Ugrás a tartalomra

Minőségi megújulás a Selyemréti Strandfürdőben

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. május 03. péntek 15:12
Május 1-jétől egy még korszerűbb, igényesen felújított selyemréti fürdőbe térhetnek vissza a vendégek. Szerdán, a strandszezon indulásával adták át az új medencét és a felújított, korszerűsített kiszolgáló épületet. A beruházás 1,7 milliárd forintba került.

Jelképként is felfogható, ahogy Kriza Ákos polgármester köszöntőjét követően bedobta a labdát az utánpótláskorú vízilabdázóknak. A hazai pályán játszó MEAFC és az MVLC 2004-05-ös korosztályú sportolói összecsapásával adták át hivatalosan a megújult medencét. Jelkép volt, hiszen az országos élvonalba üstökösként berobbanó miskolci vízilabda utánpótlása biztosított, és ma már megfelelő vízfelület áll rendelkezésre a felkészüléshez. De egyúttal kifejezte azt is, hogy a városban biztosítják a mozgás, az egészséges életmód (infrastrukturális) feltételeit.

Juhász Ákos képgalériája

Új medence, merevvázas sátor, új tető a főépületen, tágasabb kiszolgáló létesítmények

A Selyemréti Strandfürdő fejlesztésének újabb szakasza tavaly november elején kezdődött. A beruházás legfontosabb elemeként elbontották a régi, elavult úszómedencét. Helyére egy teljesen új, szintén 50 méteres, de már a versenysportra és az utánpótlástornák megrendezésére is alkalmas medencét építettek, amely új uszodatechnikát és -gépészetet kapott. A medence vizének melegítésére modern, hőszivattyús megoldást választott a város, ami környezetbarát és energiatakarékos.

Az uszodatér fölül eltűnt a korábbi légtartásos sátor, helyette esztétikusabb, merevvázas sátorszerkezet épült. Ennek falait a tavasztól őszig tartó időszakban elbontják, így oldalról nyitott lesz a medencetér. A főépület tető- és födémszerkezetét is felújították, az épület elektromos hálózatát részben kicserélték. Megújultak és tágasabbak lettek a kiszolgáló létesítmények. A 2. emeleten új ifjúsági- és gyermeköltözőket hoztak létre, így a sportolók és a vendégek mostantól külön helyiségekben öltözhetnek.

„Holdbéli táj” helyén komplex fejlesztés

A mostani fejlesztést megelőzően, 2012-ben a Selyemréti Strandfürdő közel 1 milliárd forintból újult meg és vált igazi családi fürdővé. 2010-ben még – emlékeztetett a miskolci polgármester – „egy holdbéli táj” fogadta az ide érkezőket a strand helyén. Kriza Ákos kiemelte: egy komplex vízfelületfejlesztés történt meg Miskolcon azzal, hogy elkészült a tapolcai strand első üteme, a második ütemet építik; közben megújult a diósgyőri uszoda, és most a Selyemréten is új környezet és szolgáltatások várják a miskolciakat.

– Miskolc mára újra fürdőváros lett, amilyen régen is volt, és ahol a sportolóinknak, de a kikapcsolódni vágyóknak is minden lehetőség adott – hangoztatta a városvezető, hozzátéve: a strandszezon indulásával a teljes komplexumot át tudják adni a miskolciaknak.

„Miskolcon a jövő városát építik”

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke azzal kezdte, hogy a polgármester meghívására néhány napja már járt Miskolcon, hogy a jelenről és a tervekről tájékozódjon. – Hazánkban a megyei jogú városok tartják fenn a sportlétesítmények 80 százalékát. A nekem kedves vízilabda számára is fontos ez a fejlesztés; tudjuk, hogy Miskolcon szépen fejlődik ez a sportág, láthatjuk, hogy a felnőtt csapat mennyire markáns szerepet tölt be az élvonalban, és az utánpótlás is sikerekben gazdag. Az MVLC nagy erénye, hogy komoly szakemberekkel dolgoznak – dicsérte a miskolci vízilabdaéletet a szövetségi elnök.

Hozzátette: a vízfelületek növelése nem csupán a sportolás, de az egészségmegőrzés szempontjából is fontos. – Az ilyen beruházások, mint amilyen a mostani is, a fiatal generációknak szólnak elsősorban, így elmondhatjuk: Miskolcon a jövő városát építik – emelte ki Vári Attila.

Az egészséges fiatalokért

Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében rámutatott: a kormány számára a sport kiemelt stratégiai ágazat, egyik legfontosabb pillére pedig a sportinfrastruktúra-fejlesztés, amiben nagy lemaradást kell bepótolni, de jól haladnak. – Az elmúlt 40-50 év legnagyobb volumenű sportinfrastruktúra-fejlesztése zajlik Magyarországon – hangsúlyozta.

Kiemelte továbbá: a cél az, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig, a profiktól a szabadidős sportolókig, mindenki számára használható, modern és európai színvonalú létesítmények épüljenek. – Miskolc ezen a téren is nagyon jó partner, hiszen számos sportberuházás valósult meg a városban. A cél mindig az, hogy egészséges fiatalokat neveljünk fel – mutatott rá.

Sport és strandolás egy helyen

A miskolci vízilabda bázisa a Kemény Dénes Városi Sportuszoda, ugyanakkor a sportág számára nélkülözhetetlen a Selyemréten található vízfelület. Ez a medence szolgálja ki a MEAFC vízilabdacsapatait, továbbá az MVLC-nek a jövőben itt lesz lehetősége a 7-12 éves korosztállyal foglalkozni.

A fejlesztés az MVLC Miskolci Vízilabda Club Nonprofit Kft. 2016/2017-es sportfejlesztési programjában szerepelt, amit 1,7 milliárd forint beruházási értéken hagytak jóvá. Miskolcon közel 250-en vízilabdáznak az utánpótlásban. Bachner András, a PannErgy-MVLC sportigazgató-szakmai vezetője érdeklődésünkre emlékeztetett, az itteni uszoda már teljesen elavult volt, gazdaságtalanul működött. Ahhoz, hogy az értékét mégis megtartsa a város, egy komoly beruházásra volt szükség.

– A medence képes lesz kiszolgálni az utánpótlást, de ne feledkezzünk meg a közönségről sem. Itt a legmodernebb feltételek és kulturált körülmények között lehet sportolni és strandolni – hangoztatta.

Az utánpótlás támogatása kiemelten fontos

A beruházás sikerét a Wanhua-BorsodChem Zrt. és a Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. kiemelt Tao-támogatása tette lehetővé – előbbi mintegy 1,1 milliárddal, a SEGA 150 millió forinttal járult hozzá. A 30 százalékos önerőt Miskolc önkormányzata biztosította. Varga Béla, a BorsodChem HR- és kommunikációs igazgatója elmondta, örömmel járultak hozzá Miskolc utánpótlásneveléssel foglalkozó sportklubjainak és közfeladatot ellátó sportlétesítményeinek fejlesztéséhez.

Uwe Mang, a Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, a cég számára fontos a régió, kiemelten is a fiatalok, az utánpótlásnevelés és a sport támogatása.

Az első vélemények az új medencéről

A hivatalos átadó ünnepséget követően, szerda déltől az újjáépített úszómedence mellett dögönyöző- és ülőmedencével, torna- és tanmedencével, valamint a csúszda- és a gyermekmedencével nyitotta meg a szezont. Az ülőmedencében többek között pezsgőágyak és álló pezsgőfürdő biztosít kellemes kikapcsolódást, a gyermekmedence vízi várával és kanyargó minicsúszdájával várja a kicsiket. A külső vízivilág mellett a megújult főépületben többek között 15 fős lávaköves finn szauna, felújított öltözők és fogadóterek várják a vendégeket.

Fotó: Kujan István

Az új medencében megtett első hosszok után Szabó Béla érdeklődésünkre elmondta, neki tetszik a medence, bár a víz egy kicsit hideg, „de majd megszokjuk”, úszáshoz jó lesz. – Korábban is rendszeresen jártam ide, nagy a változás, szerintem tetszeni fog a miskolciaknak – mondta.

Szűcsné Hlavicza Katalin szintén elégedetten nyilatkozott, hozzátéve: már nagyon várta az újranyitást. Hetente kétszer-háromszor járt ide. – Kicsit hideg a víz, de majd gyorsabban úszom – tette hozzá mosolyogva.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!