Ugrás a tartalomra

A miniszterelnöki megbízottnál most borult a bili, 20 év után elhagyja Orbán Viktort

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 26. kedd 19:00
A miniszterelnök Tusványoson, a "fajok keveredéséről” elhangzott beszéde miatt benyújtotta lemondását kedden Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott – értesült a hvg.hu.

A szociológus Orbán Viktornak írt levelében úgy értékelt, hogy a beszéd „a legvérmesebb fajgyűlölőknek” is tetszett volna, ezért 20 éves barátságuk ellenére meg kell, hogy szakítsa a kapcsolatukat.

Hegedüs Zsuzsa a miniszterelnök egyik legrégebbi tanácsadója, jelenleg a társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott.

A lapnak megerősítette a döntését, sőt el is küldte a levelet, amit Orbán Viktorhoz írt (kedd reggel juttatta el a miniszterelnöknek).

"Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt” - írta.

Mint ismert: Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén elhangzott szavai heves tiltakozást váltottak ki. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.” A kijelentést az ellenzéki pártok mellett elítélte Heisler András, a Mazsihisz elnöke, továbbá Frölich Róbert országos főrabbi is.

"Amiben - folytatta Hegedüs Zsuzsa - viszont mindeddig biztos voltam, ezért álltam ki rendszeresen melletted, amikor ilyen vádakkal illettek (…), hogy az antiszemitizmus olyan távol áll tőled, mint Makó Jeruzsálemtől. Amúgy ezt a véleményemet máig fenntartom, annak ellenére, hogy már a parlamenti határozat, ami utána Tusványoson egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult, ami akár Goebbels-nek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán.”

"Amit most megfogalmaztál, nagyságrendekkel durvább és elfogadhatatlanabb, mint az az 1992 nyarán megjelent Csurka-tanulmány, amely ellen ősszel elindítottam a „Tégy a gyűlölet ellen” kezdeményezést, miután Salgótarjánban, fényes nappal a buszmegállóban, baseball ütőkkel agyon vertek egy 30 körüli roma fiatalembert, csak azért, mert barna a bőre. (...) Mint mondtam volt, már a parlamenti határozat is kiverte nálam a biztosítékot. De az, hogy te egy nyíltan fajgyűlölő szöveget vagy képes előadni, még rémálmomban sem jutott volna eszembe.”

A teljes levél ITT olvasható.

Később közösségi oldalán tette közzé a miniszterelnök Hegedüs Zsuzsának írt válaszlevelét Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Viktor ebben azt közölte: sajnálja a miniszterelnöki megbízott döntését, de egyúttal tudomásul veszi.

"Kedves Zsuzsa!
Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem. Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró tolerancia politikáját követi.

Ezer éve ismerjük egymást. Tudhatod, hogy a fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva"

– olvasható a miniszterelnök levelében.

További hírek

Olvasnivaló