Ugrás a tartalomra

Miskolci Hét - egyhetes városi ünnepre készül Miskolc

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 28. péntek 18:28
Egész héten át tartó programsorozattal, a Miskolci Héttel ünnepel a vármegyeközpont a május 11-i városnap alkalmából. Az 1909-es, városi rangra emelkedésre emlékezve, az ünnep hagyományos eseményei mellett, a programok számos új elemmel és helyszínnel bővülnek. Kiemelt esemény lesz ezúttal is a Miskolci Nemzeti Színházban tartott ünnepi közgyűlés, ahol átadják a díszpolgári címet, valamint díjazzák azokat, akik sokat tettek a városért és a miskolciakért.

Tereken, színházban, moziban, könyvtárban, az avasi pincesorokon, az Újgyőri főtéren, de még a miskolci síneken is látnivalók, események, és ünnepi hangulat várja a miskolciakat a város napján. A korábban egynapos ünnep most egyhetes programfolyammá bővült. Az eseményekből válogattunk a teljesség igénye nélkül.

Május 11-én, csütörtökön, ismét kigördül az MVK Zrt. telephelyéről a bengáli villamos. A járat beceneve a morgó hangja és lomha mozgása miatt a bengáli tigrisre utal, a nosztalgiavillamos egyébként már 50 éves.
 
A színházban délelőtt kezdődik az ünnepi közgyűlés, este pedig Roby Lakatos lép fel a Miskolci Szimfonikus Zenekarral. A Művészetek Házában ingyenes filmvetítés lesz. 

 
A Szent István téren május 11-én a gyerekeknek szóló mesejáték és ének után, a Kabinet Rt., a The Sign és a 30Y koncertezik. 12-én, pénteken nyugdíjas csoportok lépnek fel majd divatbemutató is lesz. A pénteki napot a SteelO, az Arrange Service és a Sky Fanatic koncertjei zárják. A térre csütörtökön a város több cége és kulturális intézménye, valamint a Miskolci Egyetem is kitelepül, pénteken civilszervezetek várják majd az érdeklődőket.
 
Szintén a Szent István téren rendezik meg május 11. és 14. között a Florens 2023 – Kert – virág – otthon – szabadidő kiállítást és vásárt. Ennek részeként a közönség kertészeti témájú előadásokat hallhat, valamint díszkertész bemutatót is rendeznek.

 
A városnapi programsorozathoz csatlakozik a már csütörtökön megkezdődő XI. Avasi Borangolás, ami a szervezők szerint minden eddiginél nagyobb szabású lesz. 68 programhelyszín és 97 borászat várja a borangolókat, akiknek 20 helyszínen 55 fellépő húzza majd a talpalávalót. Szól majd a rock, a pop, a jazz és a folk, idén először pedig hip-hop színpad is lesz. (Bővebb információ: borangolas.hu)
 
Május 13-án, szombaton indul a XIV. Játékos VárosJárás, a várostörténeti és kulturális társasjáték hat helyszínt érint, a téma a történelmi Avas lesz. A II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban Könyvtári majálist rendeznek. A szabadtéri fesztivál játékokkal, színpadi produkciókkal és ízes jutalommal várja a vendégeket.

Május 16-án, kedden, az Újgyőri főtéren átadják a Kohászati emlékművet, mementóul szolgálva a diósgyőri vasgyártásnak, ami generációkon át meghatározta a város történetét és többtízezer miskolci család életét. 
 
A miskolci események és jubileumok sorában nemcsak a 2023-as Miskolci Hét számít különlegesnek.
A város idén számos, a kulturális élet szempontjából fontos évfordulót ünnepel, ezért az idei évet az önkormányzat a kultúra évének hirdette meg. A színház 200, a szimfonikus zenekar 60, a diósgyőri rockfesztivál 50, az állatkert 40, a bábszínház pedig 30 éves. A jubileumok alkalmából az intézmények, társulatok és szervezők számos programmal készülnek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!