Ugrás a tartalomra

Miskolc Város Bora 2019: idén is megmérettek a környék borvidékeinek legjobbjai

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. május 09. csütörtök 21:47
Több mint 20 borász nevezte be, 39 mintáját a 2019-es Miskolc Város Bora megmérettetésre. Miskolc Város Napjához kapcsolódóan évről-évre kiválasztják három kategória legjobbjait, melyek két éven keresztül képviselhetik városunkat. Csütörtökön délelőtt elkezdődött a bormustra.
Fotók: Végh Csaba

Miskolc város szőlő- és bortermelésének dicső múltját megidézve, Miskolc város napjához kapcsolódva, idén is megválasztják a város borát, a Miskolczi Borbarátok Társasága szervezésében. Szombaton, Miskolc város napján a nagyközönség számára is kiderül, melyik szőlőből préselt nedű képviselheti városunkat. Kétévente rendezik meg a Miskolc Város Bora borversenyt, ahol az északi borvidék legjobb borai mérettetnek meg egymással.

Miskolc város közgyűlésének döntése értelmében két évenként „Miskolc Város Bora” címet kell adományozni egy a Bükki, a Tokaj-Hegyaljai, valamint az Egri Borvidéken termesztett szőlőből készült, tetszőleges évjáratú fehér- vagy vörösbornak, továbbá borkülönlegességnek, nyílt borversenyen történő megmérettetés alapján. A szakmai zsűri végigkóstolta, ízlelte és pontozta a 39 nevezett mintát, majd három kategóriában kiválasztotta a legjobbakat, melyek elnyerik a Miskolc Város Bora 2019 címet.

A bormustrával hivatalosan is elkezdődött az Avasi Borangolás szakmai napja. – Miskolc szerencsés helyzetben van – emelte ki Pfliegler Péter alpolgármester. Egyrészt – folytatta –, mert van egy Avas hegyünk, ahol több mint 800 pince található, másrészt, mert két hazai és nemzetközi hírű borrégió között helyezkedik el, a tokaji és az egri. Érdeklődésünkre elmondta, szakmai zsűri dönti majd el, melyik lesz Miskolc bora három kategóriában: fehér száraz, fehér édes, és vörös. „Olyan minőségi bort fognak ma itt kiválasztani, amit bizton és bátran adhatunk majd vendégeinknek ajándékba, hogy vigyék haza Miskolc, és Miskolc bora jó hírét.” Mint mondta, ő elsősorban a száraz fehérborokat kedveli.

Burgony Péter, a Miskolczi Borbarátok Társasága elnökségének tagja kifejtette, a tisztaságot, a színt, az illatot, és az összbenyomást nézik alapvetően. – Egy százpontos rendszerben értékeljük Eger, Tokaj és a Bükki Borvidék borait – mondta, hozzátéve: minden szőlőfajtának, borfajtának megvannak a típusjegyei, amit figyelnek. A zsűri három bizottságban pontoz: fehér, vörös és desszert.

Pénteken és szombaton az Avasi Borangoláson mintegy 70 borász kínálatával kel életre az avasi pincesor, a tradicionális miskolci pincekultúra. Koncertek, nyitott pincék és Miskolc legjobb éttermeinek gasztronómiai kínálata várja a látogatókat. A Kisavas, a Nagyavas és a Mélyvölgy nyolcadik alkalommal várja a bor és a gasztronómia szerelmeseit.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!