Ugrás a tartalomra

"Miskolcot szolgálják, és ne a pártjukat" - figyelmeztetett Márki-Zay Péter az önkormányzati választások kapcsán

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. november 12. vasárnap 11:11
„Ébresztő, Magyarország!” címmel indított országjárást Márki-Zay Péter pártja, szombaton Miskolcon, a Tudomány és Technika Házáan járt a Mindenki Magyarországa Néppárt felső vezetése.
Kiss Balázs pártigazgató. | Fotók: Mocsári László

Őszinteség, tisztesség, becsület - ezeket a jelszavakat tűzte zászlajára a Mindenki Magyarországa Néppárt. Márki-Zay Péter elnök és csapata országjárásba kezdett, és karácsony előtt, kevesebb, mint egy hónap alatt bejárják az ország nagyobb városait. A cél az, hogy az újonnan alakult párt elvigye "az igazság hangját" mindenkihez.

Politikai krédójukban az áll, hogy hisznek a hazugságok nélküli Magyarországban, a tisztességben, és legfőképpen: hisznek a demokratikus Magyarország megteremtésének lehetőségében. Ezért a kormánymédia hazugságaival szemben valódi problémákról és megoldásokról párbeszédbe kezdenek minden, a hazáért tenni akaró civillel, egyesülettel, akikkel együtt esély lehet a rendszer- és kultúraváltásra.

Mielőtt az elnök szólt volna, Kiss Balázs pártigazgató bejelentette, hogy az országban elsőként Borsod-Abaúj-Zemplénben alakult meg megyei alapszervezet, a terv az, hogy karácsonyig az egész országot le tudják majd fedni.

Menthetetlen

Márki-Zay Péter elnök először arról szólt, hogy a kormányváltáshoz stratégiát kell váltani, a fő cél azonban maradt.

- Magyarországot vissza kell vezetni az európai demokratikus jogállamok sorába, ahol piacgazdasági, tiszta versenyben szabadon vállalkozhatunk, jogbiztonság van, az innováció megtérül, az emberek gazdagodnak. Nyugati kultúra nélkül nem lesz nyugati életszínvonal - hangoztatta.

Úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "valamennyi választási ígéretét megszegte, meghazudtolta". De kapott kritikát a Demokratikus Koalíció is. Véleménye szerint ugyanis a civilek és jobboldaliak nélkül, egyedül egy párt nem győzheti le a Fideszt, főleg, ha az a leginkább elutasított párt.

"Aki azt gondolja, hogy erre van esély, az tényleg menthetetlen" - fogalmazott, hozzátéve: a rendszer szabályai között nem váltható le a kormány. Ők tehát rendszerváltást hirdetnek.

Programjukat ennek megfelelően alakították ki, amiben meghatározták azt is, miben különbözik a Mindenki Magyarországa Néppárt a többi ellenzéki párttól. Először is a rendszer ellenzékeként határozzák meg önmagukat, új alkotmányt, új választási törvényt és új médiaviszonyokat követelve. Továbbá: önzetlenül kiállnak a rendszer üldözöttjei - például Iványi Gáborék, Hadházy Ákos, az önkormányzatok - mellett. Náluk nincs közpénz, soha nem kaptak ilyet, nem lehet őket zsarolni. És végül: kultúraváltásra van szükség Magyarországon véleményük szerint, mert ma az emberek "elfogadják a lopást, a hazugságot és a gyűlölködést", és a nyugati, keresztény, demokratikus jogállami értékrenddel szemben egy keleti despotizmus van, uram-bátyám viszony, kleptokrácia és keleti despotizmus uralkodik.

- Ha ezt a világot elfogadják a magyarok, akkor elfogadják, hogy egy szűk elit az ő rovásukra folyamatosan gazdagszik, ők pedig szegények lesznek - mondta, hozzátéve: az általuk meghirdetett kultúrában "nem a polgármester, nem a politikus gazdagszik, hanem a város".

Nem kell egyetlen párt sem

Úgy vélekedett, hogy a hódmezővásárhelyi és a jászberényi modellt kell követni az önkormányzati választáson. Az ellenzéknek ugyanis akkor van a legnagyobb esélye, ha pártlogók nélkül, helyi, lokálpatrióta, civil közösségként indulnak - még a pártemberek is!

- Ez szolgáljon a miskolciaknak is útmutatóul. A városban ellenzék ellenzék ellen feszül, a DK és szatellitpártja önálló polgármesterjelöltet indít a várost sikeresen vezető Veres Pál polgármester ellen. A Fidesz kezére átjátszani Miskolcot nem szabad - hangoztatta.

Kiemelte: a választás ne a pártok terepe legyen, ne a pártközpontokból diktáljanak, a politikusok Miskolcot szolgálják, és ne a pártjukat.

Most az a feladat - mondta Márki-Zay Péter -, hogy egy egységes csapat induljon majd 2024-ben, ehhez a pártoknak vagy meg kell állapodniuk, vagy pedig előválasztást kell tartani. Kérte, hogy egyezzenek meg békésen, egymás között a felek. Ha ez mégsem jönne létre, akkor felajánlotta, hogy segítenek megszervezni az előválasztást.

- Aki ezen nem hajlandó elindulni, az ezzel beismeri, hogy még egy előválasztást sem tudna megnyerni. Ennek a csapatnak nincs esélye arra, hogy eséllyel hívja ki a Fideszt - mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!