Ugrás a tartalomra

Miskolcon is bajba kerülhet a közétkeztetés

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. január 27. csütörtök 13:18
A szolgáltatást kivitelező cég mintegy 450 millió forintos többlettámogatásra tart igényt, az önkormányzat azonban ezt nem tudja megadni. Hogy elkerülje a város a „szolgáltatási minimum” állapotát, kormányzati beavatkozásra van szüksége Miskolcnak. Erre Szopkó Tibor alpolgármester hívta fel a figyelmet.

A városvezető kifejtette, hogy a probléma – amely országos szinten érinti az önkormányzatokat – több tényező miatt állt elő. „Az alapanyagok árait és az energiaárakat érintő infláció, a bérszint emelkedése és egy kormányrendelet miatt közel 450 millió forintos többlettámogatási igényt nyújtott be a szolgáltató a miskolci önkormányzathoz” – kezdte Szopkó Tibor.

Szopkó Tibor alpolgármester; MiNap-archív; Fotó: Beregi László

Az alpolgármester hozzátette, hogy az önkormányzat elismeri a többletforrásra vonatkozó igényt, „azonban nincs meg bennünk az a képesség, hogy ezt a közel félmilliárd forintos összeget finanszírozzuk” – mint fogalmazott.

Az említett törvény értelmében idén január 1-től kezdődően a közétkeztetésben használt élelmiszerek legalább 60 százalékának hazai forrásból kell származnia – rövid ellátási láncon keresztül, amikor az élelmiszer és a konyha között csak egy szereplő van. Ez az ebédárak növekedését hozza magával.

A városvezető kifejtette: június 30-ig nem emelhetőek az ellátottak számára előírt térítési díjak. „Nincs is ilyen szándékunk. Polgármester úr már jelezte a problémát a Pénzügyminisztérium felé. Azonnali és nagymértékű állami beavatkozásra van szükség Miskolcon is!” – utalt arra, hogy a város nem képes eleget tenni a többletköltségre vonatkozó közétkeztetői kérésnek.

Zárásként elmondta Szopkó Tibor: fennáll a veszélye annak, hogy a szolgáltató a jogszabályok által előírt minimumra csökkentheti le az adagok mennyiségét és minőségét.

(Címlapkép: Illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló