Ugrás a tartalomra

Miskolc múltjával és jövőjével ismerkedtek a tampereiek

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2022. szeptember 27. kedd 16:54
Finn testvérvárosából látogatták meg Miskolcot kedden. 
Fotó: Horváth Csongor

– Ha pontosan szeretnék fogalmazni, akkor azért érkezett a tamperei küldöttség, hogy előkészítse a jövő évi kapcsolatfelvételt – árulta el a Miskolc Televíziónak Borkuti László, tudniillik: a két település 2023-ban ünnepli testvérvárosi kötelékük hatvanéves fennállását.

A kulturális tanácsnok elmondta még, hogy a vendégek voltaképp Veszprémbe menet álltak meg nálunk. A dunántúli megyeszékhely nyerte ugyanis az Európa kulturális fővárosa címet, melyre Tampere is aspirált – az ottani menedzsment pedig úgy gondolta, tapasztalatszerzés céljából Magyarországra jönnek.

A küldöttség előtt a kulturális polgármesteri megbízott rövid előadásában Miskolc kulturális és turisztikai történetéről ejtett szót. Fedor Vilmos egykori alpolgármesterként felidézte a 2000-es évek elején – amikor Miskolc ugyancsak pályázott a fenn említett titulusra – részben általa is megálmodott kulturális városfejlesztési koncepciót, mely a város természeti, épített és szellemi örökségén alapult. Hallgatósága számára kifejtette: a nyolcszáz esztendős történelmi hagyatékkal rendelkező település rengeteg változáson ment keresztül, amiben nagyban segítette, hogy az idegenekhez az évszázadok során befogadó módon viszonyult.

A tampereiek ezután Lillafüredre is ellátogattak, bemutatták nekik a Miskolci Nemzeti Színházat, végül a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál is tettek vizitet. 

További hírek

Olvasnivaló