Ugrás a tartalomra

Minőségi és mennyiségi javulást várnak a közétkeztetésben

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 27. szerda 09:46
Mind mennyiségben, mind minőségben javulást szeretnénk elérni a miskolci menzákon - hangsúlyozta Varga Andrea alpolgármester annak kapcsán, hogy közétkeztetési tanácsot terveznek felállítani a borsodi vármegyeszékhelyen. Megtudtuk, a szolgáltató céggel lefolytatott tárgyalások után 25 százalékkal nőhet a közétkeztetés díja, ezt azonban az önkormányzat átvállalja, nem terheli rá a miskolci családokra.
Illusztráció

A díjemelésről és a tanács létrehozásáról is tárgyal majd a város közgyűlése csütörtöki ülésén. Az előterjesztések részleteiről Miskolc alpolgármestere beszélt lapunknak. Varga Andreától megtudtuk, a közétkeztetést végző Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft. (KEM) - az infláció, a költségeik emelkedése miatt - 37 százalékkal emelni szerette volna a közétkeztetés díját. Úgy számoltak, így tudnák biztosítani a megfelelő szolgáltatást.

Az alpolgármester elmondása szerint "kemény" tárgyalások következtek, de mivel mindig pontosan, határidőre fizettek, így végül sikerült elérni, hogy a díj csak 25 százalékkal emelkedjen.

Fontos azonban, hogy az emelés az önkormányzatot fogja terhelni, nem hárítják át tehát a miskolci családokra.

- Látjuk, hogy ők is nehéz anyagi helyzetben vannak, az elmúlt időszak rendkívüli áremelkedései a tartalékaik felélésére kényszerítették őket. Ezért az önkormányzat maga igyekszik kigazdálkodni a megemelkedett költséget - hangsúlyozta az alpolgármester.

A rendszert három forrásból tartják fenn a települések: a közétkeztetés költségeinek mintegy 49 százalékát állami támogatásból fedezik, az arány azonban - a drágulás ellenére - minden bizonnyal jövőre sem változik szakértők szerint. A költségek további részét – mintegy 22 százalékát – a térítési díjakból befolyó bevétel fedezi, a fennmaradó 28 százalékot pedig az önkormányzat saját forrásból finanszírozza.

- Ki kell mondani: hosszú évek óta beszélünk arról, hogy a gyermekétkeztetésben az állami támogatás lényegesen alatta marad annak, mint ami a mennyiségileg és minőségileg megfelelő színvonalú, egészséges táplálkozáshoz szükséges. Állami beavatkozásra van szükség - vélekedett.

Varga Andrea alpolgármester: 25 százalékkal nőhet a közétkeztetés díja, ezt azonban az önkormányzat átvállalja, nem terheli rá a miskolci családokra. | Fotó: Mocsári László

Ráadásul több ezer gyermek esetében, szociális alapon a rászorulók önrészét is átvállalja a miskolci önkormányzat. Varga Andrea elmondása szerint tíz óvodásból kilenc ingyen étkezik, az általános iskolások több mint fele szintén 100 százalékos, negyede pedig 50 százalékos normatív kedvezményben részesül.

- A közétkeztetési díjak emelkedése országos tendencia, nem mindegy azonban, hány gyermek szorul rá a támogatásra. Értelemszerűen ahol magasabb a szociálisan rászoruló gyermekek aránya, ott lényegesen nagyobb a költségvetési teher is, amit az önkormányzatnak vállalnia kell - mutatott rá az alpolgármester.

Elmondta azt is, hogy a közétkeztetés díjának emelése csak idén több mint 100 millió forinttal terheli meg a költségvetést, jövőre pedig eléri majd a 350 millió forintot.

De ha már a díj emelkedett, akkor szeretnének végre mennyiségi és minőségi javulást elérni. Ennek érdekében - Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város, DK) önkormányzati képviselővel együttműködve - egy közétkeztetési tanács felállítására tesznek javaslatot a csütörtöki közgyűlésen. Ebben szakemberek mellett diákok és szülők is helyet kapnának, rendszeres kóstolásokkal egyfajta kontrollt gyakorolhatnának, és javaslatokat tehetnének minőségi és mennyiségi kérdésekben.

És egy újabb lépés lehet majd abba az irányba, hogy a jövőben akár két menü közül választhassanak a gyerekek az óvodákban, iskolákban. Ennek részleteit is a közétkeztetési tanács dolgozza majd ki a tervek szerint.

- Ez egy hosszabb folyamat lesz, úgy számolunk azonban, hogy jövő tavaszra már érezhetően javulni fog a menzák kínálata. A gyerekeink egészsége múlik azon, milyen étkezést biztosítunk a számukra az intézményekben - hangoztatta Varga Andrea alpolgármester.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!