Ugrás a tartalomra

Miskolc májusban ismét koccint – mutatjuk a XI. Avasi Borangolás programját

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 19. szerda 15:41
A város legnagyobb borgasztronómiai rendezvényét idén Miskolc Város Ünnepével egybekötve a május 11-13. közötti hétvégén tartják. A részleteket Veres Pál polgármester mellett Gyurcsik András, a Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület elnökségi tagja ismertette szerda délelőtt az Avasi Bortanyán.

Röviden: bor, zene, gasztronómia. Bővebben: kanyargós utcácskák, borházak, pincék, barátok, család, kultúra, sport, páratlan hangulat, régi és új hagyományok – mindez az Avas-hegyen. Még ennél is egzaktabban: 68 helyszín a Celláriumtól az Avasi kilátón át a Papszer utcáig, 24 magánpince, 30 vendégváróhely, 10 sátor, 97 borászat, 22 gasztrós, 20 koncerthelyszín és 55 fellépő. Az idei Borangolás immár tizenegyedik alkalommal kelti életre a történelmi avasi pincesorokat zenei, gasztronómiai, borszakmai és családi programokkal.

Fotók: Mocsári László

Veres Pál nem csupán jubileuminak, de kiterjedésében a legnagyobbnak nevezte a tavalyi, tízedik alkalmat. A polgármester úgy véli – amellett, hogy évről évre bekapcsolja az Avast a város kulturális életébe – a fesztivál nemcsak Miskolc, hanem az ország számára is egyre inkább fontossá válik, sőt, a Kárpát-medencében is felértékelődni látszik a súlya. Hozzátette: a páratlan borgasztronómiai alkalom megrendezésével méltó módon kerülhet vissza a borsodi vármegyeszékhely hazánk bortérképére, továbbá a bükki boroknak kijáró elismerést is elősegíti.

Bármely város büszke lehetne egy ilyen fesztiválra a városvezető értékelése szerint. Éppen ezért is fontos – húzta alá –, hogy az itteni pincesorok útjait és vízelvezetését folyamatosan fejlesszék, s hogy régi fényében tündököljön a terület. Mindebben az önkormányzat partnerként támaszkodhat a helyi hegygazdákra – hangsúlyozta. Veres Pál a városrészt érintő fejlesztések között említette a Horváth-tető közelmúltbéli felújítását, az Avasi kilátó jelenleg is zajló rekonstrukcióját, illetve az ugyancsak idénre tervezett, az Avas-tetőt érintő átépítéseket.

A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület elnökhelyettese szerint minden eddiginél nagyobb és színesebb programokkal várják a látogatókat. Gyurcsik András ismertetője alapján: a már jól ismert a Bandukoló gyermekprogram, a kézműves- és mesefoglalkoztatók, az exkluzív borkóstolók, a borcsevejek, a ginkóstoló, a gasztronómiai ínyencségek, a fényfestés és a változatos zenék kínálatán túli új vizekre eveznek.

A Borangoláson céljukká tűzték a rendezvény fenntarthatóbbá tételét, ökológiai lábnyomuk fokozatos csökkentését, évről évre egyre többet téve az Avas-hegy természeti értékeinek megóvásáért. Vendégeik figyelmét papírtányérokkal, visszaváltható poharakkal és a rendezvényt megelőző közösségi szemétszedéssel hívják fel a környezettudatos életmód fontosságára.

Első alkalommal hívják ki a soha meg nem álló gyerkőcöket és a sportokban jeleskedő, aktív kikapcsolódást előnyben részesítő felnőtteket egy izgalmas és különleges vetélkedőre. A gyerekeknek szóló kisAVASember elnevezésű kihívás elsősorban ügyességi és gyorsasági versenyekkel várja a megmérettetésre vágyó kicsiket, míg az AVASember Kupa elhódításához az ügyességen és a gyorsaságon túl már erőnlétre is szükség lesz.

A hagyományőrzést is szeretnék fókuszba állítani, ebben a Szabír Lovasíjász és Hagyományőrző Alapítvány, illetve a Torockói Íjász Szer Egyesület lesz segítségükre egy hat méter átmérőjű, igazi mongol jurtával, ahol beszélgetésekkel, daltanítással és táncházzal vezetik be az érdeklődőket őseink világába.

Mindemellett kézműves vásárt és jótékonysági árverést is rendeznek majd, mellyel a tehetséges fiatalok támogatása a cél. A jótékonyságnak azonban itt nincs vége: a figurás poharak eladásából a Miskolci Állatsegítő Alapítványt (MÁSA) támogatják. Emellett Borsod vármegye népművészeti egyesületei is megérkeznek, hogy bemutassák a néphagyomány gyöngyszemeit, így különböző népi viseleteket próbálhatnak fel a vásár látogatói.

A Borangolás egyik legfontosabb és legbiztosabb alappillére a minőségi, eklektikus zenei kínálat. Az elmaradhatatlan muzsikaszóról ötvenöt fellépő gondoskodik majd, akik a lehető legkülönfélébb stílusokban alkotnak. Folk, jazz, rock, street punk, akusztikus gitárzene, ska, sanzon csendül majd fel a nagyszínpadoktól az utcazenészek apró hangfalain át a tekervényes, eldugott kis utcákig. Fellép majd Auth Csilla, a Csík zenekar, a Zsaya, a Djabe, Sub Bass Monster, az NKS, a MiniArt-űr, a Z!ENEMi, a Bíborszél, az Ildi Rider és még sokan mások…

Juhász Ákos képgalériája a X. Avasi Borangolásról

Miután a hegyen tekergő utcácskák hangulatos labirintusa könnyedén rabul ejti az embert, a szervezők segítenek az érdeklődőknek megtervezni személyre szabott Borangoló-útvonalukat: aki nem szeretné, hogy az utcazenészektől nyüzsgő kis közök, az elfeledett pincék vagy valamelyik váratlanul szembejövő program beszippantsa, az az ITT elérhető webes útvonaltervezővel felskiccelheti hétvégéjét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!