Ugrás a tartalomra

Mindent a szemnek

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 29. szerda 11:10
Bár a Hámori-tavat fedő jégréteg nem csak a tekintet vonzza, rámerészkedni semmi esetre sem szabad.
Annak ellenére hogy tilos, mégis sokan rámerészkednek a Hámori-tó jegére. Fotók: Horváth Csongor

Téli hótakaróban pompázik Lillafüred és a Hámori-tó is; utóbbi, mint csillogó tükör a púderes szelence fedelébe ékelve. Azonban a befagyott vízfelületet idén is csak távolról szabad csodálni. A tavat borító jégréteg ugyanis csekély vastagságú. A Miskolc Tv riportere, Szakonyi Stella által megkérdezett szakember arra hívta fel a figyelmet, senki ne merészkedjen a befagyott tóra, mert az súlyos következményekkel járhat.

- Erre a tóra egyáltalán nem biztonságos, ennek az oka pedig, hogy - a tó névhasználat ellenére - itt egy átfolyás van – magyarázza Vanczák Zoltán, a Garadnavölgyi Vízi Társulat ügyvezetője. - A Garadna tölti a tavat, illetve a túlfolyón távozik a fölösleges vízmennyiség. Ennek az egyensúlyba tartása természetesen milliliterre nem kiszámítható, tehát elképzelhető, hogy a jég alatti víztömeg szétfeszíti a jégpáncélt, vagy éppen bizonyos részei alatt levegő van.

A szakember hozzátette, az itt található források miatt a tó vize állandó mozgásban van.  A vízfolyások hőmérséklete 5-10 fokos is lehet, amik folyamatosan melegítik alulról a jégréteget: ezért veszélyes a befagyott területre merészkedni.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!