Ugrás a tartalomra

Miskolcon is gyűjtik az ajánlásokat az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. augusztus 24. kedd 16:49
Hétfőn megkezdődött az ellenzéki előválasztás ajánlásgyűjtő szakasza.

Kialakult a jelöltek végleges országos listája: összesen 7 miniszterelnök-jelöltet, 13 jelölőszervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba. A miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer, az egyéni képviselőjelölteknek pedig 400 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük.

Az egyes helyszíneken a helyi jelöltet és a miniszterelnök-jelöltet is támogathatjuk egy-egy aláírással. 

Miskolcon gyűjtenek

Nézzük a miskolci jelölteket! Szilágyi Szabolcs (Jobbik, DK, Momentum, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Új Világ) a megye I-es választókörzetében az Avason kezdte meg az ajánlásgyűjtést Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének társaságában. Facebook-posztja szerint „szűk két óra alatt máris több százan támogatták” aláírásukkal.

Szilágyi Szabolcs Jakab Péterrel gyűjtötte az ajánlásokat hétfőn. | Fotó: Mocsári László

– Természetesen nem állunk meg, az ajánlásgyűjtési időszak ideje alatt folyamatosan igyekszünk megkeresni mindenkit a körzetben, a további kitelepülések időpontjait, helyszíneit itt is közzé tesszük majd – tájékoztatott a továbbiakról Szilágyi Szabolcs.

Szintén a megye I-esben indul Simon Gábor (MSZP-Párbeszéd), ő is megkezdte az ajánlásgyűjtést. „Nagyon sokan jöttek és támogattak ma a Tapolcai elágazásnál. Köszönöm mindenkinek a beszélgetést, a bíztató szavakat és a sok aláírást” – írta hétfői bejegyzésében a közösségi oldalon. Kedden a Klapka György utcában gyűjtötte az ajánlásokat, szerdán pedig a Centrum áruháznál találkozhatunk a jelölttel délután 4 és fél 6 között.

Simon Gábor köszöni a bíztató szavakat. | Fotó: Mocsári László

Civil szervezetek támogatásával indul az előválasztáson Csabalik Zsuzsanna (Főnix Mozgalom, Függetlenek SZIVE, Miskolci Padtársak, PSZ Miskolc VSZ), ő hétfőn és kedden a Centrum áruháznál, a Villanyrendőrnél, az Avason és a Szentpéteri kapuban is gyűjtötte az ajánlásokat.

A megye II-esben Hegedűs Andrea (Demokratikus Koalíció, Jobbik, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Liberálisok) a Szentpéteri kapuban kezdte a lépcsőházjárást, kedden pedig már az Arany János utcai irodánál várta a szimpatizánsokat.

Hegedűs Andrea értékeli az aktivitást. | Fotó: Mocsári László

– Egészen szeptember 6-áig folytatom az ajánlások gyűjtését. Egy kerékpáros néni jól ismeri a hazafelé vezető utamat, így leintett, hogy megkérdezze, hol írhat alá Dobrev Klárának és nekem. Szimpatikus volt az aktivitása – számolt be az első tapasztalatokról, felhívva a figyelmet arra, hogy a DK Arany János utcai és Andrássy utcai (Vasas Művelődési Központ) irodáiban is várják a miskolciakat.

Varga László is több miskolci helyszínen fogadja az ajánlásokat. | Fotó: Horváth Csongor

Az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és az LMP által jelölt Varga László a megye II-es választókörzetben szintén több helyen várja a szimpatizánsokat. Szerdán a Centrum áruház előtt, csütörtökön a Kiss tábornok úton (a bulgárföldi üzletsor előtt), pénteken a Győri kapuban (a Coop előtt) 4 és fél 6 között, majd szombaton reggel 8 és fél 10 között az Újgyőri piacon gyűjti az ajánlásokat. De az MSZP Corvin utcai központjában is leadhatják azokat.

A menetrend

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják, online és személyes szavazásra is lesz lehetőség. Ekkor dől el az országgyűlési képviselőjelöltek sorsa, a miniszterelnök-jelöltek egy második fordulóban is megméretnek, ezt október 4-10. között tartják.

Az előválasztáson egyaránt lehet majd szavazni személyesen, az egyes választókerületek kijelölt választási pontjainál, továbbá az interneten is.

Az Előválasztás 2021 weboldalon a bővebb tájékoztatás szerint a szavazóhelyiségekben megjelenő szavazóknak igazolniuk kell magukat fényképes igazolvány felmutatásával, valamint be kell mutatni érvényes lakcímigazolványukat, amellyel igazolják, hogy melyik választókerülethez tartoznak. Mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki kizárólag ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él.

Aki olyan helyen lévő szavazóhelyiségbe megy szavazni, amely a saját választókerületében van, az kettő szavazólapot kap: egyet a miniszterelnök-jelöltek neveivel, valamint egy másikat a helyi egyéni jelöltek neveivel. Mindkét lapon maximum 1-1 főt választhat ki.

Az ország 106 választókerületéből 11-ben egy jelölt, 45-ben két jelölt, 50-ben három vagy több jelölt száll versenybe. Átlagosan a legtöbb jelölt Hajdú-Bihar megyében, a legkevesebb pedig Komárom-Esztergom megyében regisztrált. A nyilvántartásba vételi szakasz lezárultával az országos hatáskörű jelölőszervezetek (Liberálisok, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Új Kezdet és Új Világ Néppárt) is becsatlakoztak az Országos Előválasztási Bizottság munkájába, és a jövőben tanácskozási joggal jelen lesznek a testület ülésein is.

Ajánlást csak az Országos Előválasztási Iroda által létrehozott ajánlóíveken lehet gyűjteni. Egyéni képviselőjelöltekre érvényes ajánlást csak a választókerületi lakcímmel, miniszterelnök-jelöltekre a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok tehetnek. Az ajánlóíveket maradéktalanul ki kell tölteni, a hiányos ajánlásokat a lebonyolító szervek el fogják utasítani. A miniszterelnök-jelöltek íveit az Országos Előválasztási Iroda munkatársai, az egyéni képviselőjelöltek ajánlásait pedig a helyi választási bizottságok tagjai ellenőrzik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!