Ugrás a tartalomra

Miskolcon is megünnepelték a magyar tudományt

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. november 05. péntek 14:20
Csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága ünnepi üléssel és emléktáblák avatásával köszöntötte a Magyar Tudomány Ünnepét. Az országos programsorozat idei jelmondata az, hogy a „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz”.

A magyar tudományt hivatalosan november 3-án ünnepeljük, immáron 18 éve. Ilyenkor a tudóstársadalom igyekszik népszerűsíteni hivatásukat, egyben megmutatja a világnak, hogy milyen új eredményeket ért el a különböző szakterületeken.

Képgalériánk az eseményről; Fotók: Juhász Ákos

A Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) két emléktáblát is felavatott az ünnep alkalmából, szimbolikusan egymás mellett, a MAB székházának bejáratánál. „A Miskolci Akadémiai Bizottság akadémikus elnökei”, illetve „A Miskolci és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökei” elnevezésű plakettek tiszteletadó jelleggel sorolják fel a két testület mindenkori irányítóit.

Az összefonódást egyfelől az adja, hogy a székházban korábban a kereskedelmi kamara működött. Bihall Tamás, a BOKIK elnöke felidézte, hogy szervezete és a MAB között mindig is kiváló volt a kapcsolat. „A járvány utáni világban kitüntetett szerepe lesz a tudomány és a gazdaság együttműködésének. Kössük össze a kettőt, erősítsük a kapcsolatot!” – hangzott el.

Kaptay György, Veres Pál és Bihall Tamás (b-j)

Kaptay György, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának elnöke egyetértett: bármilyen tudományos terület művelőjéről is legyen szó, roppant fontos együttműködnie az iparral. „Székházunk sajátos hangulattal rendelkezik, azonban ez csak egy épület. Semmit sem ér, amíg emberek nem töltik meg.” – magyarázta, hogy miért döntöttek a nagy elődök neveinek táblára vésése mellett. Arra utalt, hogy így a látogatók is érzékelhetik a székház – és a testületek – történelmi beágyazottságát.

Az emléktáblák felavatása után a MAB ünnepi ülése következett, amelyen Kaptay György örömét fejezte ki, hogy „végre egy olyan tudományünnepet nyithatok meg, amelyen nem ketten vagyunk” – utalt a korábbi járványügyi korlátozásokra, majd a személyes kommunikáció és a diskurzus fontosságát hangsúlyozta. Ezt követően két olyan kihívást részletezett, amelyekkel a tudománynak ma szembe kell néznie: a kétnyelvűség és a nyílt hozzáférésű tudomány problémáját.

Hudecz Ferenc

Meghívott vendégként Hudecz Ferenc, az MTA alelnöke köszöntötte a miskolci tudóstársadalmat. A MAB tudományért tett munkájának méltatása mellett azt hangsúlyozta, hogy – az idei jelmondathoz hűen – a tudomány iránytű az emberiség számára és a kutatók azok, akik arcot adnak neki, illetve hitelessé teszik azt.

Az ünnepi ülést előadások zárták, előtte azonban társaik különleges tudományos teljesítményét ismertek el tudósok, a következőek szerint:

MAB-emlékérem

Dudás Illés professor emeritus

Kitüntető tudományos díj

Veresné Somosi Mariann, egyetemi tanár

Felszeghi Sára, egyetemi docens

Gyulai Éva, egyetemi docens

Jedlovszky Pál, egyetemi tanár

MAB – DIPA tudományos díj

Dobó Zsolt

MAB – FUX tudományos díj

Dorogi Dániel

MAB – Szentpáli István tudományos díj

Varga Krisztina

MAB – ME tudományos díj

Jánosi Andrea

Földvári Attila József

Váradi Csaba

MAB – Mérei Ferenc tudományos díj

Dorner László

MAB – Vox Provinciae Alapítvány tudományos díj

Kántor Tamás

Kapusi Angéla

Rada János

Bukáné Kaskötő Marietta

MAB tudományos díj

Kovács Gyöngyi

MAB Magyar Tudományosság Külföldön tudományos díj

Kónya Annamária

További hírek

Olvasnivaló