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. május 13. szombat 14:18
Hetedik alkalommal rendezte meg a könyvtári majálist a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár szombaton. A Miskolc város napjához kapcsolódó rendezvény célja a könyvtár, valamint a könyvek világának megismertetése és megszerettetése, valamint az intézmény sokszínűségének megmutatása volt.

Bár a borongós szombat reggel sokakat elriaszthatott volna, mégis rengeteg család látogatott ki a miskolci könyvtár Görgey utcai épületéhez. És milyen jól tették! A nap is kisütött a kezdésre, és valóban élettel telt meg az intézmény bejárata előtti terület, ahol különböző játékos feladatok vártak kicsiket, nagyokat egyaránt.

Ez a sokszínűség jellemzi a könyvtárat is, hangoztatta Miklós Katalin, a gyermekkönyvtár vezetője, aki érdeklődésünkre kiemelte, éppen ezt a sokszínű könyvtári kínálatot igyekeznek megmutatni 2015., az első könyvtári majális megrendezése óta.

A családi vetélkedő idén az ismert Grimm-mesére, a „Terülj, terülj asztalkám!”-ra épült, melynek során az épületben, valamint a szomszédos Népkertben mesés feladványokkal találkozhattak a résztvevők, természetesen középpontban a mesék világával.

A szervezők a kézműveskedésre is gondoltak, mert azt tapasztalják, hogy az alkotás öröme sokak számára vonzó. Ebben ezúttal is a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület volt a segítségükre.

Idén a könyvtár igyekezett a tehetséges gyermekek számára bemutatkozási lehetőséget biztosítani, ennek szellemében a megnyitó előtt az óvodás Horváth Szelina Fésűs Éva: Bátor nyulacska című ismert meséjét mondta el a közönség előtt, a színpadon.

A Miskolci Csodamalom Bábszínház jóvoltából A három kismalac című bábelőadást tekinthették meg a kilátogatók.

De a játékok mellett ismeretterjesztő program is várta őket: Berényi László egyetemi oktató az energiaforrásokról tartott játékos elemekkel tarkított előadást.

Juhász Ákos képgalériája

A Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola tanulói zenés műsorral lepték meg a közönséget, majd három intézmény – a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola, a Fazekas utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Nyékládházi Kossuth Lajos Általános Iskola – színjátszó csoportjainak közreműködésével Illés Adrienn: Cintányér kalandjai című mesekönyve elevenedett meg a szerző jelenlétében.

Idén először kutyás bemutatót is szerveztek, ennek részeként a Tiszántúli Mentőkutyás Egyesület elnöke, Farkas Péter mellett a törökországi földrengés mentésében résztvevő kutyák is bemutatkoztak.

Borka játszóháza különböző ügyességi, készségfejlesztő játékokkal, a könyvtár munkatársai a könyvkötés megismertetésével készültek. A nap zárásaként pedig a Kossuth-díjas Gryllus Vilmos gyermekelőadása kínált kellemes szórakozást mindenkinek.

A programhoz kapcsolódott idén a könyvtár szomszédságában található Tudomány és Technika Háza (TTH) is. Egyfajta együttműködés alakult ki az elmúlt években a Népkert környéki intézmények – a sportcsarnok, a múzeum, a könyvtár, a vigadó és a TTH – között, ennek egy újabb állomása volt a könyvtári majálishoz való csatlakozás. A Bookline-nal együttműködve tartották meg az „Első Miskolci Könyvcsere Pikniket”, ahol mindenki elcserélhette hozott könyveit.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!