Ugrás a tartalomra

Miskolci Egyetem: a kollégiumok is kikerültek a PPP-konstrukcióból

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 21. kedd 11:20
A felsőoktatási intézmény ezáltal egy hatalmas pénzügyi tehertől szabadult meg. 
A Miskolci Egyetem kollégiumai. Fotó: https://kollegium.uni-miskolc.hu/

Az összes többi kollégiumot, illetve a korábban kollégiumként, de a ma már irodaházként működő egykori E/7-es épületet is kiváltották a PPP konstrukcióból - ezt maga a Miskolci Egyetem közölte kedden. 

Az intézmény közleményében emlékeztet, PPP (public-private partnership) konstrukcióban működött korábban a miskolci Zenepalota (az egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának épülete), valamennyi kollégiuma és az Uni-Hotel is.

- A Miskolci Egyetem már korábban tett lépéseket, hogy kiváltsa ezeket a szerződéseket, amelyek az idő haladtával egyre nagyobb terhet róttak az intézmény költségvetésére. 2016-ban a Zenepalotát sikerült kiváltani, 2020 decemberében pedig az Uni-Hotelt. Ez a munka folytatódott most a kollégiumok és az E/7-es épület kiváltásával - írják.

Mindez bruttó 2,8 milliárd Forintjába került az egyetemnek, ami egyszeri nagy tétel, ám a jövőben komoly könnyítést jelent a felsőoktatási intézmény büdzséjében - fogalmaznak még. 

De mi is az a PPP?
A PPP a 90-es években lett gyakorlat Magyarországon. Maga a konstrukció a közszolgáltatások biztosításának olyan speciális formája, amelyben egy adott közfeladat ellátásához szükséges létesítmény vagy intézmény tervezésébe, létrehozásába és üzemeltetésébe az állam bevonja a magánszektort.

A felhasználó a beruházás értékét és az üzemeltetés költségeit egy előre meghatározott díj formájában fizeti meg, többnyire évente egy összegben. A periódus végén a vagyon és az üzemeltetési jogok a közszereplőre szállnak át.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!