Ugrás a tartalomra

Mi kell egy újévi koncerthez?

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2022. január 11. kedd 10:03
Tradicionális és ritkaságnak számító zene, vagyis Strauss, Dvořak és Kéler Béla művei is szükségesek egy jól felépített újévi hangversenyhez, ami a Miskolci Szimfonikus Zenekar első előadásait jellemzi. Idén négy koncertet szerveztek, hármat a Miskolci Nemzeti Színházba, egyet pedig Emődre.
Mocsári László képgalériája

A már évtizedek óta megtartott gálahangverseny célja, hogy felidézze a tradicionális bécsi újévi koncertek hangulatát, amit a televízión keresztül is megérezhet a néző. Antal Mátyás művészeti vezető szerint a kiváló zenészekből álló együttes mellett fontosak a szólisták: idén Schnöller Szabina, Erdős Róbert és Demeniv Mihály. – Már a próbák alatti felkészülés is nagyon jó volt, mert december óta nem találkoztam a zenekarral, aminek sajnos a tavalyi újévi koncertjeit ki kellett hagynia az életéből a pandémia miatt – mondta az est karmestere, majd hozzátette, az ismert opera- és operettrészletek garantált szórakozást jelentenek minden újévi hangversenyen.


Ezt a véleményt osztják a zenekari tagok is. Nyíri Zsolt koncertmester szerint alapvetően mindenfélét szeretnek játszani. – Nem vagyunk válogatósak, inkább régi motorosnak mondanám magunkat, akik évtizedek óta itt ülnek, és végigkóstoltak már minden stílust – mondta, hozzátéve, különleges lesz a színházban zenélni újra. – Emlékszem, régen főleg ott játszottunk, ahol még kicsi gyerekként jártam hallgatni a szimfonikusokat, szorongatva kezemben a bérletemet.

Czimer Sándor zenekari ügyelő, a klarinétszólam vezetője is elmondta, korábban megszokott helyszínül szolgált a Nagyszínház. – Ez addig volt így, amíg meg nem építették a Művészetek Háza koncerttermét, ami még most is a legjobb akusztikailag. De az is tény, hogy a teátrum impozánsabb környezetet biztosít egy újévi koncerthez – mondta. Szerinte olyan zene kell a közönségnek, ami a zenészeknek is tetszik.

A nagyszabású koncertek műsorán népszerű polkák, operaáriák és operettslágerek szerepelnek. 2020-ban már négyszer töltötték meg a nézőteret Miskolcon. Handa Eszter, a zenekar kommunikációs menedzsere elmondta, már harminchét éve rendezik meg az újévi koncertet. – Az évek alatt odafordultunk a kisgyermekesekhez is, akiknek ma már az esti órák helyett délelőtti hangversenyt tartunk.

A szervezők a látványnak is kiemelt szerepet szántak, ezúttal a Szinva Art együttes jóvoltából pazar vetítés kíséretében, ami a színpadot teljes szélességében betölti. A koncertek háziasszonyának pedig Becze Szilviát, a Bartók rádió műsorvezetőjét, a Muzsikáló reggel című műsor hangját hívták el.

További hírek

Olvasnivaló