Ugrás a tartalomra

Milliós ajándék miskolci óvodáknak

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. december 18. péntek 15:54
Közel nyolcszáz hátrányos helyzetű gyermek karácsonyát teszik szebbé egy alapítvány közreműködésével, a városvezetés és a Velünk a Város frakciószövetség egymillió forintot ajánlott fel a nemes célra.

Veres Pál az alapítvány karácsonyi támogatói kérését rendkívül fontosnak tartotta, ezért saját keretéből 250 ezer forintot különített el, amit a Velünk a Város frakciószövetség tagjai fejenként 50 ezer forintos adományukkal egészítettek ki.

Az egymillió forintos ajándékot szimbolizáló óriáscsekket pénteken adta át Veres Pál polgármester és Simon Gábor frakcióvezető Bernasconi-Bús Katalin alapítványi elnöknek. A városvezető elmondta, összefogás eredménye a felajánlott összeg. Remélik, hogy sok család szebb ünnepéhez járulhattak hozzá, és „ez a kis segítség is örömet, mosolyt csal majd a gyermekek arcára” – fogalmazott Veres Pál.

A Velünk a Város frakciószövetség elnöke az egészségügyi, és már jelentkező szociális válság nehézségeiről szólt. Ez érzékelhető, és ilyenkor még inkább felértékelődik az adományozás, jótékonyság fontossága – hangsúlyozta Simon Gábor.

Mocsári László képgalériája

A felajánlást a januárban alapított, fő profilként miskolci és borsodi nélkülöző kisgyermekes családokat támogató Supersum Alapítvány kapta. Az ő közvetítésükkel jut majd el az ajándék a miskolci Százszorszép, valamint a Nyitnikék Óvodához, illetve tagóvodáikhoz. 35 csoport, összesen közel 800 ovisának lesz szebb a karácsonya ezáltal. – A vezetőkkel közösen választottuk ki azokat az játékokat, eszközöket, amik fejlesztik is a gyerekeket – mondta Bernasconi-Bús Katalin, aki úgy fogalmazott: támogató munkájuk elismerése a felajánlás.

Az egymillió forintos adományból már megvásárolták az első társasjátékokat, amelyeket a támogatás bejelentése után át is vehettek az óvodák vezetői.


A miskolci Százszorszép óvodába, valamint a hozzá tartozó Bársony János úti Tündérkert Sport Tagóvodákba összesen 476 gyermek jár, az intézmény közel 50 éve áll a családok szolgálatában. Az óvoda pedagógiai programjában elsődleges a gyermekközpontú, derűs, biztonságot sugárzó légkör, a gyerekekkel a hivatásukban elkötelezett pedagógusok magas szinten végzett nevelőmunkájával párosulva foglalkoznak.

A diósgyőri Nyitnikék óvoda a Szivárvány tagóvodával és a Perecesen működő Vadász úti tagóvodával együtt alkot egységet. Ezekben az óvodákban 281 hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket fogadnak nap mint nap, akiknek a nevelése, személyiségfejlesztése az átlagosnál nagyobb odafigyelést igényel. A Nyitnikék óvoda részt vesz a Bozsik-programban, zenei tehetséggondozást is folytat, egy csoportjukban az angol nyelvet is elsajátíthatják a gyermekek.

A Supersum alapítói, Bernasconi-Bús Katalin, Figeczki Csilla és Tóth-Andrási Katalin több mint egy évtizede foglalkoznak adományozással: kisgyermekes családokon segítenek csecsemők ellátásához szükséges eszközökkel, ruhákkal, cipőkkel, játékokkal, élelmiszerrel, háztartási szerekkel. Ebben az évben becsléseik szerint ezer körüli családot sikerült támogatniuk az önkormányzatok és a családsegítők közreműködésével.

A karácsonyi adományozásban kulcsszerepet vállaló Supersum Alapítvány mottója Teréz anyától származik, mely szerint „Nem az számít, hogy mennyit adunk, hanem hogy mekkora szeretetet fektetünk az adásba.”

További hírek

Olvasnivaló