Ugrás a tartalomra

Miskolc levegőminőségéről 3. - Miskolc „hidegpárnája”

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 13. kedd 09:11
Telente Miskolc rendszeres szereplője a rossz levegőről szóló híradásoknak. Ilyenkor gyakran elhangzik, hogy „hideg légpárna” alakult ki a Kárpát-medence felett, amelyben feldúsultak a légszennyező anyagok. Mit jelent ez, és hogyan befolyásolja Miskolc levegőminőségét?

A Nap sugárzását a levegő átengedi, ezért az közvetlenül a talajt melegíti, amely aztán átadja a hőt a légkör alsó rétegének. Ezért általában a levegőnek a földfelszínhez legközelebbi része a legmelegebb, és a felszíntől távolodva, a magasság növekedésével egyre hidegebb lesz. Ez a szokásos hőmérsékleti eloszlás. Ilyenkor a füst felfelé száll, gyorsan eltávozik, amiben segít a szél, amely elkeveri a szennyezőanyagokat, felhígítja koncentrációjukat.

Normál állapot

Este a talaj gyorsan lehűl és lehűti a levegő alsó rétegét is. Ha nincs szél – hogy összekeverje a különböző hőmérsékletű zónákat – fordított rétegzettség alakul ki, ahol alul található a hideg levegő és fölötte egy melegebb légréteg. Ezt a fordított rétegzettségű állapotot hívjuk inverziónak. Ekkor a melegebb légréteg olyan „burkot” képez, ami lezárja a légkör alsó részét. Ilyenkor a kéményből felszálló füst nem tud eltávozni az alsó légrétegből. Nyáron ez az állapot gyorsan megszűnik (már a kora délelőtti órákban), ősszel és télen azonban tartós lehet.


Inverziós állapot

A talajközeli hideg levegő a völgyekben, fagyzugokban összegyűlve sokáig megmaradhat. Nagyobb léptékben ilyen hely a Kárpát-medence is, ahol a hideg levegő könnyen megreked, miközben a magasban fölénk melegebb levegő érkezik. Ezt nevezi a meteorológia hidegpárna jelenségnek. Ilyenkor az egész országban romlik a levegő minősége. Erre volt szélsőséges példa 2017 januárja, amikor az időjárási helyzet országszerte 3 hétig rendkívül rossz levegőminőséget eredményezett.

Kisebb léptékben ugyanez játszódik le Miskolcon is, ahol a Szinva-völgy ékelődik be a dombok közé és a beépítettség is gátolja a légmozgást. Ilyenkor a városban kibocsátott szennyezőanyagok (kipufogógáz, füst, stb.) napokig, hetekig nem tudnak eltávozni és feldúsulnak az inverziós réteg alatt. Évente 45-60 olyan nap van Miskolcon, amikor a légszennyezők koncentrációja az egészségügyi határértéket is meghaladja. 

Az, hogy Miskolcon az ország más részeihez képest gyakrabban alakul ki ilyen inverziós állapot, egy természeti adottság. Egészségünk védelme érdekében ehhez alkalmazkodnunk kell. Az alkalmazkodás egyetlen módja az, hogy legfeljebb annyi légszennyező anyagot bocsátunk ki, amennyi még inverziós helyzetben sem jelent veszélyt. A szennyezés csökkentése jórészt az egyéni viselkedésen múlik, tehát azon, mennyit autózunk és hogyan, mivel fűtünk. A levegőminőség javítását tűzte ki célul a HungAIRy LIFE integrált projekt, amelynek Miskolc is partnere. A témához kapcsolódó kérdéseikkel forduljanak bátran ökomenedzsereinkhez a hungairy@miskolc.hu elérhetőségen keresztül.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. Célja a levegőminőség javítása 10 magyarországi városban, így Miskolcon is.

További hírek

Olvasnivaló