Ugrás a tartalomra

Milliós adományt kapott a Kós Károly technikum

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. április 10. szerda 08:19
Több millió forint értékű zsalurendszer csomagot ajánlott fel egy nagyvállalat magyarországi leánycége a Kós Károly Építőipari Technikumnak.
Fotók: Mocsári László

Az adományt kedden adták át a Miskolci Szakképzési Centrum (SZC)) Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskolában a tanulók jelenlétében. A zsalurendszer azt biztosítja, hogy az itt tanuló magas- és mélyépítő technikusok, kőművesek, ácsok, zsaluzó ácsok megismerkedjenek a legmodernebb technológiával és naprakész, korszerű tudással lépjenek majd be a munkaerő-piacra.

A MEVA Zsalurendszerek Zrt. és az iskola kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza, és nem ez az első alkalom, hogy a cég gyakorló zsalurendszert adományoz az iskolának, amelynek nagy előnye, hogy gyors és méretpontos vasbetonszerkezeteket lehet általa előállítani. Most ez a készlet bővült egy, a legkorszerűbb ejtőfejes födém zsalurendszerrel, illetve egy kézi zsalurendszerrel. Oberrecht Kálmán, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. oktatási referense elmondta, hogy a cég fontosnak tartja, hogy a diákok megismerjék a legmodernebb eszközöket, ezért is ajánlották fel az intézménynek a zsalurendszereket és állványzatokat, amelyek azért is különösen értékesek, mert az országban csak három iskola kapott ilyen adományt. Az oktatási referens szerint ez nagyon jó együttállás, mert a diákoknak, az iskolának és a cégnek is jó, hiszen a cég által gyártott zsalurendszer széles körben ismertté válik. 

Az adományt Molnár Péter vette át. A Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója kifejtette, hogy ezzel az adománnyal valóban mindenki nyer, hiszen az itt tanuló fiatal szakemberek azáltal, hogy a csúcstechnológiával találkoznak korszerű tudást is kapnak. Az iskola fejlődik, a tanulók a cég termékei révén megismerik a legmodernebb technológiát, és ha egyszer majd mérnökök lesznek, akkor talán ezt fogják másnak is javasolni, ami a cégnek hosszú távon is előnyös. A főigazgató hozzátette: a Miskolci Szakképzési Centrum több vállalattal is együttműködik, törekvése pedig az, hogy a tanulók minden intézményében versenyképes tudást szerezzenek. 

Az eseményen Mokrai Attila, a Miskolci SZC Kós Károly Építőipar, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola igazgatója a zsalurendszer előnyeit emelte ki. Azt fejtegette, hogy egy épület felépítésének elengedhetetlen és fontos tényezője a zsaluzatok elkészítése. A különböző zsaluzó szerkezetek felgyorsítják és megkönnyítik az építés folyamatát, de egyszerű kezelhetősége mellett számos más előnye is van. Az ejtőfejes födém zsalurendszer lényege – magyarázta –, hogy a héjazatnak nem kell a beton teljes kötési időszakában, azaz 21 napig a területen maradnia, hanem csak 3-4 napig. Nagy előnye az is, hogy nem fából készül, így az elkészítéséhez nem kell fákat kivágni és a lebontott szerkezet egy következő építkezésnél is felhasználható. 

Az eseményen elhangzott, hogy a zsalurendszert az építőipar ágazatban tanulók használják majd. A magas- és mélyépítő technikusok, kőművesek, ácsok, és zsaluzó ácsok. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!