Ugrás a tartalomra

A miskolci Földes gimnázium diákjának tervéből készül az új Lego-készlet

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. július 07. szerda 10:10
Fehérvári Donát a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákja, tervei alapján készül az új Lego Ideas készlet. A 16 éves fiatalember egy működő csocsóasztalt álmodott meg.

Donát jövőre kezdi csak a 10. osztályt a Földesben, de neve már körbefutott az országos médiában: egy mozgatható, játékra is alkalmas csocsóasztalt tervezett meg. A gyártó cég sport tematikájú felhívására készítette el ezt. A We Love Sport! témában olyan készletek ötleteit várták, amelyekkel a játékkocka rajongói kifejezhették a sport iránti szeretetüket.

A Lego Ideas olyan kezdeményezés, amelyben az érdeklődőknek is lehetőségük van beküldeni saját kockákból megépített ötletüket, így esélyt kapnak arra, hogy a játék tervezőivel életre keltsék azt. A csocsóasztal ötletét még februárban töltötték fel az Ideas weboldalára. Az új készletet Dániában a napokban jelentették be.

Fehérvári Donát nevét az egész országban megismerték

A magyar fiatal tervét nemcsak a tíz legjobb ötlet közé választották, de a nemzetközi rajongói közönségtől is az ő modellje gyűjtötte be a legtöbb szavazatot.

– Leginkább a matematika és a fizika, valamint a gépészet érdekel, gépészmérnökként szeretnék majd tovább tanulni. Ehhez kapcsolódik az is, hogy miért élvezek Legoval játszani – mondta el a minap.hu érdeklődésére, hozzátéve: a sportok sem állnak távol tőle, rendszeresen horgászik, illetve kézilabdaedzésekre jár. – A foci is megmaradt azonban az életemben. Még hatodikban egy évet játszottam, azóta a barátaimmal szoktam játszani. És persze mindig követem a nagy tornákat, az Eb-t is nézem. A magyar válogatott kiesése miatt nagyon csalódott voltam, meglepően jó teljesítményt nyújtott a csapat.

Azt is elmondta, hogy egy Lego-szettben azt szereti, ha nemcsak egy statikus kiállítási darab, hanem rendelkezik funkciókkal, így amikor meglátta a pályázati felhívást, akkor azonnal beugrott a csocsóasztal ötlete. Amikor csak van rá lehetősége, mindig nagyon szívesen csocsózik a barátaival, a családdal.

– A Lego iránti szeretetem egészen kisgyerek korom óta megvan, már 3 évesen is játszottam vele. Kezdetben kisebb készleteket raktam össze, majd egyre nagyobbakat és bonyolultabbakat, emellett pedig egyre komolyabb építményeket, szerkezeteket építettem saját ötleteim alapján. Főleg a Technic világa ad arra lehetőséget, hogy nagyon komplex, érdekes, és akár hasznos mechanikákat hozzak létre. Ezeket általában fizikai kockákból építem, azonban az Ideas oldalra egy kifejezetten Lego tervezésre kitalált alkalmazást használok, a Bricklink weboldal Studio nevű programját, ami lehetőséget ad arra, hogy ingyen építsek korlátlan fajtájú és mennyiségű Legoból.

Nem a csocsóasztal volt egyébként Donát első ilyen pályázata: tavaly ősszel töltötte fel egy Tesla Supercharger kicsinyített másolatát, ami még mindig gyűjti a szavazatokat a 10 ezerhez.

– Várom az újabb, inspiráló versenyeket. Szinte mindig dolgozom valamilyen mechanikai projekten. Most fejeztük be egy osztálytársammal egy Lego robot versenyfeladatát, amihez az iskolában tanácsokkal és eszközökkel is támogattak, amiért nagyon hálás vagyok – tette hozzá Donát.

Végül elmondta, mennyire büszke arra, hogy a Földesben tanulhat.

– Itt teljes mértékben támogatják a kreativitást, és nagyban segítik a diákok fejlődését. Speciális matematika tagozaton a tanáraink kiemelten odafigyelnek ránk, több osztálytársam a legkülönbözőbb tantárgyakban teljesítettek kiemelkedően a megmérettetéseken. Én is több matematika és fizika versenyen értem el jó országos eredményt, és ezeket a gimnáziumnak is köszönhetem. A Földes tanulójának lenni számomra így egy óriási lehetőség és megtiszteltetés. Örülök, amikor én is öregbíthetem jóhírét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!