Ugrás a tartalomra

„Mindenkire számítunk, aki együtt akar dolgozni velünk”

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. október 19. szombat 15:16
Zökkenőmentes átállást szeretne, csoportos leépítések nélkül; maximálisan együttműködne a kormánypárti frakcióval is, és erősítené a helyi kis- és középvállalkozásokat. Ezeken túl rezsit csökkentő energetikai programot is ígér Miskolc október 13-án megválasztott új polgármestere, Veres Pál. Nagyinterjú.
Fotó: Végh Csaba

Finoman fogalmazva is egy rendkívül intenzív kampányidőszak végére került pont vasárnap. Ha ki nem is tudta még pihenni magát, jutott idő azért az elcsendesülésre, a megnyugvásra?

Veres Pál: Sajnos még nem. Rengeteg feladatom van a Földes Ferenc Gimnáziumban, közben elkezdődött az a munka is, amire felhatalmazást kaptam a választóktól október 13-án. Ezúton is szeretném megköszönni Miskolc polgárainak a támogatást, nagyon megtisztelő, ugyanakkor hihetetlen nagy felelősséggel is jár.

Csütörtöktől jogerősen is polgármester. A Földes Ferenc Gimnáziumban ki veszi át a helyét?

Az átadás-átvétel csak jövő héten csütörtökön történik, teljes jogkörrel pedig az első közgyűlési ülést, az eskütételt követően rendelkezem. A jogszabály kimondja: a polgármesteri pozíció főállás, összeférhetetlen az intézményvezetői beosztásommal. Ezt tehát 30 napon belül meg kell szüntetnem. Az iskola SZMSZ-e egyértelműen rendelkezik az ilyen helyzetekről: automatikusan az általános helyettes, tehát Fazekas Róbert veszi át a feladatokat megbízott intézményvezetőként.

Mit tapasztal, milyen a közhangulat Miskolcon vasárnap óta?

Számtalan pozitív megerősítést, gratulációt kapok, ami feltölt lelkileg. A felhatalmazásom egy összefogáson alapuló változásra szól, de érzékelek valamiféle messiásvárást is. Sokan talán azt hiszik, hogy most majd minden egy csapásra megváltozik. Én azonban már a kampány során is hangsúlyoztam: csodák nincsenek, kemény munka van, csak így tudunk eredményeket elérni, lépésről-lépésre. Elkezdjük a kampányban megismertetett programom megvalósítását. A munka jelentős része most következik.

Veres Pál: „Számtalan pozitív megerősítést, gratulációt kapok, ami feltölt lelkileg". Fotó: Mocsári László

Zökkenőmentes, konszolidált átállás

Mi lesz az első dolga polgármesterként? Mik a prioritások?

A legelső és legfontosabb az abszolút zökkenőmentes, fájdalommentes, konszolidált átállás az önkormányzatban és a város cégeiben. Erről már beszéltem a jegyző úrral és a holding vezetőivel is. Nem győzőm elégszer hangsúlyozni: nem kell tartani csoportos leépítésektől, megtorlástól. Közös célunk, hogy a munkafolyamatokban ne legyen törés. Jelenleg a pénzügyi év végén járunk, nagy feladat lesz a jövő évi költségvetési célok meghatározása és erre minél előbb sor is kerül. Az idén szeretnék még elkezdeni kisebb fejlesztéseket a városban, olyanokat, amelyek az itt élők komfortérzetét javítják.

A munkában az alpolgármestereinek is nagy szerepe lesz. Személyükről már tudhatunk valamit? Milyen vezetői struktúrában gondolkodik?

Azt gondolom, hogy ebben sem lesz nagy vita az engem támogató civilek és pártok között. Egyetértettünk abban is, hogy ez a szövetség együtt kapott felhatalmazást a város vezetésére, szeretnénk ezt az egységet megtartani. Éppen ezért egy frakcióban gondolkodunk, ezen belül persze lehetnek képviselőcsoportok, az alpolgármesterek kérdése ez után következik.

Tíz mandátum a Fidesz-KDNP-é, a Mi Hazánk Mozgalom és az Új Lendület Miskolcért egy-egy helyet szerzett meg. Velük hogyan képzeli el az együttműködést?

Szeretnék egyeztetni velük a bizottsági struktúra, a tagok kérdésében. A Fidesz-KDNP helyi vezetésével is tisztázni kívánom azokat a fő alapelveket, amelyek mentén együttműködve közösen tudunk dolgozni Miskolcért. Én maximálisan számítok a kormánypárti frakcióra is. Remélem, hogy a közgyűlés nem politikai csatározások, hanem a szakmai döntések meghozatalának színtere lesz. A kampány alatt is hangsúlyoztam, nem pártpolitika, hanem várospolitika mentén szeretném vezetni Miskolcot. Megválasztásom után is ez az irány, ebből nem engedek. 

Támogatóival kényelmes többségben vannak, de bírja a szavazók több mint 55 százalékának bizalmát is, ez személy szerint is erős felhatalmazást ad önnek. De elég ahhoz, hogy a pártérdekeken felül tudjon kerekedni?

Hogy ez már most milyen mértékben sikerült, jól példázza, hogy egy frakciót alkotunk majd a miskolci testületben, és ebben a pártok partnerek voltak. Ez egy fontos üzenet a jövőre nézve. A döntéseket együtt hozzuk majd meg, az esetleges nézetkülönbségeket is egyeztetések során szeretnénk tisztázni, éppúgy, ahogyan eddig is tettük.

„A kampány alatt is hangsúlyoztam, nem pártpolitika, hanem várospolitika mentén szeretném vezetni Miskolcot"

„Mindenkire számítunk”

Hangsúlyozta: mindenkivel együttműködik, aki a város érdekét képviseli, aki Miskolcért tenni akar. Tervez változtatásokat a hivatali apparátusban, a városi cégeknél?

Tanulmányozzuk a városi cégek struktúráját. Az önkormányzatban vannak olyan stratégiai és kulcspozíciók – kabinetvezetés, titkárságvezetés –, ahol szükséges a változtatás. Viszont sem csoportos leépítés, sem politikai alapú tisztogatás, sem bűnbakkeresés nem lesz az átadás-átvétel során. Miután megismertük az apparátust, a struktúrát, csak akkor finomítunk, ha szükséges. Aki úgy érzi, hogy nem tud közösséget vállalni velem és az új városvezetéssel, akkor az álljon fel, de én ezt politikai alapon nem fogom szorgalmazni. Mindenkire számítunk, aki együtt akar dolgozni velünk Miskolcért. A holdingra és a város cégeire is ugyanez vonatkozik, de már most tudom, hogy lesznek olyanok, akik nem akarnak tovább dolgozni velünk.

Kampányújságjából idézem: „Debrecen egy BMW sebességével előz meg minket”, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a helyi kis- és középvállalkozásokat kívánják helyzetbe hozni. Merre billen a mérleg nyelve: a kkv-k vagy a nagyvállalatok felé?

Az egyensúly megteremtése a cél, hiszen a város gazdasági élete akkor válik rugalmassá, ha a rugalmasabb kis- és középvállalkozások, és a stabilitást jelentő nagyvállalatok is jelen vannak. Kezdeményezni fogom egy gazdaságfejlesztő tanács, valamint egy sokkal szorosabb együttműködésre épülő, véleményező, érdekérvényesítő fórum létrehozását a vállalkozókkal. A kkv-k és a multik vezetői mellett együttműködünk a kamarával is. A versenyképességet az jelenti, ha nem egyetlen lábon állunk, hanem többféle iparágat, szolgáltatást tudunk nyújtani. Mindez azt is szolgálja, hogy megtaláljuk azokat a vonzó pontokat, amik a fiatalokat itt tartják a városban. Szeretnénk, hogy a Miskolcon működő cégek legyenek a város nagy beszállítói, elsősorban rájuk számítunk a városi megrendelésekkor.

A már megkezdett projekteket – például: Diósgyőri vár rekonstrukciója, Miskolctapolcai Strandfürdő második üteme – folytatni fogja?

Semmit nem fogunk leállítani csak azért, mert az előző városvezetés kezdeményezte, azt azonban meg fogjuk nézni, hogy a beruházás részletei, egyes elemei mennyire indokoltak. Belső átcsoportosításokra, hangsúly-áthelyezésekre, finomhangolásra van lehetőség, ha kell, a város érdekében ezekkel élni fogunk.

„A város utcáin járva mosolygós embereket szeretnék látni, pezsgő belvárosi életet, számtalan szabadidős rendezvényt, és olyan attrakciókat, amik több napra adnak programot a turistáknak is"

„Egy egymással beszélő városi közösséggel leszek elégedett”

A kampányban közvetlen kommunikációt folytatott a miskolciakkal, gondolunk itt például a közösségi médiafelületek igen aktív használatára. Ezt a fajta párbeszédet a jövőben is folytatni kívánja?

Kellemes meglepetés volt a közösségi média ereje, főleg az interakciókban és a kommunikációban, erre a működés közben is nagy hangsúlyt fektetek majd. Szeretném megerősíteni az interneten zajló kommunikációt, hiszen kevesebben olvasnak ma már nyomtatott sajtót. Egy egész városra kiterjedő, ügyintézésre, panaszkezelésre, választókkal való kommunikációra, hírszolgáltatásra is használható applikációt, programcsomagot fogunk kifejleszteni.

„Nagy-Miskolc az a hely, ahonnan nem akarnak elmenni az itt élők”, fogalmazott a kampányban – mivel lehet ezt elérni?

Erre komplett fejlesztési terv készül, amelynek az élhetőbb környezet kialakítása ugyanúgy része, mint a kulturális rendezvények megfelelő kínálata, vagy az, hogy jól érezzük magunkat a város utcáin, de akár a sport- és turisztikai fejlesztések is ide sorolhatók. Ugyanakkor, ahhoz, hogy szeressünk itt élni fontos az is, hogy rendezettek legyenek a közterek, vagy akár, hogy virágosabb legyen a város. Az is sokat segít a miskolciaknak, ha elindul egy rezsit csökkentő energetikai program. Én ezekre szeretnék fókuszálni. Ugyanakkor pontosan tudom, a városimázs szempontjából kellenek azok a kirakatelemek, amik a az ide látogatók számára is vonzóvá teszik a várost.

Milyen Miskolcot szeretne látni a ciklus végén?

Azt szeretném, ha a 35 év alattiak elvándorlása megállna és egyszer megállítható lenne a városi lakosság csökkenése is, de azt is tudom, hogy ez sem megy varázsütésre. A város utcáin járva mosolygós embereket szeretnék látni, pezsgő belvárosi életet, számtalan szabadidős rendezvényt, és olyan attrakciókat, amik több napra adnak programot a turistáknak is. Elégedettséggel töltene el, ha az itt élők úgy éreznék, hogy övék a város és meghallgatják a véleményüket. Ha bármiben hibázunk, azt kérem, hogy osszák meg velünk! Egy egymással beszélő városi közösséggel leszek elégedett.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!