Ugrás a tartalomra

Mire lesz szükséged a madáretető készítéséhez?

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 16. szerda 12:44
Amikor beköszönt a hűvösebb idő, a madarak nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen sokkal nehezebben találnak maguknak élelmet, mint előtte. Különösen igaz ez a téli hónapokra, amikor a tájat ellepi a vastag hótakaró. 

Ilyenkor érdemes segíteni nekik egy madáretető készítésével, amire kihelyezzük nekik az energiát adó táplálékot. Nekünk ez nem kerül különösebben nagy fáradtságba, viszont nagymértékben megkönnyítjük a dolgukat. Sőt, sok esetben a kihelyezett madáreleség a túlélést jelenti számukra.

A mostani írásunkban elmondjuk, hogyan tudsz nagyon gyorsan és egyszerűen madáretetőt készíteni úgy, hogy csak néhány hozzávalót kell felhasználnod. Szó lesz arról, hogy pontosan milyen kellékekre lesz szükséged hozzá, és az is kiderül, hogy mire érdemes figyelned a kihelyezésnél. 

Hajt a tettvágy és rögtön neki is kezdenél a munkának? Akkor kezdd úgy, hogy körülnézel a Kedvence.hu Madár menüpontjában! Itt minden terméket megtalálsz, ami a vadmadarak szakszerű etetéséhez kell. 

Madáretető

A madáretetőt te magad is el tudod készíteni, de miért tennéd, ha készen is meg tudod vásárolni? Csak azt kell eldöntened, hogy kicsi, közepes vagy nagy méretűt szeretnél-e. Attól nem kell tartanod, hogy a nagy kihasználatlan marad, mert minél több hely van rajta, annál több madár fog odaszokni elemózsiázni.

Mindenképp olyat válassz, ami úgy néz ki, mint egy házikó. Ha van teteje, akkor a madárkák akkor is zavartalanul tudnak csipegetni, amikor épp esik az eső vagy hullik a hó. Az is fontos, hogy az etető alsó része magasított legyen, hogy a szárnyasok meg tudjanak kapaszkodni rajta a lábukkal. 

Etető- és itatótál

Ha többféle eleséget is ki szeretnél rakni nekik, akkor a madáretető tál is nagyon hasznos lehet. Nagy mennyiségű eledel kihelyezésére is alkalmas, amit a kialakításánál fogva szárazon és tisztán tudsz tartani. Nemcsak enni, hanem inni is kell adni az odaszokó madaraknak, amit egy itatótállal tudsz a legegyszerűbben megoldani.

Madáreleség, faggyúgolyó

Ezek után pedig már csak a megfelelő madáreleségre van szükséged, amivel fel kell töltened az etetőt. Érdemes beszerezned egy jó minőségű magkeveréket, ami nemcsak magvakat, hanem gabonát és mogyorót is tartalmaz. 

Ha pedig plusz finomsággal is el szeretnéd látni őket, akkor akassz ki nekik egy faggyúgolyót is. Ez speciálisan a vadmadarak számára összeállított, golyó formájú eleség. Többek között marhafaggyút, kölest, napraforgót, búzát és különböző magvakat tartalmaz. Kifejezetten a téli időszakban érdemes kitenni nekik, amikor fontos, hogy melegen tudják tartani magukat.

Láthatod, hogy a madáretető készítése valóban nem nagy ördöngösség, ha tudod, hogy mire van szükséged és mire figyelj oda. A szükséges elemek, kiegészítők birtokában nagyjából 10 perc alatt fel tudod állítani. Utána pedig máris gyönyörködhetsz, ahogy a kis szárnyasok tömik a bendőjüket. Csak arra figyelj, hogy vízből és ételből is mindig legyen nekik utánpótlás!
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!