Ugrás a tartalomra

A miskolci Fidesz nem ment el a költségvetés-tervezet egyeztetésére

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 13. csütörtök 15:47
Veres Pál: “A miskolciakért, hagyja kint a pártszínű kabátot és öltse magára a miskolci mezét.”

A polgármester Miskolc jövő évi költségvetésének egyeztetésére hívta csütörtökön a frakciókat, a Fidesz-KDNP nem ment el, inkább közleményt küldtek. Abban azt írják, hogy 2020. február 13-ára kaptak meghívást Veres Pál polgármester úrtól egy költségvetési egyeztető tárgyalásra. Úgy fogalmaztak: „tekintettel arra, hogy az államháztartásról szóló törvény szerint a költségvetést minden évben február 15-éig elő kell terjeszteni, joggal feltételezhetjük, hogy a kiküldési határidő előtt két nappal egy kész helyzettel kellett volna szembesülnünk”, ezért a megbeszélésre nem mentek el. (az elmúlt 9 évben egyszer sem volt példa a költségvetés-tervezet, ellenzéki frakciók bevonásával történő politikai egyeztetésre. - A szerk.)

Erre válaszként Veres Pál, Miskolc polgármestere is közleményt adott ki, amit itt olvashatnak: 

„A választások előtt elmondtam, és ehhez most is tartom magam: mindenkivel hajlandó vagyok együttműködni, aki tenni akar Miskolcért. Ez a csütörtöki egyeztetés egy ilyen lehetőség lett volna, ezért hívtam meg a Fidesz-KDNP frakciót az idei év költségvetésének vitáját megelőző politikai egyeztetésére, hogy mindenki vesse latba a legjobb tudását, képességeit Miskolcért, a miskolciakért, hagyja kint a pártszínű kabátot és öltse magára a miskolci mezét.

Sajnos hazánkban nincs tradíciója annak, hogy a felelős politikai erők egy asztalhoz üljenek, amikor fontos kérdésekről van szó. Nálunk – igen kevés kivétellel – a többségi elvnek van gyakorlata, az egyeztetésnek tűnő diktátumoknak. Ezen a rossz szokáson akarok változtatni. 

Vallom, hiszem, a többpárti egyeztetésekkel, a minél több vélemény meghallgatásával, az átláthatósággal számtalan probléma megelőzhető. Amennyiben az elmúlt években lett volna ilyen egyeztetés, az a probléma is megelőzhető lett volna, amit most a város költségvetésének nevezünk.

Ismerjük a költségvetés számait és mindenki, a Fidesz-KDNP frakció még inkább tudja, hogy miért állunk ma ott, ahol állunk, miért tartunk ott, ahol tartunk. Megoldást kell találnunk az előző városvezetéstől megörökölt költségvetési hiány kezelésére, lukak befoltozására és a felelős gazdálkodásra. 

Mi mindannyian miskolciak vagyunk és most Miskolc súlyos pénzügyi gondban van. Ez a gond nem mai, de a megoldás kezelése közös feladatunk. Sajnálattal látom, hogy ebben az építkezésben ma a miskolci Fidesz-KDNP nem a párbeszédet és a közös gondolkodást, hanem a sajtó útján történő üzengetést választotta.

Az én ajtóm továbbra is nyitva áll a frakcióvezetők előtt, mint ahogy minden felelősen gondolkodó miskolci állampolgár előtt.”

További hírek

Olvasnivaló