Ugrás a tartalomra

A Miskolci Egyetem is hozzájárulhat a jövő vírusainak felismeréséhez

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. augusztus 13. péntek 09:15
Olyan innovatív diagnosztikai fejlesztés indul a Miskolci Egyetemen, amely lehetővé teszi, hogy robotizáltság mellett költséghatékonyabban, biztonságosabban és gyorsabban ismerjék meg a szakemberek a vírusok és baktériumok tulajdonságait.
fotó: Parai Roland

Dr. Vanyorek László, az intézmény docense elmondta, hogy a vírusok és baktériumok örökítőanyagának azonosításában segédkezik a rendszer, ami végső soron a különböző betegségek meghatározásához vezet. Kissé riasztóan emlékeztet rá, hogy a globalizáció melléktermékeként elkerülhetetlenek a jövő világjárványai, amiknek a minél gyorsabb beazonosítása rendkívüli fontosságú.

Dr. Vanyorák László beszél az innovatív diagnosztikai fejlesztésről

A következő nagy világjárványt valószínűleg nem itt fogják beazonosítani, sem a potenciális ellenszerét kifejleszteni, de ahogy a szakember fogalmaz: arra törekszenek, hogy hozzájárulhassanak ezekhez a munkálatokhoz.

A rendszer nagy előnye annak automatizáltsága. A vírusok és baktériumok örökítőanyagának azonosítása – ami kulcskérdés –, hosszadalmas, komplex eljárás során történik meg. Jelenleg a biológusok ezeket a feladatokat manuálisan végzik el, amik egyszerre idő- és erőforrásigényesek, emellett egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban, hiszen kórokozókról beszélünk – emlékeztetett Dr. Vanyorek László.

A robotikának köszönhetően mindez kiküszöbölhető, mert a biológiai műveletek egy jelentős részét – akár megállás nélkül és a veszélyek minimalizálásával – el tudja végezni a diagnosztikai eszköz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!