Ugrás a tartalomra

Miskolci zeneszerző hangszerelése is hallható szombat este a DAL 2024 első show-jában

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. február 12. hétfő 11:19
Nagy Nándor ezúttal Kocsis Tibor és Vígh Arnold dalához szerzett zenével rukkolt elő. Az Egy életen át című dal ma hallható először nagyközönség előtt. A tét az elődöntőbe kerülés.

Fotó: magánarchívum

Nagy Nándor korrepetítorként és zeneszerzőként dolgozik a Miskolci Nemzeti Színházban. Mellette a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karára jár zenekarvezető szakra. Egy munka révén ismerte meg Vígh Arnold zenei producert, zeneszerzőt, hangszerelőt és hangmérnököt, aki váratlanul kérte fel a nagy lehetőségeket magában rejtő feladatra. – Gyorsan kellett dolgoznom, mert a megbízás a beadási nap előtt két vagy talán három nappal előtt érkezett azzal, hogy a Kocsis Tibor – Vígh Arnold által írt dalhoz, amelynek akkor már létezett egy zongorás, dobos, gitáros és basszusgitáros verziója, készítsek egy szimfonikus zenekari hangszerelést – elevenítette fel a kezdeteket Nagy Nándor.  

A végleges változat elkészültéig a munka kényes része következett: a hangszerelés igazítása, finomítása a különböző igényekhez. – Meg is kérdezték, hogy okoz-e ez nekem valamiféle gondot, de szerencsére ezt már megszoktam a színházban, ahol sok rendező elképzelésének kell megfelelnem – mondta. 

Nagy Nándor lapunknak elárulta, hogy ez a munkafázis azért kényes és azért követel nagy rugalmasságot, mert a szerző minden egyes alkotását a saját gyerekének tekinti, amelyhez meglehetősen ragaszkodik. Ezt az erős kötődést nagyon nehéz elengedni, azonban a saját elképzelésekhez való nem ragaszkodást ehhez a munkához meg kell tanulni. Elengedhetetlen az is, hogy a szerző jól ismerje a különböző stílusokat és a szimfonikus hangszerelést, ami bizony már komoly tudomány. 

– Az Egy életen át című dal műfaját tekintve lírai balladának tekinthető, amelyet a nagy ívek, a széles, hosszú hangok teremtenek meg – magyarázta a zeneszerző, aki egy kéziratos partitúrát is készített a dalhoz. 

Mint mondta, a munka folyamata nagyon izgalmas volt a határidő rövidsége miatt is, de az, hogy ebből a munkából bármi lehet, nagyon felvillanyozta, és szerinte ebben a dalban minden megvan ahhoz, hogy berobbanjon és sláger legyen.

A DAL 2024 válogatóiban február 10-től négy szombat este tízesével mutatkoznak be a produkciók. A tét az elődöntőbe kerülés, amelyben a versenydalok crossover feldolgozásban hangoznak el. A dalválasztó első adásában pop, rock, lírai, folk és elektronikus zenék versenyeznek.

A műsorban a dalok szövegét, zenéjét és a kettő kapcsolatát nézi a zsűri. 

A dalválasztó tétje minden eddiginél nagyobb. A győztes dal előadója „Az Év Dala 2024” cím mellett egy teljes lemez elkészítésére nyer lehetőséget – beleértve a felvételi, keverési és masteringelési munkálatokat – a berlini Hansa Studios-ban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!