Ugrás a tartalomra

Miskolcon is átnyújtották petíciójukat a pedagógusok 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. október 05. szerda 16:59
A diákok Alaptörvényben foglalt jogaira hívja fel a figyelmet az a beadvány, amit a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselői nyújtották át szerda délután az Alapvető Jogok Biztosának regionális kirendeltségén.
Juhász Ákos képgalériája

Kedden és szerdán országszerte keresték fel az Alapvető Jogok Biztosának helyi hivatalait a tanárok petíciójukkal, így Miskolcon is. Az abban foglaltak szerint a diákokat sérelem éri a tanárhiány miatt. 

- Nincs elegendő szakképesítéssel rendelkező tanáruk. Ezek ma már olyan szintű problémák, amelyek annak a szülőnek, aki többet vár el az oktatástól, mint gyermekmegőrzés, már kiüti a biztosítékot – hangzott el a Tudomány és Technika Háza főbejárata előtt tartott flashmobon felszólaló Szűcs Tamástól, aki örömmel konstatálta, hogy a tiltakozás szélesedik: megmozdulásaikon mások mellett a vasutasok és a közművelődési dolgozók is feltűnnek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) regionális ügyvivőjének számításai szerint szerdán közel 15 ezren léptek sztrájkba vagy polgári engedetlenségbe. Emlékeztetett: a nap folyamán még négy, kedden pedig három másik helyen adták át a tárgyalt petíciót. 

Molnár Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megyei elnöke felidézte: idén januárban és márciusban tízezrek sztrájkoltak a köznevelés és közoktatás dolgozói közül.

- A kormányzat válasza erre az volt, hogy kiherélte a sztrájkjogot arra hivatkozva, hogy sérül a gyermekek oktatáshoz való joga, melyet az Alaptörvény rögzít – fogalmazott. - Azért vagyunk itt, hogy szembesítsük az oktatási kormányzatot azzal, hogy a gyermekek minőségi oktatáshoz való joga nem csak a tanárok sztrájkja miatt sérülhet – folytatta.

Majd feltette a kérdés: „ha a megbecsültség hiánya elriasztja a jelenlegi és leendő kollégákat a pályáról, akkor holnap ki fog tanítani?” 

A boríték a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megyei, illetve a PDSZ regionális szervezetének a beadványát tartalmazta. Mellékletként csatolták azt a többoldalnyi problémaösszesítést, amit a Borsodban dolgozó PSZ-titkárok gyűjtöttek össze pár nap alatt. Mindez tartalmazza, hány tanár hiányzik tételesen a három megyéből – ami a felszólalók szerint jóval több pedagógust jelenthet a valóságban. 

A beszédek után a szónokok közösen adták át a kirendeltség vezetőjének a beadványt az oktatás világnapja alkalmából.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!