Ugrás a tartalomra

Miskolc idén rajt-helyszíne lesz a Tour de Hongrie-nak

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 12. szerda 17:25
A fővárosi Music Centerben február 12-én második alkalommal mutatták be gála keretében a közel százéves múltra visszatekintő Tour de Hongrie nemzetközi országúti kerékpáros verseny útvonalát. A „karaván” idén május 16-án története során már 33. alkalommal látogat el Miskolcra. A borsodi megyeszékhely ezúttal rajt-helyszín lesz, a 4. szakaszra innen vág neki a sztár-csapatok egész sorát felvonultató mezőny.
Veres Pál, Miskolc polgármestere és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Az útvonal bemutató gálán részt vett Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere és Rakaczki Zoltán, a helyi szervezésben segítséget nyújtó Miskolci Sportcentrum Kft. ügyvezetője is. Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökének köszöntője után a Tour de Hongrie társadalmi szerepvállalásáról esett szó. A Magyar Kerékpáros Körversenyt szervező Vuelta Sportiroda a nemzetközi sporteseményt kísérő, kiemelkedő média jelenlétet felhasználva ebben az esztendőben is a közlekedésbiztonsági képzés és oktatás fontosságára hívja fel a figyelmet.

A program következő részében a hagyományokra fókuszáltak. A Tour de Hongrie egyik korábbi bajnokát, a 2002-ben – történetesen éppen  Miskolcon sárga trikóba öltözött - Vanik Zoltánt köszöntötték. A Postás SE egykori kerékpárosa azóta sem szakadt el a sportágtól, sőt, a Magyar Körversenyen is rendre közreműködő: ragyogó sportfotói bejárják a világot. Vanik Zoltán ajándékcsomagot kapott a viadal főszervezőjétől, Eisenkrammer Károlytól. A szervezők ezzel is jelezni kívánták, milyen fontosnak tartják a hagyományok ápolását. Kilencvenöt esztendővel az első, 1925-ös rajt után ebben az évben a Tour de Hongrie 41. kiírására kerül sor.

Eisenkrammer Károly a szervező bizottság elnöke elmondta, hogy több szempontot is figyelembe vettek az útvonal kialakításánál, de ezek közül az egyik legfontosabb az volt, hogy ebben az évben elsősorban olyan helyszínekre jusson el a Magyar Körverseny, amelyeket nem érint a Giro d’Italia magyarországi útvonala. A szakaszok többsége Kelet- és Észak-Magyarországon halad majd, az útvonal hét megyét, húsz várost (köztük négy megyeszékhelyt) és további ötvenöt települést érint. A szakaszok közül az első három gyakorlatilag sík etap lesz, amely jó lehetőséget kínál a profi csapatoknak a mezőnybefutó gyakorlására. A negyedik szakasz hazánk legmagasabb hegyén, a Kékesen hegyi befutóval ér véget, ez a nap döntően befolyásolhatja a körverseny végeredményét. Az utolsó etap a hazai profi és amatőr kerékpárosok egyik legkedveltebb „edzőpályáján”, a Pilisben zajlik majd. Az Esztergomból induló és ide visszaérkező körön négyszer mennek majd végig a versenyzők, megmászva a dobogókői emelkedőt a Pilisi Parkerdőben.

Eisenkrammer Károly hozzátette: a Tour de Hongrie szervezőinek célja, hogy az évről évre egyre magasabb szintre lépő magyar viadal bekerüljön a Pro Series eseményei közé, ennek pedig egyik komoly feltétele, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy Pro Team-besorolású csapat vegyen részt az idei Magyar Körversenyen. A Giro d’Italia magyarországi rajtja jó lehetőséget nyújtott arra, hogy a legerősebb csapatok is „számoljanak” a Tour de Hongrie-val, ennek köszönhetően várhatóan sikerül teljesíteni a Pro Series-követelményt. Ugyanakkor nemcsak a világklasszis csapatok idecsábítása fontos, hanem az is, hogy ezek a klubok jó élményekkel távozzanak, s a következő években visszatérjenek hozzánk.

Székely Dávid, az M4Sport csatornaigazgatója szólt a televíziós közvetítésekről: Magyarországon ebben az évben is élő közvetítéssel jelentkezik majd minden nap az M4Sport. Eisenkrammer Károly hozzátette: az Eurosporton is jelen lesz a Tour de Hongrie, s várhatóan az idén is több mint 195 országban lesz látható a legrangosabb magyar kerékpárverseny! Mindez nagyon komoly marketing lehetőséget biztosít az érintett városoknak, településeknek.
Miskolc a Tour de Hongrie történetében rögtön Budapestet követi: a bő kilenc évtized alatt eddig összesen harminckét alkalommal volt rajt ,vagy befutó helyszíne a borsodi megyeszékhely! Először 1926-ban járt itt a Magyar Körverseny mezőnye, a jubileumi, harmincadik látogatás pedig  2017-ben volt. Tavaly a későbbi összetett győztes, a lett Krists Neilands diadalát ünnepelhette a miskolci közönség.
Az idei Tour de Hongrie május 13-án Debrecenből rajtol.  A nemzetközi mezőny 5 versenynap alatt, 7 megyét érintve, összesen 861 kilométert tesz meg az esztergomi befutóig. Miskolc május 16-án kapcsolódik be a " magyar körbe", ezen a napon innen rajtol a 4. szakaszra talán minden eddigi legrangosabb TdH-mezőnye. A rajt ceremónia a miskolci belvárosban lesz, ahonnan lassú rajttal lódulnak neki a kerékpárosok Diósgyőr felé. Mivel a „karaván” maximum félórán belül elhagyja a település központját és az éles rajtot követően megkezdi a Bükk-hegység emelkedőinek ostromlását, ezúttal a közlekedésben minimális fennakadásra kell számítani.
World Tourcsapatok a rajtnál! 
2020-ben ismét hét fős együttesek szerepelhetnek, a mezőny létszáma várhatóan 140 fős lesz. A szervezők  eddig  tizenhárom csapat érkezését jelentették be, eszerint indul a World Tour-csapatok közül az  Astana Pro Team, a  TREK-Segafredo, a  Mitchelton Scott , a Team Jumbo Visma és a CCC Team, a Pro Teamek közül az Androni Giocattoli Sidermec, a Gazprom Rus Velo, a Riwal Readynez, a  Team Novo Nordisk és a Bardiani CSF-Faizané, a kontinentális csapatok közül pedig a Kometa-Xstra, a Team Novák, az Adria Mobil és a  Giotti Victoria is. A rajtnál ott lesz a magyar válogatott, s több klub színeiben is indulnak magyar bringások. Várhatóan összesen 10–15 magyar sportolóért szurkolhatnak majd a sportbarátok.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!