Ugrás a tartalomra

Miskolcon is megünnepelték a magyar tudományt

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. november 05. péntek 14:20
Csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága ünnepi üléssel és emléktáblák avatásával köszöntötte a Magyar Tudomány Ünnepét. Az országos programsorozat idei jelmondata az, hogy a „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz”.

A magyar tudományt hivatalosan november 3-án ünnepeljük, immáron 18 éve. Ilyenkor a tudóstársadalom igyekszik népszerűsíteni hivatásukat, egyben megmutatja a világnak, hogy milyen új eredményeket ért el a különböző szakterületeken.

Képgalériánk az eseményről; Fotók: Juhász Ákos

A Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) két emléktáblát is felavatott az ünnep alkalmából, szimbolikusan egymás mellett, a MAB székházának bejáratánál. „A Miskolci Akadémiai Bizottság akadémikus elnökei”, illetve „A Miskolci és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökei” elnevezésű plakettek tiszteletadó jelleggel sorolják fel a két testület mindenkori irányítóit.

Az összefonódást egyfelől az adja, hogy a székházban korábban a kereskedelmi kamara működött. Bihall Tamás, a BOKIK elnöke felidézte, hogy szervezete és a MAB között mindig is kiváló volt a kapcsolat. „A járvány utáni világban kitüntetett szerepe lesz a tudomány és a gazdaság együttműködésének. Kössük össze a kettőt, erősítsük a kapcsolatot!” – hangzott el.

Kaptay György, Veres Pál és Bihall Tamás (b-j)

Kaptay György, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának elnöke egyetértett: bármilyen tudományos terület művelőjéről is legyen szó, roppant fontos együttműködnie az iparral. „Székházunk sajátos hangulattal rendelkezik, azonban ez csak egy épület. Semmit sem ér, amíg emberek nem töltik meg.” – magyarázta, hogy miért döntöttek a nagy elődök neveinek táblára vésése mellett. Arra utalt, hogy így a látogatók is érzékelhetik a székház – és a testületek – történelmi beágyazottságát.

Az emléktáblák felavatása után a MAB ünnepi ülése következett, amelyen Kaptay György örömét fejezte ki, hogy „végre egy olyan tudományünnepet nyithatok meg, amelyen nem ketten vagyunk” – utalt a korábbi járványügyi korlátozásokra, majd a személyes kommunikáció és a diskurzus fontosságát hangsúlyozta. Ezt követően két olyan kihívást részletezett, amelyekkel a tudománynak ma szembe kell néznie: a kétnyelvűség és a nyílt hozzáférésű tudomány problémáját.

Hudecz Ferenc

Meghívott vendégként Hudecz Ferenc, az MTA alelnöke köszöntötte a miskolci tudóstársadalmat. A MAB tudományért tett munkájának méltatása mellett azt hangsúlyozta, hogy – az idei jelmondathoz hűen – a tudomány iránytű az emberiség számára és a kutatók azok, akik arcot adnak neki, illetve hitelessé teszik azt.

Az ünnepi ülést előadások zárták, előtte azonban társaik különleges tudományos teljesítményét ismertek el tudósok, a következőek szerint:

MAB-emlékérem

Dudás Illés professor emeritus

Kitüntető tudományos díj

Veresné Somosi Mariann, egyetemi tanár

Felszeghi Sára, egyetemi docens

Gyulai Éva, egyetemi docens

Jedlovszky Pál, egyetemi tanár

MAB – DIPA tudományos díj

Dobó Zsolt

MAB – FUX tudományos díj

Dorogi Dániel

MAB – Szentpáli István tudományos díj

Varga Krisztina

MAB – ME tudományos díj

Jánosi Andrea

Földvári Attila József

Váradi Csaba

MAB – Mérei Ferenc tudományos díj

Dorner László

MAB – Vox Provinciae Alapítvány tudományos díj

Kántor Tamás

Kapusi Angéla

Rada János

Bukáné Kaskötő Marietta

MAB tudományos díj

Kovács Gyöngyi

MAB Magyar Tudományosság Külföldön tudományos díj

Kónya Annamária

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke