Ugrás a tartalomra

Miskolci nevezetességek az Avasi kilátó párkányán

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. január 21. vasárnap 08:20
Helyi alkotók miniszobrai ékesítik a decemberben átadott Kilátó párkányát. A szobrocskák nem pusztán turistalátványosságnak készültek.
Fotók: Juhász Ákos

Miskolc újdonsült kuriózumai az Első Miskolci Lions Clubnak, mint a vakok és gyengénlátók jószolgálati támogatójának kezdeményezésére és az önkormányzat javaslatára kerültek a város ikonikus építményére. Több helyszín felvetődött a szobrocskák elhelyezésére, de a kilátó a felújítás után a lehető legméltóbb helyet teremtette meg a minialkotásoknak – mondta el Kiss László klubtag, volt elnök.

Hozzátette, tizenhárom szobor készült el, melyek templomokat, a Diósgyőri várat, vagy éppen a Palotaszállót ábrázolják. A bronzból készült modellszobrokat három miskolci alkotó öntötte formába: Csernok Tibor szobrászművész, Országh Gábor iparművész és Papp Lóránt dekormágus.

– Annak ellenére, hogy mindegyik alkotás stilizált formában látható, az épületek jellegzetes karaktereinek megjelenítésével mégis emlékeztetnek az eredeti nevezetességekre. A megvalósítás során mindannyian arra törekedtünk, hogy a nevezetességek felismerhetők legyenek – mondta Országh Gábor iparművész, a projekt szakmai irányítója és a kültéri bronzfelületű ismertetőtáblák tervezője.

Érdekesség, hogy a modellszobrokat úgy helyezték el a párkányokon, hogy azok a nevezetességek irányát is megjelölje. Miskolc testvérvárosait pedig tizenkét tábla jelzi.

A tervek szerint később a szobrok mellé Braille-írással megszövegezett táblákat, valamint QR-kódot is elhelyeznek majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!