Ugrás a tartalomra

Mint a sci-fikben: zoomoló kontaktlencsét fejlesztenek

hvg.hu
Utoljára módosítva
2019. július 31. szerda 15:04
Bár még hosszú évek munkáját kell beleölni a tökéletesítésbe, a Kaliforniai Egyetem kutatóinak sikerült egy olyan kontaktlencsét készíteniük, ami sokak látásproblémáját oldhatja meg.

A sci-fi filmekben is gyakran feltűnik az a technológia, melynek viselője egyetlen pillantással képes „ráközelíteni” tárgyakra, vagy épp ellenkezőleg, távolabbról szemlélni dolgokat. Könnyen lehet azonban, hogy hamarosan mindez valósággá válik, hála a Kaliforniai Egyetem kutatóinak. A szakemberek ugyanis egy olyan kontaktlencse prototípusát alkották meg, amely képes változtatni, hogy hová helyezze a fókuszt a viselője számára – írja a HVG.

Az eszköz képes észlelni a szem mozgását, és arra reagálva változtat a saját beállításain. Bár a fejlesztés több mint ígéretes, a kutatók szerint még hosszú évek telhetnek el addig, amíg mindenki számára elérhető kütyüről lesz szó. Jelenleg ugyanis csak egy speciális rendszerrel együtt működik a technológia, amelynek részeit miniatűrizálni kell ahhoz, hogy gond nélkül használni lehessen a kontaktlencsét.

(HVG)

(A külső kép illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!