Ugrás a tartalomra

A miskolci óvodákban, bölcsődékben is lesz életmentő injekció

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 30. csütörtök 15:25
A közelmúltban életet mentett egy óvónő az úgynevezett Epipen injekcióval, amely súlyos allergia kezelésére szolgál. A szakemberek szerint, ha ez az injekciót nem kapta volna meg a gyerek, akkor belehalt volna az allergiás rohamba, mint ahogy januárban egy hétéves kisfiúnál meg is történt a tragédia.

Ezen történetek kapcsán lett kiemelt kérdés: lehet-e, legyen-e minden oktatási-nevelési intézményben úgynevezett Epipen injekció. Ez szolgál arra ugyanis, hogy az úgynevezett anafilaxiás sokkot, ezt a rendkívül súlyos, akár halálos kimenetelű allergiás reakciót azonnal, helyben kezelni lehessen, vagyis megakadályozni a tragikus kimenetelt.

A miskolci önkormányzat is felmérte a helyzetet; félszáz óvoda, illetve bölcsőde üzemel a helyhatóság kezelésében. Mint az elmúlt hetekben nagy nyilvánosságot kapott szakmai ajánlások megadják: intézményenként két-két adagra van szükség az Epipenből (pontosabban autoinjektorokból vagy öninjektorokból: ezek egyszerűen használható orvostechnikai eszközök, amelyekben előre töltve adrenalin található), szavatosságuk pedig egy-másfél év.

A felmérések nyomán a napokban megszületett a döntés. Varga Andrea, a szociális szféráért is felelős miskolci alpolgármester közzétette: Miskolc biztosítja a kérdéses eszközt, illetve szert minden hatálya alá tartozó óvodában és bölcsődében, a gyerekek egészségének megóvása érdekében. Az életmentő injekciókból minden intézményben két darab lesz kihelyezve.

Fontos tudni, július 1-től az az Epipen valamint Epipen junior készítményeket, a betegek 70 százalékos támogatással 5080 forintért, illetve az igazolt allergiával rendelkező betegek kiemelt támogatással 300 forintért válthatják ki a patikákban.

Mindezek ellenére a városi óvodáknak és bölcsődéknek azért szükséges beszerezniük ezen készítményt, hogy olyan esetekben, amikor hirtelen jelentkezik az allergiás sokk, életet menthessenek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!