Ugrás a tartalomra

Miskolci diák képviseli Magyarországot a vietnámi matematikaversenyen

Utoljára módosítva
2019. március 04. hétfő 18:12
A miskolci Havasi Marcell is utazik a 6 fős magyar válogatott csapattal a nemzetközi matematikaversenyre, amit áprilisban rendeznek meg Hanoiban, Vietnám fővárosában. Marci a Herman gimnázium tanulója és fiatal kora ellenére már számos elismerés birtokosa.

tn4-herman.png

A Hanoi Opern Mathematics Competitiont vagyis a Hanoi Nyílt Matematika Versenyt 2004-ben szervezték meg először junior, azaz 8. osztályos és senior kategóriában, a 10. osztályos diákok számára. A verseny 2018-tól más országokból érkező csapatok számára is nyitottá vált, de csak meghívás alapján vehetnek részt rajta a külföldi csapatok. Magyarország meghívást kapott a versenyre, így részt vehet a 2019. évi megmérettetésen. 

Havasi Marcell Milán a Herman Ottó Gimnáziumban tanul. Nem csupán a matematika magas szintű ismerete volt feltétele a jelentkezésnek, hanem a nyelvismeret is, hiszen a verseny angol nyelvű.   Madarász Péter, az iskola igazgatója elmondta: októberben kapták meg a Klebelsberg Központ felhívását a nemzetközi versennyel kapcsolatban. A jelentkezők először egy online válogató versenyen vettek részt, ahol kategóriánként 21 tanulót választottak ki. Számukra felkészítő foglalkozásokat szerveztek Budapesten. Ez két fordulós versennyel zárult, itt választották ki kategóriánként a legjobb 6 tanulót, akik Magyarországot képviselhetik a Hanoiban megrendezésre kerülő versenyen. – Iskolánkból két 8. osztályos és három 10. osztályos tanuló jutott tovább a felkészítő foglalkozásokra. Espán Gergely és Rokonay Szonja a 12 legjobb közé is bejutott, de az utolsó fordulóban nem sikerült a 6 között végezniük, Viszont Havasi Marcell Milán bejutott a hazánkat képviselő legjobb 6 tanuló közé - mondta el  az igazgató.

megyei_uszoszovetseg_dijatado.jpg

– Ez mindenképpen előrelépés az iskolánknak, hiszen a rangos országos versenyek mellett most nemzetközi szinten is jelen leszünk. Büszkék vagyunk a teljes csapatra, de leginkább Marcira. Azért is jelentős teljesítmény ez, mert speciális matematika tagozatos képzésben résztvevőkkel együtt versenyeztek, akik sokkal magasabb óraszámban tanulják ezt a tárgyat. - Nagyon büszke vagyok rá, hogy több tanulónk megállta a helyét az utolsó fordulóig egy ilyen erős mezőnyben. Marcell sikere pedig az egész iskola, sőt a város sikere is - hangsúlyozta.

Havasi Marcell nyolc évfolyamos képzésben vesz részt, így már negyedik éve több tantárgyból is rendszeresen részt vesz a tehetséggondozó foglalkozásokon. Juhász Attila tanár úr felkészítő munkája nyomán a matematikaversenyeken minden évben az ország legjobbjai között szerepel. – Most a szokásos szakkörökön túl egyéni foglalkozások keretében próbáljuk felkészíteni a nemzetközi megmérettetésre, hiszen vannak olyan témakörök, melyek a versenyen előfordulhatnak, de mi még csak érintőlegesen foglalkoztunk velük, az országok tantervei közötti különbségek miatt. Mivel Marcell rendkívül motivált és nagyszerű logikai készséggel rendelkezik, bizonyára nagyon könnyen áthidalhatóak lesznek ezek a különbségek. Nagy reménységgel várjuk a megmérettetést és szurkolunk, hogy megmutassuk: matematikából nemzetközi színtéren is helye van Miskolcnak és a Hermannak - hangoztatta Madarász Péter.

jo_tanulo_jo_sportolo_dijatado_2017.jpg

Marcell legutóbb már második alkalommal nyerte el a „Magyarország Jó tanulója - Jó sportolója díjat” is. – Amikor felmerült, hogy részt veszek a selejtezőn, nagyon örültem, hogy esetleg Vietnámba mehetek matekversenyre, ám mikor megláttam a feladatokat az első fordulóban, már csak titkon reménykedtem benne, hogy a legjobb 6 közé juthatok. Az eredmények alapján 22 tanulót hívtak meg felkészítő alkalmakra Budapestre, köztük engem és Espán Gergő osztálytársamat. Az egyre nehezebb feladatok és a zsenik láttán az utazáshoz fűzött reményeim egyre jobban kezdtek szertefoszlani, de a szüleim és a tanáraim tartották bennem a lelket.

Egészen hihetetlen élmény volt, amikor kiderült, hogy én is a magyar csapat tagja leszek majd. Nagyon várom a versenyt, magamat ismerve csak az utazás előtti héten kezdek majd el igazán izgulni. Madarász Péter igazgató úr és Juhász Attila, az osztályfőnököm, matektanárom készít fel a versenyre heti 1-1 órában. A verseny a vietnámi tananyag szerint zajlik, ami nálunk 9-edikes, néhol 10-edikes anyag. Vietnámban nagy figyelmet fordítanak a matematikaoktatásra. A feladatsor angol feladatokat tartalmaz, melyeket angolul is kell levezetni, ezt is gyakorlom otthon - mondta lelkesen Marcell.

- Több területen is kipróbáltam, kipróbálom magam, így a jövőben könnyebb lesz a választás, hogy végül mi legyen a hivatásom. Matek szakkörön kívül járok még kémia, fizika szakkörökre is. Versenyszerűen úszom, minden hétköznap reggel és délután járok edzésre. Jelenleg a magyar úszósport korosztályos válogatottja vagyok. Ez nagyon sok idővel és energiával jár, de szeretem, s amíg nem megy a tanulás rovására, addig csinálni fogom. Részt veszek a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programban is, itt olyan érdekes dolgokat tanulhatok meg, amikre az iskolában nincs mindig lehetőség - mondta még el a diák.

További hírek

Olvasnivaló