Ugrás a tartalomra

Mi Hazánk: ne a tanárok, hanem Pintér Sándor bére legyen teljesítményorientált

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 09. hétfő 19:00
A Mi Hazánk teljesen elfogadhatatlannak, szakmaiatlannak és egyúttal kivitelezhetetlennek tartja a Belügyminisztérium javaslatát, hogy a pedagógusbéreket évenkénti teljesítményértékelési rendszer alapján kellene meghatározni - írta Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk alelnöke hétfőn kiadott közleményében.

Úgy fogalmazott, a rendelettervezet "tovább növelné a tantestületeken belüli kontraszelekciót, illetve komoly visszaélésekre adna lehetőséget az intézményvezetők számára".

- Tizenötéves szakmai múlttal a hátam mögött ki merem jelenteni, hogy a tanárok túlnyomó többsége megfelelő szakmai hozzáértéssel és embert próbáló igyekezettel végzi a dolgát, az évtizedek óta gyalázatosan alulfinanszírozott bérük ellenére is - szögezte le Pakusza Zoltán.

A teljesítménybérezést azért sem lehet minden munkakörben alkalmazni - folytatta -, mert teljesen eltérőek a körülmények, amitől az egyéni eredmények függenek. ("Például Bódvalenkén már az is eredménynek számít, ha a számonkérés okán nem késelik meg a tanárt egyes diákok" - írta a miskolci politikus.)

- Mivel a kormány újabb rendelettervezete tovább súlyosbíthatja az amúgy is katasztrofális helyzetben lévő oktatást és növelheti a pályaelhagyók számát, ezért a Mi Hazánk Mozgalom követeléseket fogalmazott meg - tudatta.

Sorolta:

- Követeljük egy oktatásirányításhoz értő, oktatási szakember által irányított önálló Oktatási Minisztérium létrehozását, amely az oktatás minden területét - az óvodától a felsőoktatásig – összehangoltan tudja képviselni.

- A pedagógusok életét megkeserítő, minden szakmaiságot nélkülöző, igazságtalan és könnyen kijátszható ellenőrzések, kontrollok helyett az oktatói szabadság visszaállítása mellett olyan alapbéremelésre van szükség, amely megszünteti az elvándorlást, és vonzóvá teheti a pedagóguspályát.

- Mivel az egyéni eredmények a munkakör adottságaitól függenek, ezért a teljesítménybérezést nem lehet minden munkakörben alkalmazni. A tisztességes alapbérek rendezését követően a rendszer kidolgozásával a különböző szakterületekhez értő, és az adott területen kimagasló eredményeket elért, hozzáértő szakembereket kell megbízni.

- A Mi Hazánk elítéli a rendőrminiszter megfélemlítésre épülő intézkedéseit és felszólítjuk, hogy haladéktalanul adja át hivatalát egy, az oktatási kérdésekben jártas, hozzáértő szakembernek - zárta közleményét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!