Ugrás a tartalomra

Miskolcnak 8 millió, Debrecennek 8 milliárd turizmusra - miért? Kormánypárti képviselőket kérdezett Bazin Levente

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. október 26. csütörtök 15:20
Miért érdemelnek kevesebbet a miskolciak, mint a debreceniek? - vetette fel a Velünk a Város MSZP-s képviselője egy keddi bizottsági ülésen. Bazin Levente választ nem kapott a jelenlévő kormánypárti politikusoktól, akik provokációt emlegetve kivonultak a közgyűlési teremből.
Fotók: Juhász Ákos

Csütörtökön ismét összeül Miskolc város közgyűlése, a grémium egyebek mellett az idei költségvetés első féléves korrekcióját is tárgyalja majd. Az ülés előtti napokban a különböző bizottságokat összehívják, hogy az adott területet érintő előterjesztéseket megvitassák - így tett a Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság is kedden, hiszen a költségvetésben több tétel is ezeket a területeket érinti.

A bizottsági ülésen szóba kerültek például a miskolci kulturális intézmények: Borkuti László (Velünk a Város, DK) megkérdezte: az önkormányzat tervezi-e bezárni rövidebb-hosszabb időre az intézményeket, hogy ezzel energiát és pénzt spóroljon meg. Szilágyi Kornél, a gazdálkodási főosztály vezetője elmondta, bár garanciát nem tud adni a továbbra is bizonytalan energiapiaci helyzet miatt, mindenesetre bízik abban, és jó esélyt is lát arra, hogy nem kell majd intézményeket bezárni télen Miskolcon.

Bazin Levente (Velünk a Város, MSZP) a turisztikára tért át. Felidézte, hogy tökéletes teljesítményével - a tavalyi évhez hasonlóan - idén is az ország legjobbjai közt szerepel a Tourinform Miskolc Iroda a Magyar Turisztikai Ügynökség felmérésében. Azt pedig alig két hete jelentette be Veres Pál polgármester, hogy a száz legjobb jó gyakorlat közé került Miskolc pályázata a Green Destinations nevű szervezet nemzetközi, fenntartható turizmus témájú versenyén.

A turisztikai sikerek ellenére azonban Miskolc alig 8 millió forintot kapott a hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban, ami 2017-ben indult - miközben például Debrecenbe közel 8 milliárd forint jutott. Ez a Magyar Turisztikai Ügynökség adatsorából derült ki. A 24.hu cikke szerint a társaság 2017 óta 61 milliárd forint közpénzt osztott ki különböző turisztikai fejlesztésekre, ennek 78,8 százalékát fideszes polgármesterek által vezetett települések, 3,6 százalékát pedig ellenzéki vezetésű települések kapták.

- Hiába az országosan is kiemelkedő teljesítmény, a Magyar Turisztikai Ügynökség mégis úgy értékelte, hogy Miskolc nem érdemel annyit, mint Debrecen - vélekedett Bazin Levente.

A Velünk a Város képviselője ezt közölte a keddi ülésen megjelent kormánypárti politikusokkal, majd megkérdezte tőlük, hogy "a miskolci polgárok miért érdemelnek kevesebbet, mint például a debreceniek?". Válasz nem érkezett, Barta Gábor és Deák-Bárdos Mihály kivonult a teremből. "Provokációra nem vagyunk vevők", fogalmaztak.

- Nem nekünk kell válaszolniuk, hanem a miskolciaknak - reagált Bazin Levente, aki a bizottság elnökeként "végtelenül tiszteletlennek" nevezte a válasz nélkül hagyást, a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatait pedig "igazságtalannak" tartja.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!