Ugrás a tartalomra

Miniszteri ígéret van a várfejlesztésre, Miskolc megelőlegezi a forrást a pótmunkához

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. november 11. szombat 10:33
A Modern Városok Program forrásainak elvonásával az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz került a Diósgyőri vár felújításának folytatásáról szóló döntés.
Fotó: Juhász Ákos

Csak történjen már végre valami a várral! - foglalhatjuk össze a közösségi médiában megjelenő posztok és kommentárok ezreinek legjellemzőbb megállapításait. Már a tervek is finoman szólva megosztották a közvéleményt, a jelenlegi állapot azonban senkinek sem jó. A józanabb hangok mellett vannak, akik a beruházás leállítását, ad absurdum a "ráépítések" visszabontását követelik. Szögezzük azonban le: a királynék egykori vára legalábbis múltja miatt jelkép, büszkeség, identitás, nem mellesleg turisztikai vonzerőt jelent.

Hogy ezt valóban vissza tudják építeni a miskolciak lelkében, és újra vonzó desztináció legyen a turisták körében Diósgyőr vára, most újabb reménysugár csillant fel: Veres Pál polgármester hétfőn levelet küldött a kivitelező ÉPKAR Zrt.-nek, hogy azonnali hatállyal folytassák a Diósgyőri vár építését.

A város rendkívüli döntést hozott: Miskolc a rendelkezésre álló keretből megelőlegezi a forrást a pótmunkához, hogy ne romoljon tovább az épület állaga, ne éktelenkedjen torzóként a vár.

Másnap megerősítést kapott a város azzal, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter elmondta: a felmerült statikai probléma mintegy 2,2 milliárd forintból elhárítható, és a "vár sorsa rendezhető".

- A kormánynak az a szándéka, hogy ezt az összeget biztosítsa Miskolc számára, a statikai, műszaki és beruházási kérdések tisztázásán túl - mondta a tárcavezető.

Kérdés persze, hogy mikor. A válaszhoz érdemes felidézni, hogy a Modern Városok Program forrásainak elvonásával a várrekonstrukció az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz került, Lázár János tárcájához. Az erről szóló kormányrendelet pedig kimondja: 2024. július 1-jéig kell dönteniük arról, hogy megadják-e a támogatást.

A város mindenesetre két éve várja ezt a forrást. Ahogy a polgármester fogalmazott: "kaptunk Kiss János fideszes országgyűlési képviselőtől ígéretet, garanciát, vállalást, csak pénzt nem. Lázár János ígérete szerint most úgy tűnik, ez érkezik is majd". Amire a városvezető is utalt: az ide vezető út nem kátyúkkal, hanem tankcsapdákkal volt teli.

Pedig jól indult. A miskolciak emlékezhetnek rá, hogy 2013-ban két szinten építették vissza a lovagtermet és a kápolnát, megépült a királyné lakosztálya, valamint a kiállítási terem. Ezeket alapvetően szakmai és politikai egyetértés övezte. Hogy a 2010 és 2019 közt regnáló fideszes városvezetés mennyire sajátjaként kezelte a várprojektet, jól jelzi, hogy az akkori főépítészt, Rostás Lászlót tették meg főtervezőnek. Azonban már a második ütemet ismertető látványtervekkel szemben is egyre több több régész, építész és muzeológus fejtette ki ellenérveit 2017 óta folyamatosan.

Ráadásul a munkával is késlekedtek, ezt a csúszást kapta örökül az önkormányzat irányítását 2019-ben átvevő Veres Pál és az őt támogató pártszövetség - a késlekedés azért is volt fájó, mert az erre való hivatkozással a kormány visszavonta a felújítást finanszírozó 1,5 milliárd forintos támogatási szerződését. A 2021 februárjában elindított munka azonban az igazán mély ütést tavaly ősszel kapta, amikor kiderült: a vártornyok olyan statikai megerősítésre szorulnak, melyek híján a kivitelező nem vállalja a további építkezést. A javítás akkoriban becsült értéke mintegy kétmilliárd forintos pluszkiadást jelentett volna a városnak, amit Miskolc önerőből akkor nem tudott fedezni a koronavírus-járvány és a kormányzati elvonások miatt.

A kivitelező mindenesetre a statikai problémák fellépése óta eltelt időben végzett azokkal a feladatokkal, amelyek nem érintették a tornyokat, majd idén február végén bejelentette: felfüggesztik a további munkavégzést.

Szerettük volna megszólaltatni Kiss Jánost, hiszen 2020 augusztusától ő volt a vár újraépítési programjáért felelős miniszterelnöki biztos, aki ezért a munkáért havi bruttó 1-5 millió forint közötti fizetést vehetett fel. Arról kérdeztük levélben, hogy pontosan mekkora összeget kapott, és mi mindent tett ezért a pénzért? Érdeklődtünk, hogy miért nem reagált korábban arra, amikor az önkormányzat megkereste, hogy a kivitelező jelzése szerint a vártornyok nem bírják el a ráépítést. És végül: mit tesz azért már országgyűlési képviselőként, hogy megoldódjon a jelenlegi helyzet? Hiába kérdeztük azonban, lapzártánkig nem kaptunk választ.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!