Ugrás a tartalomra

Mi a kutya ivartalanításának ideális időpontja?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. augusztus 21. hétfő 11:50
Rengeteg helyen találkozhatunk ivartalanítási kampánnyal, mind a cicák, mind pedig a kutyák esetében. Az ivartalanításnak számtalan előnye van, ezért ezeket mindenképpen mérlegelned kell és ha felelős döntést hoztál, akkor keresheted is azt az állatorvosi rendelőt, amelyben jó kezekben lesz a kedvenced.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi az ivartalanítás ideális időpontja, ezért a legjobb, ha konzultálsz az állatorvossal, de a cikkünk is támpontot ad ennek megítéléséhez.

A kutya egészsége a legfontosabb

Ahhoz, hogy kutyád egészséges legyen, sok mindenre kell odafigyelned, az egyik legfontosabb tényező az etetés. Dönthetsz úgy, hogy a legtermészetesebb etetéshez hasonló nyers étrendet választod, ehhez a BioZoo.hu barf kutyáknak termékei adnak segítséget, de akár főzhetsz is kedvenced számára, vagy vásárolhatsz száraz-, esetleg nedves tápot.

Az etetésen kívül az egészségi állapotára is mindig figyelned kell, erősítsd az immunrendszerét táplálékkiegészítőkkel, és ha bármi rendellenességet tapasztalsz, akkor azonnal vidd orvoshoz! Az egészség megőrzéséhez az ivartalanítás is hozzájárul, hiszen számtalan betegséget kerülhetsz el általa, így a kutyád élete is hosszabb lehet.

Az ivartalanítás egészségügyi előnyei

Szuka állatoknál az ivartalanítás során eltávolítják a petefészkeket, illetve emellett az esetek nagy többségében a méhet is. Ezáltal pedig olyan betegségek előzhetőek meg, mint a gennyes méhgyulladás, az emlődaganat vagy az álvemhesség.

A kan kutyáknál legtöbbször a heréket távolítják el, de akár a herezacskót is kiműthetik. Lehetőség van még Zeuterin® herék közepébe való injekciózására, illetve vasectomiára, ami az ondóvezeték elvágását jelenti. A műtét után nem lesz az állatnak here- vagy prosztatadaganata.

Az ivartalanítás viselkedésbeli előnyei

Elmondható, hogy a műtét után általában csökkennek a nemkívánatos viselkedések, mint például az elkóborolás, az agresszió, a kanok jelölgetése. Természetesen a tanult vagy megszokott viselkedésbeli problémák megszűnését nem várhatjuk, azonban a hormonszint csökkenésével az állat nyugodtabb lesz, így a viselkedési problémákat tréner segítségével könnyebben korrigálhatjuk.

Az ivartalanítás időpontja

Mint mondtuk, megoszlanak erről a vélemények. Régen az volt az elfogadott nézett, hogy a kutyákat minél hamarabb ivartalanítani kell. Ennek az elméletnek azonban ellentmondanak a legújabb kutatások, melyek szerint ahhoz, hogy az állatnak egészséges csontozata, izomzata, szíve, érrendszere, immunrendszere fejlődjön, szükség van a megfelelő hormonszintre, ezért a növekedés befejeztéig nem tanácsos ivartalanítani.

Az ivartalanítás időpontja a szukák első tüzelése után 1-3 hónappal történjen meg, míg a kanok esetében a növekedés befejeződése után. Ez kis testű kutyáknál kb. 6-8 hónapos kor, nagy testű kutyáknál 1,5 éves kor.

Az ivartalanítás rengeteg előnnyel jár, ezért mindenképpen érdemes rá sort keríteni, amint befejeződik a kutya testi-lelki-pszichológiai fejlődése.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!