Ugrás a tartalomra

A miskolci grafikus Alusakk terve egy londoni kreatív versenyen szerepelt

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. április 16. kedd 17:38
A fiatal grafikus megvalósította álmát és olyan projekteken dolgozik, amelyek nemzetközi színtéren is elismerésre méltóak a szakmában. Nagyon szeret utazni, és csodás helyeket felfedezni, de mindig Miskolc lesz az otthona, bármerre is jár a világban.
Fotó: Orosz Péter

A karrierem egészen pontosan azzal kezdődött, amikor zsírkrétával összefirkáltam a frissen festett falat pár évesen. Már akkor tudtam, hogy művészeti területtel szeretnék foglalkozni – kezdte történetét Kollár Sára. A fiatal lány gyakorlatilag az iskolapadból lépett át egyik pillanatról a másikra a munka világába, de ezt egy percig sem bánja. 

- Amikor kicsi voltam, sok időt töltöttem a nyári szünetekben a nagyszüleimnél. Nagypapám nagyon sokat festett. Még most is fel tudom idézni azt a jellegzetes olajfesték illatot, ami mindig megcsapott. Így kezdődött minden. Imádtam, amikor nagyapa festett, és én is rajzolni szerettem volna. Mindig ámulattal néztem a festményeit, csodálatos volt, ahogy az ecsetvonás varázslattá válik – idézte fel. 

- Már az általános iskolában is felfigyeltek rajztudásomra, és akkori tanáraim is több versenyen indítottak ahol sikereket értem el, így nem volt kérdés hogy ezzel a területtel szeretnék jobban megismerkedni. A gimnáziumi felvételi előtt már tudtam, hogy az Avasi Gimnázium rajz tagozatára szeretnék menni, és a legjobbaktól tanulni. Akkori rajztanáromtól, Homonna Györgytől valóban rengeteg ismeretet szereztem – jelentett ki Sára. Úgy érzem az egyik legjobb döntés volt, hogy akkor az Avasit választottam. Nagyon sokat köszönhetek a tanár úrnak, mind a személyem fejlődésében, mind szakmailag. Hálás vagyok a többi tanáromnak is, hogy mindig biztattak és támogattak. 

A gimnáziumban kezdődtek az igazi kihívások

- Valójában először divattervező szerettem volna lenni. Ilyen területen próbáltam pályázatokon/megmérettetéseken részt venni, de nem igazán volt benne sikerem. Mindig elbuktam. Akkor volt egy pont, amikor azt mondtam, soha többet nem szeretnék művészettel foglalkozni – emelte ki a lány. Ezt követően kaptam Homonna Györgytől egy teljesen másfajta lehetőséget, ami az animáció volt. Így készítettem az egyik szalagavatós osztálynak egy animációs kisfilmet. Nem sokkal ezután, 2019-ben egy nagyobb projekthez kértek fel, ez volt az első animáció, amit egy videókliphez készítettem Majoros Péter (Majka) zenéjéhez.

- Ez olyan fordulópont volt, amitől megváltozott az életem – hangsúlyozta. Akkor jöttem rá igazán, hogy ez az én utam és grafikával vagy animációval szeretnék foglalkozni. Már a gimnázium utolsó két évében volt szerencsém belekóstolni több grafikai és animációs projektbe. Amikor érettségi előtt voltam, biztos voltam benne, hogy felvételt nyerek valamelyik művészeti egyetemre, de sajnos nem így történt. Viszont az érettségi vizsgák után egyből munka lehetőséget kaptam Miskolcon egy kisebb grafikai stúdiónál. Azóta a szakmában vagyok. Az ország számos pontján dolgoztam már különféle projekteken, és csodás helyeken jártam, viszont úgy érzem, Miskolc marad mindig az otthonom – hangoztatta Sára. 

Tehetsége nem csak tanárainak tűnt fel 

- A gimnázium után egy évvel bekerültem a Nemzet Fiatal Tehetsége Ösztöndíjprogramba, ahol megismerkedtem mentorommal, Kecskés Petrával, akinek szintén nagyon sokat köszönhetek. Petra segített a saját grafikai vállalkozásom felépítésében, és alapjaiban. Ugyan csak 3-4 hónapig tartott a mentorprogram, de azóta is nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Nem sokkal később felkérést kaptam az ösztöndíjprogram Tehetségek és Sikertörténetek című videó sorozatában való szereplésre. Nagy örömmel elvállaltam, gyakorlatilag egy rövid interjú formájában mesélek eddigi pályafutásomról. 

- Több munkámat is bemutatták a 2022-ben rendezett Budapesti Nyomda Expo-n, ami egy céggel közösen megvalósult projekt volt. Még ebben az évben az a megtiszteltetés ért, hogy egy alkotásomat beválogatták a Magyar Tervezőgrafika Top 100 kötetbe, majd az Arany Rajzszög és a Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálén is kiállították néhány munkámat – mondta el Sára. Tavaly a Konica Minolta által megrendezett Elit Designer versenyén az egyik csomagolás tervem harmadik helyezést értem el, nem sokkal később pedig lehetőséget kaptam a Brain Bar egyik diáknagykövetének lenni – tette hozzá. 

Az Alusakk látványterve

Az Alusakk az eddigi legnagyobb sikert aratta

- Idén sok olyan projekten dolgozom, ami hamarosan mindenki számára látható lesz, főként csomagolások, automaták designjai, könyv illusztrációk, logók, belső terek falainak megtervezése és még jó pár munka. Sokszor az inspiráció teljesen abszurd szituációkból jön, legyen az egy életszituáció, egy beszélgetés, egy forma, egy táj, stb. Van, amikor pedig úgy kelek fel, hogy adott projekttel kapcsolatosan van egy erős vízió a fejemben, és konkrétan tudom, mit szeretnék rajzolni – avatott be. 

- Tavaly év végén egy partnerrel létrehoztunk olyan termékdesign-t, amit még a világon senki nem készített eddig. Alumínium palackokra készítettünk sakk design-t, ami úgy funkcionál a palackokkal, mint a bábuk, és szerintem egy szuper közösségépítő erővel is bír. Ezt a munkát egyébként beválogatták a Londoni Nemzetközi Kreatív Versenyre, ami igazán nagy megtiszteltetés – vélekedett a fiatal grafikus. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!