Ugrás a tartalomra

Mindenki beleadta önmagát – hatvanéves a Fazekas (videóval)

Balogh Csilla / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. március 07. csütörtök 11:06
Éld át a csodát – Fazekas 60 címmel videóklippet készített a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola az intézmény hatvan éves fennállása alkalmából.
Juhász Ákos képgalériája

A klip dinamikus, színes és pozitív képet fest a tanintézményről. Kascsák Viktória drámatanár vezetésével részt vett benne az iskola valamennyi tanulója és tanára. 

– A visszajelzések nagyon pozitívak, én elfogult vagyok, de nekem nagyon tetszik – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Kascsák Viktória, a klip megálmodója és rendezője, akit már régóta foglalkoztatott az a gondolat, hogy miként ünnepelhetné meg a Fazekas a jubileumi évet. Abban biztos volt, hogy az iskola sokszínűségét a szokványos imázsfilmektől eltérően szerette volna megmutatni. Ezért találta ki a videóklipet, ami pont egybeesett a hatvanéves évfordulóval. – A klip célja az volt, hogy megmutassuk, mennyire egyedülállóak vagyunk ezzel a sok és helyben működő művészeti képzéssel. Szeretném, ha azt látnák, hogy a Fazekas egy olyan iskola, ahová érdemes járni gyerekként és pedagógusként egyaránt – fogalmazott. Kascsák Viktória elmondta azt is, hogy olyan szülők, gyerekek és kollegák állnak mögötte, akikkel nagyon könnyű együtt dolgozni, ezért mindig egyszerű dolga van, ha létre kell hoznia valamit. – Merek nagyot álmodni, mert tudom, hogy mindig van, aki megvalósítja azokat – hangsúlyozta. 

Fotók: Juhász Ákos

Vihula Mihalio gitártanár a dalválasztásról azt emelte ki, hogy olyan dalt kerestek, amelyik egyaránt kifejezi a hatvanéves jubileumot és a gyermekek szellemét. A felvételek előtt az alkalmilag alakult iskolai együttes tagjai – a dobos, a zongorista és a gitáros – egy darabig külön próbáltak, így mindegyik zenész beleadta a saját ötletét és elképzelését a zenei alap megalkotásába. Ezzel, valamint a kicsit egyszerűbb ritmusokkal – véli Mihula Mihalio – megágyazták a klip sikerét. Szerinte a felvételek nagyon jó kedvűen és felszabadultan folytak, ami látszik is a klipen. A zenei alap után a videó forgatása következett. Vihula Mihalio elmondása szerint a kamera, a felvétel és a mikrofon új inspirációkat, önfeledtebb élményeket adott az eddigi kicsit zártabb osztálytermi körülményekhez szokott gyerekeknek. 

A Fazekas Utcai Általános Iskola 1963-ban alakult meg három jelentős és nagy múltú miskolci iskola összevonásából. Akkor még 1200 gyermek általános alapfokú oktatását biztosította, ma már a születések arányának visszaesésével ez a szám jóval kevesebb. Egyes vélemények szerint ez az iskola volt a város első nagy oktatási intézménye. 1990-ig Miskolc 6-os számú iskolájaként működött, ’90-től pedig Fazekas Utcai Általános Iskolaként. A tanintézmény alapvetően közismeretekre épülő általános iskola, emellett működik benne a művészeti iskola. 2006 óta az alapfokú művészetoktatás keretében négy területtel ismerkedhetnek meg a gyerekek: zeneművészet, táncművészet, színjáték, festészet.

Jelenleg 88 pedagógus dolgozik és 580 diák tanul a 24 osztályt működtető intézményben, amelynek 2011-től Cseke Gábor az igazgatója. Elmondása szerint célja ugyanaz, mint az elődeié voltak: az iskola hagyományainak átörökítése, és olyan diákok nevelése, akik továbbviszik az iskola hírnevét, és megállják a helyüket az életben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!