Ugrás a tartalomra

Miskolcot ünnepeljük: elismerések a város napja alkalmából

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 11. csütörtök 19:13
A hagyományoknak megfelelően, Miskolc napján, az ünnepi közgyűlésen adja át Veres Pál polgármester a város díjait és kitüntető címeit a Miskolci Nemzeti Színházban az azokra érdemes személyeknek és szervezeteknek.
Juhász Ákos képgalériája a Miskolci Nemzeti Színházban tartott ünnepi közgyűlésről

Minden év május 11-én, Miskolc város napján vehetik át elismeréseiket azok a személyek és szervezetek, akik munkájukkal, tevékenységükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, öregbítve ezzel városunk hírnevét és dicsőséget szerezve valamennyi miskolci polgár számára. A kitüntetettek nem csupán példát mutatnak számunkra elhivatottságból, szorgalomból és kitartásból, hanem bizonyságot tesznek arról is, hogy Miskolc az élet számos területén kiemelkedő. Legyünk büszkék azokra, akik Miskolc város napja alkalmából elismerésekben részesültek, és köszönjük meg munkájukat és mindazt, amit városunkért, Miskolcért tettek.

Az ünnepi közgyűlést élőben közvetítjük a Miskolc Televízióban és a minap.hu facebook oldalán. A műsort felvételről 19:25-től tekinthetik meg a Miskolc Televízióban. 
 

A díjazottak 2023-ban:
MISKOLC VÁROS DÍSZPOLGÁRA cím: Lehoczki László, Dr. Bod Péter Ákos 
PRO URBE kitüntető cím: Németh Éva, Drozsnyik István, Petránné Képes Gizella 
Gálffy Ignác életmű-díj: Járási Mónika Ágnes
Herman Ottó tudományos díj: Prof. Dr. Kundrák János 
Szemere Bertalan közéleti díj: Észak-Keleti Átjáró Egyesület
Szabó Lőrinc irodalmi díj: Bazsányi Sándor
Kondor Béla képzőművészeti díj: Radics Márta 
Reményi Ede zenei díj: Nemeskéri László 
Déryné színházi díj: Varga Andrea 
Miskolc Város Építészeti Alkotói díj: Szél Norbert 
Bizony Ákos Kitüntető Jogi Díj: Dr. Strassburger Gyula 
Benkő Sámuel díj: Dr. Kántor Valéria, Menyhért Istvánné
Pedagógiai díj: Janotyik Dóra, Mester András, Madarasiné Kiss Ágnes
„Miskolc Város Turizmusáért” díj: Miskolci Állatkert
„Az év sportolója” díj: Tóth Anna, Kékesi Márton, Diósgyőri Vívó Egyesület 
„Miskolc Város Sportjáért” díj: Szűcs István 
„A Civilek Támogatásáért” díj: Sélley Andrea 
„Az Év Civil Szervezete” díj: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 
Pro Minoritate díj: Görögkatolikus Roma Szakkollégium 
Nívódíj: ZENITA – Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány, Bartha Nándor és Békési Richárd, Miskolci Szimfonikus Zenekar Ütő Szólama, ClaXoTon Quartet, Tudós-Konkoly Andrea, Horváth János, Egressy Béni Zeneiskola 
Az Egyetemért – A Városért díj: Prof. Dr. Szűcs Péter
Dr. Szentpáli István Kamarai díj: Kalmár László

A díjazottak méltatása 


MISKOLC VÁROS DÍSZPOLGÁRA cím: Lehoczki László 

Lehoczki László Pro Urbe díjas, Bátorság Érdemjelet kapott, az általa alapított mentőcsoport Európa Polgári és Príma díjas, kutyája pedig szobrot kapott Miskolcon. A Spider Mentőcsoport alapítója és vezetője a mentési és felderítési területen végzett több évtizedes karitatív tevékenységével hazánkban és külföldön is nagy elismerést szerzett Miskolcnak. Itthon az eltűntek keresésében, külföldön pedig a természeti katasztrófák túlélőinek mentésében és az áldozatok felkutatásában végzett kiemelkedő munkát. Pontosabban végez jelenleg is, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a jelöléssel egyidőben Törökország földrengés sújtotta övezetében segíti csapatával a mentési munkálatokat. A legtöbb esetben egy maroknyi csapattal közel 30 országban járt, és túlzás nélkül mondható, hogy kutyáival és társaival együtt kiérdemelték a világhírnevet. Vezetésével a Spider Mentőcsoport sok ember életét mentette meg itthon és a világ számos pontján, különösen a törökországi földrengések utáni kutatásan voltak eredményesek. Dolgoztak romos épületekben, roncsok között, nyílt, erdős, bokros, sziklás területeken, a víz alatt is kutatnak élő és halott személyek után. Kerestek eltűnt gyerekeket, felnőtteket, közúti baleseteknél adtak elsősegélyt, kútból, tavakból, folyóvizekből emeltek ki személyeket, gépjárműveket, tárgyakat. Árvíz, földcsuszamlás, hó- és sárlavina után is nyújtottak segítséget a rászorulóknak. Emberi életek megmentésének szentelte életét, és ezt szem előtt tartva dolgozik napjainkban is. Több évtizedes, veszélyekkel teli tevékenységét Miskolc Város Önkormányzata 2015-ben Pro Urbe díjjal jutalmazta, elhivatottsága és a segítés iránti elkötelezettsége azóta is töretlen. 

MISKOLC VÁROS DÍSZPOLGÁRA cím: Dr. Bod Péter Ákos 

Bod Péter Ákos 1951. július 28-án született Szigetváron, majd ezt követően szülei Miskolcon kaptak gimnáziumi tanári állást a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, így iskoláit Miskolcon járta ki, a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1969-ben. Versenysportot a Borsodi Bányász Kajak Szakosztályában folytatott. Előfelvételisként katonai szolgálatot teljesített, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (MKKE, ma: Budapesti Corvinus Egyetem) hallgatója volt 1970 és 1975 között, diplomát a népgazdasági tervező-elemző szakon szerzett jeles minősítéssel 1975-ben. 1975-től 1990-ig az Országos Tervhivatal Tervgazdasági Intézetben dolgozott, előadó, főelőadó, osztályvezető-helyettes, majd osztályvezetői beosztásban. Egyetemi doktori fokozatot 1977-ben kapott. 1978-tól félállásban az MKKE Ipari Üzemszervezési Tanszékén oktatott 1990-ig. Kandidátusi értekezését 1986-ban védte meg a Magyar Tudományos Akadémián. Végzett tanácsadói munkát ENSZ-szervezetnek Ghánában, tanított vendégtanárként nyári szemeszterben az Egyesült Államokban (Portland State University, 1987, 1988). 

A rendszerváltozási folyamatban a Magyar Demokrata Fórum programkészítő munkájában vett részt, az MDF-et képviselte a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon, majd Antall József tanácsadója lett 1989 októberétől. 1990 áprilisa és 1991 decembere között ipari és kereskedelmi miniszter volt, egyben országgyűlési képviselő. 1991 decemberétől 1994 decemberéig a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt, onnan lemondással távozott. 1995 januárjától 1997 végéig a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsának tagja volt. 1997-ben a Miskolci Egyetemen habilitált. Sokáig szerkesztőbizottsági tag volt a Gazdaságtudományi Kar Theory, Methodology, Practice folyóiratában, az ME konferenciáinak gyakori résztvevője, az MTA Területi Bizottsága rendezvényein, mint előadó. 1998 és 2000 között a Veszprémi Egyetemen oktatott kutatóprofesszorként, majd egyetemi tanárrá nevezték ki. Emellett a Miniszterelnöki Hivatalban volt gazdasági főtanácsadó 1998 és 2000 között. 2000-től két tanéven át a Károli Gáspár Református Egyetemen oktatott. 2000 júliusától a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási (Corvinus) Egyetem Gazdaságpolitikai Tanszékét vezette, majd egyetemi tanárként folytatta munkáját nyugdíjba vonulásáig. Jelenleg professor emeritusa az egyetemnek.

Szakmai pályája mellett rendszeresen vállalt civil teendőket: volt a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat ügyvezető elnöke, a Magyar Atlanti Tanács elnöke, a Magyar Teniszszövetség elnöke, jelenleg is alelnöke 2009-től a Magyar Közgazdasági Társaságnak. Civil elfoglaltságként jelenleg a Transparency International Magyarország FB-elnöki teendőit látja el. Kitüntetései, díjai: Popovics Sándor díj 2002 – adományozó: Magyar Nemzeti Bank; Köztársasági Emlékérem 2005 – adományozó: Köztársasági Elnök; Köztársasági Érdemrend Középkereszt 2011 – adományozó: Köztársasági Elnök; Az év oktatója 2014 – adományozó: Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa; Egyetemért Emlékérem 2016 - adományozó: Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa. 

Dr. Bod Péter Ákos egyik felmenője Bod Péter, erdélyi református lelkész, egyház- és irodalom-történész. Miskolci életszakaszában aktív volt, szüleivel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Múzeumok Baráti Körének tagjai voltak. Ma is rendszeres kapcsolatot ápol itt élő rokonságával és a Miskolci Egyetem tudományos- és szakmai műhelyeivel. Közéleti tevékenysége nyomán gyakran hivatkozik miskolci ifjúságáról és a középiskolában eltöltött évekről. Míg szülei éltek gyakori vendége volt városunknak.

PRO URBE kitüntető cím: Németh Éva 

Németh Éva 1954.07.02-án született Miskolcon, gyermekkorát dolgos családban, akkor még Miskolc Martintelepnek hívott településrészén töltötte. Középiskolai tanulmányai során – melyet a Földes Ferenc Gimnáziumban végzett – döntött úgy, hogy emberekkel, azok művelődésének szervezésével szeretne foglalkozni. Ennek elérése érdekében tanulmányait a Debreceni Tanítóképző könyvtár/népművelés szakon folytatta, majd azt elvégezve az Egri Tanárképző Főiskola népművelés szakán megszerzett diplomával Népművelő-könyvtáros képesítést szerzett. Perecesre 1974-ben került, ahol a Tárna téren lévő Bányász Klubban működő Bányaüzem által fenntartott Bányász Művelődési Házban kezdett el dolgozni. A bányaüzem átszervezése során azonban 1980-ban az intézmény áthelyezésével ő is Lyukóbányára került, ahol új néven Bányász Szakszervezeti Klubkönyvtár keretei között folytatta tevékenységét. Művelődési intézmény vezetőként kulturális, közösségi tevékenysége során elköteleződött a művelődés, a bányász kultúra és hagyományápolás területén és hamar felszínre került jó kommunikációs készsége, nyitottsága, csapatszellemű gondolkodásmódja, együttműködési- és szervezőkészsége, kezdeményező készsége, nagy munkabírása. 

2000-ben, az AES Corporation tulajdonába került át a bányaüzem és az amerikai cég elvárásainak megfelelve a Nyíregyházi Főiskola – PR szakreferens szakon szerzett képesítéssel - PR munka és kulturális feladatokkal foglalkozott egészen a bányaüzem bezárásáig. Munkássága során nagyon sok tapasztalatot, gyakorlatot, szerzett, mivel valamennyi projektjében szerepet vállalt, ellátta a projektek lebonyolításához kapcsolódó koordinációs feladatokat (pl. adminisztráció, pénzügyi elszámolás, rendezvényszervezés, partnerek közötti egyeztetés) együttműködött a különböző partnerekkel. Így lett ő felsőfokú végzettségű, projektfejlesztési, felnőttképzési és munkaerő-piaci gyakorlattal, a fejlesztéstől a képzési programok bonyolításán át az elszámolásokig minden területen megbízható szakmai tudással rendelkező szakember.

Feladatainak céljaként tűzte ki az ismeretterjesztés és művelődési szokások gondozását, könyvtári tevékenységet, öntevékeny művészeti csoportok és közösségek működtetését, iskolán kívüli képzést, életminőséget javító lehetőségek biztosítását, szabad idő kulturált eltöltését, szórakozási lehetőségek biztosítását, a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását és tovább őrzését. Tevékenységei közül egyik legnemesebb és talán legnehezebb vállalt feladata is egyben, a Bányász Fúvószenekar működésének szervezése. A fúvószenekar életében nagyarányú változást jelentett Lyukóbánya bezárása, mellyel teljesen megszűnt az együttes rendszeres anyagi támogatása. A fúvószenekar fennmaradásának egyetlen lehetőségeként nagy terhet vett a vállára és a zenekar tagjaival együttműködve egyesület létrehozása mellett döntött. A 2005-ben megalakult Bányász Kulturális egyesület Németh Éva elnöki vezérletével „visszatelepülve” Perecesre a Bollóalja utcában létrehozta a „Közösségi Ház”-at, mely nyitva áll minden itt lakó polgár és szervezet előtt, tárgyi és technikai feltételeivel olyan színtérként működik, ahol az érdeklődők az iskolásoktól az idősekig egyaránt megtalálják közösségeiket, az igényelt szabadidős programokat. A bányászathoz való kötődés a bánya bezárásával nem szűnt meg, felelősséggel vállalja az ősi szakma hagyományainak őrzését és továbbvitelét, a fiatalabb generációval való megismertetését és tevékenysége Pereces határain túl kiterjed az egész megyére, országos és nemzetközi kapcsolatokra. Korábbi munkásságát új lendülettel folytatta, de immáron a társadalmi szervezet elnökeként, a Közösségi Ház vezetőjeként, a civil szervezeti élet új kihívásainak, a forrásszerzésnek, pályázatírásnak is meg kellett fellelnie. 2006-ban a közművelődési területen végzett kiemelkedő tevékenységéért Wlassics Gyula-díjban részesült, ekkor már, mint a miskolci Bányász Kulturális Egyesület népművelője. Jelenléte biztosítja a munkavégzés folyamatosságát, a teljesítmények biztonságos fenntartását, a célok megvalósítását.

PRO URBE kitüntető cím: Drozsnyik István 

Drozsnyik Istvánt a mai magyar kortárs képzőművészet legtermékenyebb és legaktívabb művészei között tartják számon. Őstehetség, összművészeti alkotó. 1969-től Miskolcon él, részese a város és az ország kulturális közéletének. Több mint 50 éves szakmai pályafutása során 752 kiállításon szerepelt, melyből 70 az egyéni kiállításainak száma, legyen az hazai vagy nemzetközi. 1980-1989 között létrehozta a 101. számú Szakmunkásképzőben a Szakmunkás Galériát. A 9 év alatt közel 100 kiállítást szervezett (miskolci és országos hírű művészeknek) kurátora, rendezője volt, kijárta a médiai megjelenést a kiállításokról. 1997-ben A nappalok és éjszakák elválása tücsökzenére szobrát ajándékozta a városnak, mely a Technika Háza előtt található. 2006-ban Miskolc legnagyobb harangjának felújítására, mely a belvárosi református templomban található (Eszter harangja), a művész két festményét ajánlotta fel. 2007-ben megszervezte és létrehozta a Kortárs Szoborparkot két lépcsőben, ahol 10 elismert Munkácsy és Érdemes művész munkái kaptak helyett (Márkus Péter, Várnagy Ildikó, Móder Rezső, Barabás Márton, Drozsnyik István…) A szobrok a park megszűnése végett a művésztelepre kerültek és a város tulajdonát képezik. 2007-2011 közötti időben az Ady Endre Művelődési Központban kiállításokat szervez hazai és külföldi művészeknek. 2009-ben a Múzeumok éjszakáján „A közönség műalkotása” interaktív program részese volt. A művész indította el az éjszaka végére elkészülő „nagy művet”. Az érdeklődők nem csak személyesen, hanem webkamerán keresztül is figyelhették, hogy hogyan változik a közönség műalkotása. A nagy érdeklődésre tekintettel az este folyamán a művész a gyerekek számára külön festményt indított el. 2010-ben országos szobrász kiállítást szervezett a város galériájában „Tengelyek a mai magyar szobrászatban" címmel. A kiállításnak kurátora, rendezője és résztvevője is volt.  

2012-ben egyedülálló nagylelkű felajánlást tett a Herman Ottó Múzeum számára több mint 500 munkáját adományozta több tízmillió forint értékben. A munkák válogatását Pirint Andrea a múzeum művészettörténésze állította össze. Későbbi időpontban egy részéből kiállítást rendezett a múzeum kiállító terében. 2015 óta folyamatosan a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének B-A.-Z. megye képzőművészeti képviselője. Munkájával segíti a városban és a megyében élő fiatal művészek felvételét a különböző szakosztályokhoz, javaslatokat, felterjesztéseket tesz a városunkban és a megyében élő művészek szakmai elismerése és díjazása érdekében. 2020-ban nyitott műteremként a városnak turisztikai programként ajánlotta fel közösségi látogatásra a szoborparkját, melyben 72 nagyméretű vas szobra tekinthető meg és műtermét (amely a Diósgyőri vár közelében található) tárlatvezetéssel egybekötve. Folyamatosan ajándékozza munkáit hazai, nemzeti, nemzetközi múzeumoknak ezzel is öregbítve a város hírnevét. A HUNGART 2018-ban azon kevés művészei közé választotta be, akiről könyvet (monográfiát) jelentettek meg.

PRO URBE kitüntető cím: Petránné Képes Gizella 

Petránné Képes Gizella 2021. augusztus 1. napjától a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (továbbiakban: MIÓVI) vezetője. Magas színvonalú szakmai tudása és pályája iránt érzett elköteleződése segítette a szervezet 32 tagintézményének oly módon történő koordinálását, amely mára egy jól strukturált integrációvá tudott fejlődni. A 45 éves szakmai életútja, pedagógiai elhivatottságát, magas szakmai tudását, sokoldalú munkásságát, kompetenciáit tükrözi. Középiskolai tanulmányait pénzügyi területen fejezte be, majd 1978-ban a Kabar úti Napköziotthonos Óvodában helyezkedett el, mint képesítés nélküli óvónő. 1981-ben szerezte meg az óvónői diplomát a Hajdúböszörményi Főiskolán és a Miskolci Batsányi János Óvoda, mint a Vasgyári – korábban Kabar úti Napközi otthonos – Óvoda jogutód intézményében 1982-1992 között vezető helyettes, majd 1992. augusztus 1. napjától óvodavezető lett. 2021. augusztus 1. napján - az átalakult intézményi struktúrában - a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény intézményvezetésével bízták meg.

Elkötelezetten és szakmai felelősséggel építette ki - a nevelőtestülettel együttműködve - a gyermekek számára azt a pedagógiai rendszert, amelyben a minőségi óvodai nevelés-fejlesztés megvalósításával biztosította a gyermekek esélyegyenlőségét. Az óvodás korú gyermekek nevelésében – fejlesztésében, a pedagógusokkal, szülőkkel és egyéb partnerekkel való együttműködésben a pozitívumokra való építés jellemezte. Munkája során feltétlen elkötelezettséggel valósította meg, illetve támogatta a hátrányos helyzetű gyermekek esélyegyenlítő tevékenységét, óvodai nevelését óvodavezetőként, köznevelési szakértőként és IPR tanácsadóként.

Az élethosszig tartó tanulás híve, bizonyítják ezt a megszerzett képesítései, továbbá a számos továbbképzésen való részvételeit bizonyító tanúsítványai. Szociológus – szociológiai ismeretek, területfejlesztési szakirány, kutatás módszertan, szervezet fejlesztés, mérés-értékelés; Középiskolai tanár - korszerű tanulásszervezési módszerek, alternatív pedagógiák; Óvodapedagógus főiskolai oklevél; „Óvodai menedzser” Óvodavezetés – tanügy-igazgatási ismeretek; Óvónő felsőfokú végzettség. Képzői/tréneri/előadói, konzulensi gyakorlattal rendelkezik. 2003-tól aktívan részt vesz a felnőttképzésben is. Köznevelési szakértőként 1997. április 20-tól tevékenykedik. Szakterületei az óvodai nevelés területén: tanügyigazgatás; szervezet és minőségfejlesztés; pedagógiai értékelés; nemzeti és etnikai nevelés-oktatás; hátrányos helyzetű gyermekek, tanulók integrált nevelése, pedagógiai-szakmai ellenőrzés és pedagógus minősítés. A nevelő, oktató munkát közvetlenül segítő személyzet képzésében aktívan részt vesz a város képzőintézményeiben. Dajka, gyógypedagógiai asszisztens, pedagógiai asszisztens képzések során nem csupán oktató, hanem gyakorlatvezető szerepet is vállal.

A felsőoktatási intézményekkel folytatott együttműködés keretében a Miskolci Egyetemmel 2021. évben megkötött együttműködési megállapodás értelmében a gyógypedagógiai hallgatók a gyakorlati helyek biztosításán túl, pedagógiai, szakmai segítséggel fordulhatnak a MIÓVI szakembereihez. A hallgatók ezen lehetőséget kihasználva építenek szakmai tudására. A teljes felsőoktatási pedagógiai képzési palettán részt vállal, amelyben megmutatkozik az egész életen át tartó tanulás iránti elköteleződése. 2001-től több Publikációja jelent meg. Kutatási gyakorlattal, Tananyag – Képzésfejlesztéssel, Pályázati szakértéssel is foglalkozik. 2014. március 24-én „Mesterpedagógus” besorolást nyert az Oktatási Hivatal által szervezett próbaminősítési eljárásban. 2007. május 11-én Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése „Pedagógiai díjat” adományozott munkája elismerésére. Magas szintű szakmai tudatosság és igényesség jellemzi egész életútját. Nagy figyelmet fordított a belső tudásmegosztás megvalósítására, az óvodapedagógusok szakmai fejlődésére. A pedagógus életpályamodell kapcsán támogatta a nevelőtestület tagjait az előmeneteli rendszerben való kiteljesedésükben. Az óvoda külső partneri kapcsolatrendszerét magas szinten koordinálja.

Folyamatos, személyes példamutatással az intézményi feladatok szervezésével az integrált intézmények kiváló működését eredményezte az elmúlt években. Vezetőként partner- emberközpontú, támogató attitűd jellemzi. Szakmai tudását nem csak az alkalmazotti körnek, hanem országos szinten is átadja, mellyel szakmai elismerésre, hírnévre tett szert. Óvodavezetői tevékenysége során olyan munkahelyi légkört, feltételrendszert teremtett, amelyben a dolgozók szívesen, sikeresen és eredményesen látják el feladatukat, ahol a gyermekek sokoldalúan és harmonikusan, családias légkörben fejlődhetnek. Életcéljának tekintette a hátrányos helyzetű gyermekek felkarolását, felzárkóztatását, hangsúlyt fektetett a tehetséggondozásra, ezeknek a feladatoknak megvalósítását sikeres pályázatokkal érte el. Pedagógiai pályája során szakmai-vezetői munkájával mintaadó szerepet töltött be az intézményünk életében, mindig maradéktalanul eleget tett a szakmai – tanügy-igazgatási - munkáltatói és – gazdasági feladatoknak.

Vezetői szemléletében szerepet kap a célok és feladatok tükrében a teljes kollektíva együttműködése, a feladatok megosztása. Tevékenysége 45 éves szakmai múltra tekint vissza, amely idő alatt széleskörű tapasztalatokra, ismeretekre tett szert, melyben szakmai kompetenciáit folyamatosan a legmagasabb szintre emelte. Határozott személyiség, akit rendszer- és menedzser szemlélet sokoldalúsága jellemez. Intézményvezetőként mindig nyitott a kihívásokra, állandó megújulásra képes, szakmailag minden szempontból felkészült, a folyamatosan változó elvárásoknak maximálisan megfelel. Az intézményeit hatékonyan, mindenki megelégedésére, a társadalmi elvárásoknak megfelelően irányítja, a törvényesség betartása mellett. Elengedhetetlennek tartja az intézményvezetői munkája során létrehozott értékek, elvek továbbvitelét. A fenntartható fejlődésért, a legoptimálisabb működési rend megtartását hangsúlyozza. Vezetői kompetenciáinak alkalmazásával kialakította a 32 óvodai intézmény egységes működését. Vezetői filozófiája végig kísérte szakmai munkáját. A Miskolci Integrált Óvodai Intézmény alapvető céljának a megismerő folyamatok magas színvonalú alkalmazását tűzte ki. Támogató tanulási környezet kialakítását biztosította, figyelembe véve az intézmény forrásait és a takarékos gazdálkodás elveit.

Az intézmény vezetőjeként a MIÓVI teljes gyermekközössége és alkalmazotti körének érdekképviseletét prioritásként kezelte. Fontosnak tartotta az értékközpontú nevelési, fejlesztési környezet létrehozását, amelyben megalapozta a tanulási kultúra közvetítését és a legjobb minőségű teljesítés lehetőségét, feltételeit. Mint intézményvezető a MIÓVI jövőképének kialakításán fáradozott. Vezetői tevékenysége során törekedett a közös intézményi értékek kialakítására és az integrált szervezet küldetésének tisztázására. A közös munka folyamatát hatékonyan irányította, magának és az alkalmazotti körnek sikeresen tűzte ki a jövőképhez vezető út rövid, közép és hosszútávú céljait. Fontosnak tartotta, hogy olyan szervezeti kultúrát hozzon létre, ahol hatékony kommunikációval támogatja a párbeszédet, jó gyakorlatok átadását és a felmerülő konfliktusok kezelését. A Miskolci Integrált Óvodai Intézmény működtetésében, hangsúlyozta a menedzser szemléletet, az információáramlás fontosságát, valamint a gazdaságos és hatékony adminisztrációs rendszer működtetését. Elengedhetetlennek tartotta a fenntartóval és az intézmény külső partnereivel való hatékony együttműködést. Pedagógiai hitvallása, hogy csak alkotó, demokratikus, nyitott, őszinte, egymásra odafigyelő munkahelyi légkörben lehet eredményes és hatékony nevelő-fejlesztő munkát végezni. Vezetői attitűdje egyértelműen tükrözi a pedagóguspálya és a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény iránt érzett mély hivatástudatát, magas szintű szakmai felkészültségét, az óvodai nevelő-fejlesztő munka iránt érzett felelősségteljes elkötelezettségét.

Gálffy Ignác életmű-díj: Járási Mónika Ágnes

Járási Mónika Ágnes mester tanár, a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi technikum szakmai igazgató helyettese, 1983-ban szerzett általános ápolói végzettséget, az akkori Korányi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában. Később a Vasgyári Kórház Szülészeti osztályán helyezkedett el. Két évet járt Debrecenbe az orvosi egyetemre, férjhez ment, gyermeket vállalt, és a tanulást befejezte egy időre. Orvos szeretett volna lenni, de a családanyai szerepet választotta az orvoslás helyett. Négy gyermek édesanyja lett. Azonban nem távolodott el teljesen a segítő hivatástól, mert Budapesten elvégezte az Egészségügyi Főiskolát és védőnői végzettséget szerzett. Védőnőként dolgozott. Volt területi, kórházi és iskolai védőnő.  Az iskolai védőnői feladatai során közel került hozzá, az iskolai légkör, a tanítás. Több alkalommal egészségfejlesztési és mentálhigiénés programokat szervezett a diákok számára, nagy sikerrel. Lehetősége nyílt, hogy óraadó tanárként vállaljon feladatokat a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában, miközben iskolai védőnőként dolgozott. Egyre közelebb került hozzá a pedagógusi hivatás, a gyermekek iránt érzett szeretetet erősítette benne a pálya módosítást. Amikor felkérték, hogy legyen főállású tanár, már tudta, hogy ki van jelölve az útja.  

Mindig is vonzotta a pedagógus pálya, hiszen olyan nagyszerű tanárok tanították, akiket példaképnek tekintett, akik meghatározták a hozzáállását az emberekhez. Ebben az időszakban a folyamatos tanulás, a pedagógus mesterség elsajátítása volt a legjellemzőbb tevékenysége. Sokat járt a kórházba, klinikai gyakorlatot vezette Vallotta, hogy a gyermek, a tanuló egy tükör a tanári munkához, hiszen azt kapja vissza, a tanár, amit ad. A szeretet, az emberség és a segítés sokszorosan megtérül. Folyamatosan tanult és képezte magát. 2005-ben a Semmelweis Egyetemen egészségtan tanári egyetemi diplomát szerzett. Oktató nevelő munkáján túl a tanulókat szakmai versenyekre készítette fel. Szakmacsoportos érettségi tantárgyak versenyére (SZÉTV), ahol kimagasló eredményeket értek el a tanulók. Sokat jelentett ez, hiszen a dicsőségen túl többletpontokat jelentett a felvételinél. Elsősegélynyújtó szakkört vezetett és tanulóival rendszeresen részt vettek az Országos Elsősegélynyújtó Versenyen. Országos sikereket értek el rendszeresen. Öregbítve ezzel Miskolc város és a Ferenczi hírnevét.

Egészségügyi alapismeretek vizsgatárgyjavító és kérdező tanári feladatok, valamint szakmai vizsgákon vizsgabizottság munkáját segítő szakértői feladatokat látott el. Önismereti és kommunikációs táborokat és tréningeket szervezett.  "Út az érettségihez" mentori program keretében diákokat mentorált, segítette, motiválta és felkészítette tanítványait a sikeres érettségi vizsga letételére. Közben munkáját a töretlen tanulás jellemezte. Az egyetemi diplomához sikeresen megszerezte az angol középfokú nyelvvizsgát. Szakmai angolját folyamatosan fejlesztette, hogy a nemzetközi szakmai konferenciákon az előadás megtartása angol nyelven, ne okozzon problémát. A kiváló nyelvtudásának köszönhetően kísérte a tanulókat az Erasmus keretein belül, szakmai gyakorlatra. A tanulás, a naprakész tudás elengedhetetlen fegyvere a tanárnak, ezért folyamatosan tanult és képezte magát. 2018-ban a Miskolci Egyetemen közoktatás vezetői pedagógus szakvizsgát szerzett, 2019-ben a Miskolci Egyetemen okleveles egészségügyi tanári diplomát szerzett. Mindeközben részt vett a pedagógusi minősítő eljárásban, ahol mestertanári fokozatot szerzett. A Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán óraadói feladatokat vállalt és számtalan közös projektben vett részt. Előadásokat tartott, publikált hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban.

Továbbképzési programokat írt, tananyagokat fejlesztett. Érettségi és szakmai elnökként vett részt a vizsgákon. Megtanult németül is és egy féléves szakmai programon vett részt Németországban. Tapasztalatait átadta tanítványainak, majd később közösen, tanítványaival vett részt a nemzetközi szakmai gyakorlaton. Tanítványaiért mindent megtett. Szerette és segítette őket. Konferenciákat szervezett, szakmai vizsgákra, emeltszintű érettségire, országos tanulmányi versenyekre és hazai és nemzetközi konferenciákra készítette fel a leendő egészségügy szakdolgozókat. Szakmai és érettségi vizsgaelnök, szakmai szakértő. Központi programokat írt, érettségi feladatlapokat szerkesztett. Jó kapcsolatokat ápolt a hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel. Tanítványait külföldi tanulmányutakra vitte, ahol megfigyelhették más országban folyó egészségügyi ellátást.  Munkájának elismeréseként kinevezték szakmai igazgató helyettesnek 2020-ban. Feladataiban a hangsúly megváltozott, azonban a pedagógiai hitvallása, az emberek iránt érzett elkötelezettsége nem változott meg. Kiemelt célja volt, hogy motiválja és segítse tanítványait. Hitt a dicséretben, a gyermek iránt érzett szeretetben, és a szép szó motiváló erejében. Az egyre több a hátrányos helyzetű, magatartási nehézséggel küzdő gyermekeket, megfelelő pedagógiai módszerekkel, segítségnyújtással segítette.  Egész életét a mások segítése, tudásának átadása, értékek közvetítése és az alkotás öröme jellemezi. Olyan szellemi műhelyt, szellemi értéket hozott létre a Ferencziben, amely öregbíti Miskolc város hírnevét.

Herman Ottó tudományos díj: Prof. Dr. Kundrák János 

1949-ben született. 1973-ban gépészmérnök a gépgyártás-technológiai szakon szerzett diplomát. A Gépgyártástechnológiai Tanszéken tudományos ösztöndíjas gyakornok, majd 1975-től tanársegéd. 1979-ben védte meg műszaki egyetemi doktori értekezését. 1980-tól egyetemi adjunktus. Ösztöndíjas aspiráns (1983-1986), Széchenyi Professzori Ösztöndíjas (1998-2001). Egyetemi docensé 1989-ben, egyetemi tanárrá 1999-ben nevezték ki. 2007-től a Gépgyártástechnológiai Tanszék vezetője, majd 2014-ig a Gyártástudományi Intézet Igazgatója. A műszaki tudomány kandidátusa (1987), a műszaki tudomány doktora (1998), habilitált doktor (1999). A Gépészeti tudományok Tudományági Habilitációs Bizottságának, Doktori Tanácsának tagja. A Harkovi Műszaki Egyetem tiszteletbeli doktora (Dr h.c., 2004), a Cracow University of Technology tiszteletbeli professzora (Prof.h.c., 2013). Az Ukrán Mérnöki, valamint Felsőoktatási Akadémia tagja. A Miskolci Egyetem Díszpolgára. Kutatási területe: gépgyártástechnológia, forgácsoló megmunkálások. Mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai és társadalmi közélet elismert, megbecsült tagja. Szakmai tevékenységében kiválóan ötvöződik a magas szintű tudományos kutatás az ipari-gyakorlati alkalmazással és a magas színvonalú oktatási tevékenységgel. Kiemelkedően jó kapcsolatot ápol hallgatóival, gépészmérnökök generációit oktatta a megmunkálások, forgácsoláselmélet, precíziós és keménymegmunkálások és a szerelés ismereteire. A számottevő hazai és nemzetközi bibliográfiai adatbázisok kimutatásai alapján publikációs tevékenységét tekintve a Miskolci Egyetem legaktívabb professzorai közé tartozik. Szakmai-tudományos eredményei, publikációs, szakmai tudományos közéleti tevékenysége kiemelkedő.

Szemere Bertalan közéleti díj: Észak-Keleti Átjáró Egyesület

Az idén immár 16 éves Észak-Keleti Átjáró Egyesületet talán egyetlen aktív civil életet élő miskolci lokálpatriótának sem kell bemutatni, hiszen szerteágazó munkásságuk eredményeként, a méltán nagy visszhangot kiváltó 2014. évi Europa Nostra-díj és a 2017. évi Országos Városmarketing díj is meghozta nekik az elismerést – előbbit a város 2015-ben „Az Év Civil Szervezete” díj odaítélésével honorálta. Az „Átjárósok” lendülete azonban még csak ezt követően lódult meg, mely számos várostörténeti kiadványban, határokon átnyúló projektben, közösségi rendezvényekben (pl. Koffertúrák) mutatkozott és mutatkozik meg, amelyek nélkül kevesebbet tudnánk szeretett városunk régebbi- és közelmúltjáról, az itt lakókról, kortársainkról, egymásról, szomszédjainkról, rokonainkról, és ezáltal talán önmagunkról is, pl. Privát félmúlt Miskolcon füzetek, Conin, a Sajó-menti vasember, az Avasi Borút Egyesülettel karöltve sikerre vitt Avasi Értéktár kiadványok. Kinek nem égett még bele a retinájába az éppen felszállni igyekvő Avasi Kilátó pólókon-pulóvereken-sapkákon való megjelenítése, amiket oly sokan büszkén és szívesen hordunk. Kertek alatt Fesztivál, Utánam srácok Fesztivál, Kama fesztivál: ezeket a kifejezéseket és eseményeket, már nemcsak a miskolciak ismerik, és lehet, hogy előbb-utóbb Buheráék társbérleti történetei is országos hírre tesznek szert. Felkaroltak olyan, már szabadeséssel a feledés homálya felé zuhanó ügyeket, mint a perecesi bányásztelep vagy éppen az Acélváros legendája mögött húzódó hús-vér történetek.

Az Egyesület munkássága – köszönhetően a közösségi média világának is –, ma már mindenki számára elérhető, nyitott könyvvé vált. A Perecesi Tanoda, az egyesület által szervezett vetélkedők, városi túrák és táborok. Ez a széles spektrumú tevékenységi kör egy nagyobb létszámú városi kulturális közintézmény számára sem kis feladatot jelentenének, nemhogy egy civil szervezetnek. Az egyesület tagságának magja már az egyetem elvégzése óta összetartozó és összetartó, mintegy baráti közösséget alkot, ami a mai világban már önmagában példaértékű és megsüvegelendő. Kellőképpen tehetségesek és kellőképpen kalandvágyók ahhoz, hogy tehetségüket akár a fővárosban, akár Európa szerencsésebb felének tartott országaiban próbálják ki, mégis itt maradtak, itt élnek közöttünk. Elkötelezett és következetes, csendes szavú humanisták, akik az épp hatalmon lévő politikai kurzusokra tekintet nélkül teszik a dolgukat. Kutatóként, antropológusként, muzeológusként, építészként, történészként, íróként, akikre már most büszkék lehetünk, akik segítségével újra feltehetjük Miskolcot Magyarország és akár Európa civil térképére. A relatíve ismeretlen, kelet-közép-európai városból egy tettre kész közösség, a szárnybontogatását követő hét év alatt eljutott az Europa Nostra-díj nagyplakettjének elnyeréséig. „Csak” hit kell hozzá, meg rengeteg munka, és az, hogy egy arra elkötelezett önkormányzat hosszú távon „koalícióra lépjen” a civil ügyeket felkaroló lokálpatrióta polgárokkal. 

Szabó Lőrinc irodalmi díj: Bazsányi Sándor

Miskolcon született 1969. március 2-án, irodalomtörténész, irodalomkritikus, esztéta, egyetemi tanár, PPKE-BTK Esztétika Tanszékének megbízott vezetője. 1984-1987 között a Zalka Máté Gépipari és Gépgyártástechnológiai Szakközépiskola általános gépi forgácsoló szakán tanult. 1991-1995 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar-esztétika szakos hallgatója volt. 1994 óta a József Attila Kör tagja. 1996-1999 között elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar esztétika doktori képzését. 1996 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának esztétika tanszékén tanít; egyetemi docens. 2000-ben PhD fokozatot szerzett. A kortárs irodalomról, a kora újkori és modern irodalomtörténetről, eszme- és filozófiatörténetről ír kritikákat, tanulmányokat, esszéket. Irodalomkritikáinak középpontjában gyakran áll az irónia szerepe és fogalma. Művei: A szájalás szomorúsága, Budapest, JAK–Kijárat, 2000; „Álnokul költött fabulák": tanulmányok az esztétikai tudat formálódásának magyarországi előtörténetéhez. Piliscsaba, PPKE BTK, 2001; „Hiszen nem ti vagytok, akik beszéltek…" – változatok a retorikára. Kalligram Kiadó, 2003; „Fehéret, feketét, tarkát…" – változatok az iróniára, Pozsony, Kalligram, 2009; „...testének temploma..." Erotika, irónia és narráció Nádas Péter prózájában, Műút-könyvek, 2010; Bazsányi Sándor–Wesselényi-Garay Andor: Kettős vakolás. Terek – szövegterek, Kalligram, Pozsony, 2013; "Ez tréfa?". Kosztolányi Dezső Esti Kornéljáról. Esszéfüzér; Pesti Kalligram, Bp., 2015; Szivárványbaleset. Kortárs szépírók találkozása Szűcs Attila képeivel, Jelenkor, Bp., 2016; 11 – 12 – 13. Kritikák 3 rendben; Szépmesterségek Alapítvány, Miskolc, 2017 (Műút-könyvek); Nádas Péter: A Bibliától a Világló részletekig, 1962–2017; Jelenkor, Bp., 2018. Díjai: Móricz Zsigmond-ösztöndíj (1997); Király István-emlékdíj (2001); MTA Bolyai János Kutatói Ösztöndíj (2001-2003); Barta János-esszépályázat különdíja (2001); Komlós Aladár-díj (2011); NKA alkotói ösztöndíj (2012).

Kondor Béla képzőművészeti díj: Radics Márta 

Radics Márta jászberényi születésű, de 22 éve már hogy Miskolcon él. A középiskolát Szegeden végezte a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában, majd 1997-ben fejezte be a Magyar Iparművészeti Főiskola kerámia szakját. Az egyetem után Svédországban, majd Ausztriában élt, ahol szakmán belül dolgozott, és a rajzolás és a porcelán tárgytervezés játszott számottevő szerepet. 2001-ben költözött Miskolcra, ahol azóta is a művészeti oktatásban tevékenykedik. 2010-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen vizuális nevelőtanár szakon diplomázott. Nem csak az iskolarendszerű oktatásban vesz részt, de éveken keresztül vezette a Miskolci Galéria Alkotóházában zajló felvételi előkészítőt, ahol 95-100 %-os felvételi arányt produkáltak a tanítványai. A Nyári Képzőművészeti Szabadiskola oktatójaként is kipróbálta magát, ahol nem csak a középiskolás korosztályt, de a kisebbeket is eredményesen terelgette a minőségi vizualitás felé. A művészeti oktatás mellett folyamatos alkotómunkát végez, melyet hazai és külföldi kiállításokon, versenyeken reprezentál 1998 óta. Rendszeres résztvevője a Miskolci Téli Tárlatoknak és az országon belüli szakmai megmérettetéseknek, de nemzetközi kerámia biennálékon is megtaláljuk. Egyéni kiállításai voltak már Miskolcon kívül Debrecenben és Szentendrén, illetve Lettországban. Csoportos kiállításokkal viszont eljutott hazai városokon kívül Svédországba, Észtországba, Spanyolországba, Lettországba, Romániába, Olaszországba és Törökországba is. Ez utóbbi négy ország közgyűjteményében megtalálhatóak a munkái. Az alkotás lehetőségét megteremti magának, mind fizikai, mind anyagi szempontból. Évek alatt saját műhelyt alakított ki, és rendszeresen pályázik a Nemzeti Kulturális Alap ösztöndíjaira, melyet négy alkalommal el is nyert új művek létrehozására. Önmagával is szigorú, alázatos, autonóm művész, aki folyamatosan képezi magát és gondolkodásmódját is frissíti külföldi kapcsolatai, szereplései révén. Radics Márta stabil, megbízható és oszlopos tagja a miskolci művészeti életnek alkotóként és oktatóként, művésztanárként egyaránt. Mindkét munkájában magas minőséget képvisel, eredményesen. Számos külföldi kiállításon miskolci művészként szerepel és kap elismeréseket. Sajnálatos, hogy épp Miskolc képzőművészeti gyűjteményeiben nem találhatók meg általa készített műtárgyak. Talán ezt a hiányt is pótolhatja részben az az elismerés, mely az aktív, szorgalmas művésznek szól a Kondor-díj odaítélésével.

Reményi Ede zenei díj: Nemeskéri László 

Nemeskéri László Miskolcon (Diósgyőrben) született 1937. április 26-án. Az általános iskola befejezése után a Kohóipari Technikumban szerzett érettségit. 1955-től 1992-ig a Lenin Kohászati Művekben és annak jogutódjaiban dolgozott különféle beosztásokban. A zenével 1946-ban került kapcsolatba, amikor is a Vasgyári Zeneiskolában hegedülni tanult. 1948-ban megalakult a Diósgyőri Úttörő Zenekar, amelynek tagja volt 1957-ig, ahol klarinéton és szaxofonon játszott. A zenekar megszűnése után a Lenin Kohászati Művek fúvós zenekarának lett a tagja, ahol 1990-ig játszott. 1992-2001 között tagja volt a Miskolci MÁV fúvószenekarának. 1982-től és jelenleg is tagja a Perecesi Bányász Koncert Fúvós Zenekarának, ahol szaxofon hangszeren játszik. A több évtizedes zenekari tevékenysége alatt a város által szervezett rendezvényeken, nyári térzenéken, hangversenyeken szórakoztatta zenésztársaival Miskolc lakosságát. Az iskolai tanulmányai és munkahelyi elfoglaltsága mellett közel 77 éve foglalkozik zenéléssel. Kiemelkedő pályafutása és zeneszeretete példaértékű.

Déryné színházi díj: Varga Andrea 

Pályakezdése óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja. Kiválóan áll helyt különböző szerepkörökben. Kisebb- nagyobb szerepekben is változatos karaktert mutat, sokszínű, szép sorsokat épít.  Énekhangja emlékezetes perceket szerez a nézőknek.  Szép pillanatokkal gazdagította az előadások élményét. A közönség és a társulat egyaránt kedveli, több alkalommal nyert közönség és társulati díjat. Szívesen vesz rész jótékonysági kezdeményezésekben (koncertek, fellépések a rászoruló emberekért és állatokért.) A városi rendezvények állandó szereplője. Részt vett a 2021-ben Nívó-díjat kapott Csendes éj videofelvételen is.  Varga Andrea énekhangjára 1997-ben, Tornaalján (Szlovákia) egy tehetségkutató fesztiválon figyelt fel Majoros István, a Miskolci Nemzeti Színház koreográfusa, aki a zsűriben foglalt helyet. A következő évadban, sikeres felvételi után a színház színitanodájában Majoros István osztályába került.  A három éves tanoda elvégzése után a színház társulatának tagja lett. Erről a művésznő így emlékezik meg egy interjúban: pályakezdése óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja.

Eleinte elsősorban énekhangja volt a szereposztások alapja, fokozatosan vált a prózai előadások jelentős szereplőjévé. Muzikalitása, énekhangja alapján a zenés műfaj áll hozzá legközelebb (pl. A muzsika hangja, La Mancha lovagja, Bál a Savoyban) de a Félőlény, az Édes Anna vagy a Mester és Margarita bizonyítja karakterformáló képességét. Sok szép, megélt pillanattal gazdagította az előadások élményét. 2019-ben diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti egyetem Drámainstruktor-színjátékos szakán. A közönség és a társulat egyaránt kedveli, több alkalommal nyert közönség és társulati díjat. Kedves, közvetlen egyénisége alapján választották a nagy sikert aratott A deszka népe – Történetek a színfalak mögül video-sorozat műsorvezetőjének. A videósorozat rendkívül népszerű volt, Facebook oldalunkon és a Youtube csatornánkon a 32 részt összesen közel 160 ezren látták. Jelenlegi szerepei a Miskolci Nemzeti Színházban: Fruma Sára – Hegedűs a háztetőn; La Tangolita - Bál a Savoyban; Sz. Hárfás Gizi - Hermelin; Elli - Kasimir és Karoline, Marcsa - Mágnás Miska; Konferanszié, Frida - A Mester és Margarita; Piroska – Veron.

Miskolc Város Építészeti Alkotói díj: Szél Norbert 

Szél Norbert 2008-ban, néhány éves budapesti tartózkodás és munka után visszaköltözött Miskolcra. Műegyetemi tanulmányai előtt a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1996-ban. Ezt követően a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának Városépítészeti Tanszékén 2001-ben okleveles építészmérnöki képesítést szerzett. Első munkahelye Budapesten a Schőmer Műterem Kft. volt, ahol elsősorban településrendezési tervek készítésével foglalkozott, de országos tervpályázatokon is indultak sikerrel, sőt néhány jelentős miskolci kereskedelmi épület (köztük a Baumax csarnok) tervezésében is részt vett. Családi, baráti és a DVTK-hoz való erős kötődése miatt 2008-ban építész párjával a Miskolcra történő hazaköltözés és családalapítás mellett döntöttek. Ezt követően a Stúdió Északmagyarországi Tervező Kft-nél helyezkedett el. Ebből az időben kiemelkedő munkái között szerepel a miskolci Erzsébet tér felújítása, a Szinva kibontása és az Erzsébet téri Szinva híd visszaállítása. A Miskolctapolcai Strandfürdő tervezésében országos tervpályázaton indulva és megnyerve vehetett részt, azonban nem ez a terv valósult meg később. A Martin-kertvárosban vásárolt régi családi ház igazi építész otthonként született újjá az építész házaspár keze alatt.  

2013-ban Varga Gáborra közösen alapították a Karcműhely Kft-t, melynek keretében a szakmai igényességük, a feladatokhoz való pozitív, konstruktív hozzáállásuknak köszönhetően Miskolc városán is túlmutató jelentőségű épületek tervezését végezhették el. Nevéhez köthető a védett miskolci Lévay villa rekonstrukciója és a Csabai kapuban található három emeletes villaépület megvalósult rekonstrukciója – valamint a miskolci Grabovszky ház műemléki igényességű felújításának megtervezése is. Tervei alapján épül jelenleg a Miskolc, Csabai kapu 2. szám alatti társasház, a Miskolci City Hotel 3. üteme is. Miskolcon kívül megyeszerte jelentős középületekkel és ipari épületekkel rendelkezik. Miskolc környéki települések Ónod, Onga és Nyékládháza meghatározó középületeinek tervét alkotta meg, de az ő tervei alapján épül a BorsodChem új gyárának központi épülete is. Az építészeti tervezés minden spektrumában otthonosan mozog. Magától értetődő tiszta lényeglátásával biztosan képes átlátni a legbonyolultabb feladatot is pontról pontra bontva le a problémahalmazt helyükre új értéket építve. Építész kollégájával, Varga Gáborral egymást erősítve nagy munkabírással, a kitűzött minőséget soha fel nem adva alkot. Munkáira a higgadt, tiszta formavilág a jellemző. Nem kötik elméjét berögzült sablonok. Településrendezésben szerzett jártassága révén a hely szellemével a szűk építési helyet kiterjesztve településszövetben gondolkodva is képes tartalmas kommunikációra.

Bizony Ákos Kitüntető Jogi Díj: Dr. Strassburger Gyula 

Dr. Strassburger Gyula szakmai életútja Miskolcon kezdődött, ahol iskoláit is végezte. A Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán diplomát szerzett 1967-ben. Pályája innentől kezdve Miskolchoz és a környező településekhez kötődött. A szigorúan vett jogi munka mellett széleskörű felvilágosító tevékenységet is folytatott az Ügyvédi Kamarán belül, mint ifjúsági megbízott. A fiatal ügyvédek, ügyvédjelöltek mentora, vezetője volt. Mindig is érdeklődött az új megoldások, lehetőségek iránt, így a rendszerváltás hajnalán részese volt a Miskolci Bölcsész Egyesület megalapításának, ahol kezdettől fogva tanított is. Az Egyesület tiszteletbeli tagja, és tiszteletbeli bölcsész. A Bölcsész Egyesület a munkásságát aranygyűrű adományozásával ismerte el. Hasonlóan széleskörű felvilágosító munkát végzett 1994-től a részben önkormányzati tulajdonban álló Déli Hírlapnál, ahol egyébként ügyvédi minőségében is dolgozott. Itt indította el az ingyenes jogsegélyszolgálatot, jogi tanácsadást, heti rendszerességgel. A tíz éven át tartó munka – a Déli Hírlap megszűnése után –, folytatódott a Miskolci Napló keretei között.  A „Mindenkit érhet jogeset” – védjegy oltalom álló – jogintézményen keresztül, Borsod megyei és ezen belül miskolci emberek ezreinek szolgáltatott ingyenes jogi tanácsot. Ide tartozik, hogy 25 éven át publikált jogi felvilágosító szakcikkeket. Kiemelkedő, hogy ez a fajta értelmiségi magatartás nem pénzben méri a dolgokat, mert emberi habitusából adódóan, elsősorban a segítő szándék vezérli.

Azon ügyvédi generáció tagja, akit bármikor, bárki megállíthat, és mai napig megállít az utcán, és a kérdező sohasem kapott elutasító választ. Nem véletlen, hogy kezdetektől fogva (2008) részt vesz a pártfogó ügyvédi szolgálat tevékenységében. Ezen belül a rászorulóknak nyújt jogi tanácsokat, mely felöleli a polgári, közigazgatási és munkajogi kérdéseket is. Mindezek mellett folyamatosan képezte magát, így kereskedelmi (1991), majd környezetvédelmi (2002) szakjogászi diplomát szerzett. Az Országgyűlés 1997-ben elfogadta a fogyasztóvédelemről szóló CLV. törvényt, ezzel létrehozva – előzmények nélkül – a békéltető testületeket. Dr. Strassburger Gyula a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Békéltető Testület megalapításában, működési feltételeinek kialakításában is tevékenyen részt vett, és a testület tagja 25 év óta. Mindezek mellett a Miskolci Fogyasztóvédelmi Egyesület elnökségi tagja. Dr. Strassburger Gyula 1999-től a Jezsuita Gimnázium jogi képviseletét is ellátta, és ezen belül, a Rend által alapított civil szervezetek jogi munkájában is részt vesz. A Jezsuita Nevelésért Alapítvány Felügyelő Bizottságának a mai napig tagja. E széles társadalmi elismerés mellett a szakma is elismeréssel adózott Neki. Ügyvédi tevékenységét a B.-A.-Z. Megyei Ügyvédi Kamara 50 éves ügyvédi praxisa alkalmából, példamutató szorgalommal végzett munkája elismeréseként, aranygyűrűvel jutalmazta.

Benkő Sámuel díj: Dr. Kántor Valéria 

Dr. Kántor Valéria 1940. augusztus 9. napján született Debrecenben. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait szülővárosában végezte, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerzett diplomát 1964-ben. 1965. januárjában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban vállalt rezidensi állást. Professzora vezetésével közreműködött a kórház I. számú Ideggyógyászati és Idegsebészeti Osztályának kialakításában, majd később maga is ezen az osztályon helyezkedett el. 1969-ben neurológus szakvizsgát tett, majd a kórház pszichiátriai osztályára kérte áthelyezését. Régi vágya valósult meg ezzel, ugyanis gyermekkora óta érdekelték a lélek betegségei és azok gyógyítása. A pszichiátriai osztályon eltöltött négy évvel később, 1973-ban elmeorvosi diplomát szerzett, majd a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház fekvőbeteg osztályán, 1974-től pedig a járóbeteg szakrendelésen pszichiáterként dolgozott. 1975-ben főorvosi kinevezést kapott. 1993-ban addiktológiából szakvizsgát tett, 2000-2008 között a megyei kórház Pszichiátriai Járóbeteg-gondozójának vezetője volt.

A hivatása iránti tiszteletét a kórházon kívül végzett szakmai munkája, oktatói tevékenysége is igazolja: több éven át látott el addiktológiai szakfelügyeletet, részt vett az egészségügyi szakdolgozók képzésében, elkötelezett volt a pályán induló fiatalok szakmai felkészítése iránt. 2008-tól ez elmúlt év végéig közreműködött a Miskolci Drogambulancia munkájában, a függőségekkel küzdők támogatásán a mai napig fáradhatatlanul dolgozik a megyei kórház Semmelweis Tagkórház szakrendelésének orvosaként. Negyed századon át igazságügyi elmeorvos-szakértőként segítette az igazságszolgáltatást, szakértői tevékenységét 2021-ben fejezte be. Egészségügyi szolgálatát mindig az elkötelezettség, a hivatással szembeni igényesség, az alaposság, valamint az átlagot lényegesen meghaladó teherbírás jellemezte. Emberi kapcsolatai mind a hivatás, mind a magánélet területén példaértékűek ma is a környezetében élőkkel, munkatársaival tartalmas, érdekektől mentes, jó viszonyt ápol. Kollégái szakmai életútját nyomon követi, támogatja azt; a kevesebb gyakorlattal rendelkező munkatársai bármikor fordulhatnak hozzá szakmai tanácsért, tapasztaltabb kollégái megerősítés érdekében. Empatikus az egészségügyi szakdolgozók irányában, szakmai fejlődésüket a rendelkezésére álló lehetőségek mellett segítő együttműködéssel támogatja. Magánéletében családcentrikus, néhai férjével házasságukban két gyermeket neveltek. A Főorvos Asszony több, mint öt évtizeden át magas színvonalon, rendkívüli alapossággal, kitartó szorgalommal és töretlen elhivatottsággal gyakorolta hivatását városunkban. Alázattal szolgálta hazája és Miskolc város lakosságát, kiemelkedő szaktudását mindig a rászorulók érdekében használta fel. Embertársai iránt érzett empátiája és odaadása, továbbá egyénisége és életútja példaértékű.

Benkő Sámuel díj: Menyhért Istvánné

Menyhért Istvánné, a Napraforgó Bölcsőde kisgyermeknevelője. Példát mutatva a szorgalmával, az igyekezetével, a szakma iránti elhivatottságával évtizedek óta gondozza, neveli a rá bízott bölcsődés gyermekeket a családokkal együttműködve, karöltve. A gyerekeket megismerteti a művészeti neveléssel, mesejáték, a bábozás igazán kiemelkedő szerepet tölt be a mindennapjaiban. A kisgyermeknevelők képzésében részt vállalva, szakmai gyakorlatukban lelkesen mentorálja a hallgatókat. A pályakezdőket motiválva, sarkallja a szakmai fejlődésre, bátorítja, és bevonja a gyermekek nevelésébe. A hallgatók példaképként tekintenek rá, tisztelik és elfogadják meglátásait. A legújabb módszertani irányelveket figyelemmel kíséri és alkalmazza a gyermekek nevelése közben. Csoportvezető kisgyermeknevelőként felelősséget vállal a Nyuszi csoport kollektívájának összetartásában, a szakmai feladatok tervezésében, lebonyolításában. A Napraforgó bölcsődében szeretettel, alázattal és fáradhatatlanul munkálkodik azon, hogy a bölcsődében a gyermekek családias környezetben, egyéni igényeiknek megfelelően nevelkedjenek. Menyhért Istvánné, A szociális szakma iránt elkötelezett, Napraforgó bölcsődében elhivatott kisgyermeknevelői munkássága példamutató.

Pedagógiai díj: Janotyik Dóra 

Janotyik Dóra angol-történelem szakos egyetemi végzettségű tanár, 1987 óta az Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola dolgozója, mely az első munkahelye. 1999-ben kiemelkedő szerepe volt az iskolában, hogy magyar-angol két tanítási nyelvű képzést bevezessék, munkaközösség vezetőként az új követelményrendszerrel, a szükséges dokumentumok elkészítésében, tankönyvválasztásban is részt vett. Azóta is magas szinten végzi a tartalomalapú nyelvtanítást, a célnyelvi civilizáció és az angol nyelven történő történelem oktatását, évek óta készít tanulást segítő feladatokat, IKT-s tananyagokat, melyeket nemzetközi oldalakon is megoszt. Több éve angol tanári pályára készülő egyetemi hallgatók tanítási gyakorlatait vezeti. Módszertani kultúrája fejlesztésére folyamatosan részt vett továbbképzéseken – British Council angol nyelvi, Miskolci Egyetem országismereti kurzus, szakmai megújuló képzésen történelem szakon tanárok és a kor követelményeinek megfelelően a digitális kompetencia fejlesztését szolgáló tréningeken is. Részt vett – és jelenleg is dolgozik – az intézményben két sikeres Erasmus+ pályázat írásában, melynek keretein belül Lengyelországban és Portugáliában ismerkedett az iskolarendszerrel, a lemorzsolódás elleni küzdelem és a tehetséggondozás lehetőségeivel, illetve angol nyelvű digitális kompetencia továbbképzésen vett részt, melyből sokat profitált szakmailag és segítette az iskola rendszerfejlesztési munkáját.

Már hagyománnyá váltak és sikeresek a város és a megye iskolái 5-6. évfolyamos tanulók számára szervezett országismereti vetélkedői. Tanítványait rendszeresen készíti fel különböző angol versenyekre is. A városi és megyei angol versenyek mellett az országismereti vetélkedőre, ahonnan többször első, néhányszor 2-3., angol nyelvű történelem versenyre, ahol országos második helyezést értek el. Már a szakdolgozatát is helytörténeti témából írta és azóta is nagyon szívesen foglalkozik Miskolc város történetével. Hosszú évek óta több várostörténeti vetélkedőre is felkészítette a tanulókat, a korábban hagyományos tízfordulós várostörténeti vetélkedőre, Dobrossy István útmutatása alapján, ami komoly kutatómunkát várt el a résztvevő gyerekektől és a felkészítő tanároktól egyaránt. Ezeken a versenyeken iskolája csapata mindig a döntőben szerepelt. Nagyon fontosnak tartja, hogy a diákok megismerjék a saját környezetüket, városukat, annak történelmét, nevezetes személyiségeit, jelentősebb épületeit, turisztikai látványosságait. Ezért is vesznek részt minden alkalommal a Játékos Városjáráson is, ahol szintén voltak már többször dobogósok, a legutóbbi városjáráson második helyezettek lettek a gyerekek. Komoly felkészülést igényelt, de nagyon szép emlékeket is adott a résztvevőknek a B.-A.-Z. Megyei Értékőrzők című vetélkedő-sorozat 2019-ben, melynek megyei döntőjén szintén a második helyezés lett a tanítványaié. Elkötelezett, a szakmáját kiválóan ismerő és művelő pedagógus, aki mindig tudott megújulni a kor kihívásainak megfelelően. Kiemelkedő érdemei vannak az Avasi lakótelepen a tehetséggondozás, magyar-angol két tanítási nyelvű képzés terén. Tanítványait Miskolc város szeretetére, történelme megismerésére neveli.

Pedagógiai díj: Mester András

Mester András 1952-ben született Budapesten, Ibrányban érettségizett. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika–fizika szakján 1978-ban szerzett középiskolai tanári oklevelet. Szakdolgozatát az MTA Atommagkutató Intézetében készítette. Tanári pályája során mindvégig Miskolcon dolgozott. 1978-1982 között a miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban tanított. Ezt követően 1982-1988 között a Miskolci Városi Tanácson dolgozott. 1992-ig a Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola, majd 2015-ös nyugdíjazásáig a Diósgyőri Gimnázium tanára volt. Eközben 2002-2011 között a Városi Pedagógiai Intézetben fizika szaktanácsadóként tevékenykedett. Aktív szerepet vállalt az Eötvös Loránd Fizikai Társulatban. Több vezető tisztséget is betöltött (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Csoport titkára, ELFT alelnök, Középiskolai Oktatási Szakcsoport elnöke), jelenleg a Középiskolai Oktatási Szakcsoport titkára. Rendszeresen részt vesz a fizikatanári ankétokon, több alkalommal szervezőként, illetve műhelyfoglalkozás vezetőjeként. Rendszeresen tagja volt a megyei és országos fizikaversenyek zsűrijének. A részecskefizika népszerűsítésével egy 1994-es CERN-beli továbbképzést követően kezdett foglalkozni. 2000-ben készült el a Részecskefizika mindenkinek című CD-je, amellyel 2000 őszén részt vett a Genfben rendezett Physics on Stage (A fizika színre lép) konferencián. Ugyanebben az évben megkapta a CERN középiskolai tanárok számára kiírt nyári kutatási ösztöndíját. Ottani tapasztalatairól több helyen tartott előadást, illetve cikkeket írt. 2001-től a Magyar Nukleáris Társaság Tanári Szakcsoportjának elnökségi tagja, majd elnöke. E megbízatásához kapcsolódóan évek óta egyik szervezője a középiskolások számára szervezett Nukleáris Szaktábor elnevezésű rendezvényeknek. Mester András számos publikációja bizonyítja, hogy az iskolai nevelés mellett szakmája tudományos munkája során is elismertséget szerzett. Korábbi elismerései között említhető a 2003-ban megkapott Ericsson-díj. A középiskolai tanár 2011-ben Vándor-plakettet, 2013-ban Szilárd Leó-díjat vehetett át. 2016-ban pedagógusi munkája elismeréseként Pedagógus Szolgálati Emlékéremben, majd 2017-ben Rátz Tanár Úr életműdíjban részesült. Diákjait mindig példamutató alapossággal nevelte, oktatta a matematika és a fizika szeretetére.  Középiskolai tanári munkája elismerésreméltó.

Pedagógiai díj: Madarasiné Kiss Ágnes

Madarasiné Kiss Ágnes 1965. május 25-én született Miskolcon. Tanulmányait 1983-ban kezdte a Kossuth Lajos Gimnáziumban, majd előbb a Comenius Tanítóképző Főiskolán szerzett tanító (ének) szakon diplomát, majd 2003-ban a Magyar Táncművészeti Főiskolán néptáncpedagógusként. Kitüntetései: 2010 – Zenit „41” Innovatív pedagógus díj – bronz fokozat. Könyvei, kiadványai: 1993 – Hagyományok című tankönyv társírója, 2006. Pedagógia folyóiratban cikket írt a kompetencia alapú oktatásról, 2021. Óvodából iskolába kiadvány társírója. A pedagógus pálya iránti elkötelezettsége gyermekkorától megmutatkozott, ezért 14 évesen a Kossuth Gimnázium és Óvónői Szakközépiskola óvónői szakára jelentkezett, ahol nagyszerű tanároktól kapott kiváló pedagógiai, módszertani alapokat. Itt érettségizett 1983-ban, óvónőként. Ezután a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskola tanítói szakának ének szakkolégiumán folytatta tanulmányait, ahol 1986-ban végzett. A főiskola utolsó évében Szikszón állásajánlatot kapott tanítóként. Sokat tanult itt az elhivatott, tapasztalt kollégáktól a szakmai fortélyairól és a problémás gyermekekkel való foglalkozásról. 1987-ben lehetősége nyílt az Avason található 20. Sz. Általános Iskolában tanítóként elhelyezkedni. Ekkor egy olyan közegbe került, ahol több művész vénával rendelkező pedagógus az iskola arculatát ebbe az irányba terelte: népművészet, grafika, néptánc, népzene. Mivel gyermekkorától néptáncot tanult a Vasas Művelődési Központban, úgy gondolta, hogy hasznosítja ezt a tapasztalatait pedagógiai munkája során. Annak idején ebben az iskolában indult az országban először intézményi keretek között néptánc-oktatás (1989-ben), melybe fokozatosan bekapcsolódott, részese lett ennek az újdonsült kezdeményezésnek. Itt írta meg 1993-ban írótársával a Hagyományok című tankönyvet.

1993-ban került a jelenlegi iskolájába, az akkori 33. sz. Általános Iskolába, ahol a művészeti szakmai tevékenységét és a tanító munkáját is egyaránt támogatta az akkori igazgató. Szakmai fejlődése érdekében számos lépést tett tanítóként és a művészetoktatásban is. Tanítóként folyamatosan számos továbbképzést elvégzett: NYIK program, Iparművészeti Főiskola 120 órás Kézművesség az iskolában továbbképzése. Jelentkezett a Magyar Táncművészeti Főiskolára, ahol 2003-ban néptánc-pedagógus szakon diplomázott. Ekkor az iskola megszerezte az engedélyt és alapfokú művészetoktatási intézménnyé vált. Ekkor művészeti tanszakon munkaközösség-vezető lett. Pályájának fontos része lett a pályázatírás, mivel a fellépésekhez szükség volt megfelelő ruhára, lábbelire, a közösségépítéshez, a táborok, fesztiválok, külföldi turnék lebonyolításához pedig támogatásra. Korábban néhány „kisebb” pályázattal már ekkor sikerrel megpróbálkozott.

Igazi megújulást számára a kompetencia-alapú oktatás tesztelésébe bekapcsolódás jelentette 2006-ban. Ez a program meghozta számára a folyamatos módszertani változás lehetőségét, valamint a nagy változást a tananyag-tartalom és -feldolgozás megújulása jelentette. Ennek elsajátítására az Educatio szervezésében számos továbbképzésen is részt vett. A később évek folyamán felkérték arra, hogy a kompetencia-alapú oktatás kapcsán tudását, tapasztalatát adja át más pedagógusoknak is, ezért mentorfelkészítés következő három évben számos kollégát mentorált, segített a programcsomag elsajátításában. Sok tapasztalatot szerzett ezáltal, más intézményeket is megismert, újabb kapcsolatokat sikerült kialakítania. 2006-ban jelent meg a Pedagógia folyóiratban egy cikke a kompetencia alapú oktatásról az intézményében. Az itt megszerzett tudás, a módszertani megújulás, az IKT eszközök használatának képessége, a kooperatív módszer, a differenciálás alkalmazása, a témahetek, projektmunkák szervezése, kapcsolatrendszer más kollégákkal ekkortól vált munkájának részévé.

Több pályázatba kapcsolódott be szakmai megvalósítóként, pl: Térségi iskola- és óvodafejlesztő központok (TIOK) megalapítása a kompetencia alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése érdekében; Megújuló pedagógia: Hálózati együttműködés Észak-Magyarországon; Referencia intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése, mely keretében referencia-intézménnyé vált iskolája, Tehetséggondozás az iskolában; Sajátos nevelési igényű tanulók integrációja. A korábbi „kis” pályázatok írását felváltották az egyre nagyobb volumenű projektek. Az utóbbi 20 évben a pályázatok jelentős szerepet töltöttek be munkájában, életében. Számos projektben pályázatíróként és projektmenedzserként vett részt, nagyjából 380-400 millió Ft támogatás megírásában, végrehajtásában vett részt. Különösen büszke lehet arra, hogy 2013-2014-ben lezajlott, 199millió Ft támogatású, „Az innovatív Avastetői Általános Iskola” című pályázat megírásával, vezetésével számos értéket közvetíthetett az iskola tanulói és pedagógusai számára: tanórai, tanórán kívüli programok, kirándulások, erdei iskola, sport- és nyelvi tábor, szakmai-módszertan megújulás, eszközbeszerzés 24 millió Ft értékben. 2012 szeptemberétől igazgatóhelyettesként tevékenykedett a Széchenyi Iskolában. Célul tűzte ki, hogy szem előtt tartsa a pedagógusok pedagógiai-szakmai-módszertani megújulását, hogy hozzá hasonló, mindig megújulni kész, innovatív pedagógusok legyenek az intézményben.

A szabadidős tevékenységek szervezését mindig szem előtt tartotta. Mióta tanít, szinte nem múlt el nyár, hogy ne szervezzen tematikus nyári tábort (népitáncos, kézműves, művészeti, olvasó, sport, horgász…). Ennek lebonyolítására évek óta egy állandó team szerveződött a kísérő pedagógusokból. Táborokkal nagyon változatos helyszínekre eljutottak: Balaton, Dunakanyar, Bükk, Bodrogköz, Tisza-tó, Olaszország, Erdély, Görögország. Tanítói munkáját továbbra is nagy lelkesedéssel, szeretettel, odaadással végzi. Folyamatos megújulás jellemzi munkáját, mindig az élenjárók között vesz részt az újításokban, az innovációkban. Munkájában egyaránt hangsúlyt fektet a kevesebb lehetőséggel rendelkező tanulókkal kapcsolatos hátránykompenzálásra (tanulási, egészségügyi, szociális, kulturális hátrányok), valamint a tehetséges tanulókkal való foglalkozásra. Mint óvónő és tanító kiemelt figyelmet fordít az óvoda-iskola közötti átmenet problémáinak enyhítésére. Ennek a gondolkodásnak lett az eredménye az a kiadvány, melyet írótársával adott ki a Miskolci Tankerületi Központ, Óvodából iskolába címmel 2021-ben. Az utóbbi néhány évben az Európai dimenzió került a látóterébe, a nemzetközi Erasmus+ projektek keltették fel a figyelmét. 2019-től partnerségi és mobilitási projektek megírásán dolgozott, ami keretében a portugál, és a lengyel oktatással és az ott tanító pedagógusokkal és munkájukkal ismerkedhetett meg az intézményből 25 pedagógus.

„Miskolc Város Turizmusáért” díj: Miskolci Állatkert

A Miskolci Állatkertben - korábbi nevén Vadasparkban - öt kontinens több mint 120 állatfajának közel 700 egyedét mutatják be látogatóknak, különleges erdei környezetben. A fák között sétálva a Kárpát-medence vadon élő állatai mellett egzotikus fajokkal, ősi magyar és távoli tájakon élő háziállatokkal is megismerkedhetnek a vendégek. Az állatkert területe a Bükki Nemzeti Parkkal szomszédos, így annak természetes növény- és állatvilágából is ízelítőt nyújt. Mindemellett magaslessel és számos programmal várják a családokat, óvodás, iskolás és nyugdíjas csoportokat – tehát mindenkit, hiszen náluk kortól függetlenül jól érezhetik magukat. A több mint 120 állatfaj között mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebbet, legérdekesebbet. A legnagyobb kedvencek közé tartozik a két barnamedve, Forgó Dorka és Füles Borka, akik nevüket a vendégektől kapták. A nagyragadozókat rajtuk kívül tigris, perzsa leopárd, farkas és hiúz képviselik. De számos más, különleges állat is él itt: például Liszt-majmocskák, nagy szőröstatuk, észak-amerikai kúszósülök, David-szarvasok és az ugyancsak közönségkedvenc szurikáták. Állataik rendszeresen kapják napi táplálékukat előre meghirdetett látványetetések során, de az állatkertben nem csak nézelődni lehet. Az állatsimogató minden vendég előtt nyitva áll, a komolyabban érdeklődő gyerekek pedig nyári táboraikban és különböző versenyek, bemutatók során is jobban megismerkedhetnek a lakókkal. A felnőttek is ápolhatnak szorosabb kapcsolatot az állatokkal: jelképes örökbefogadásuk révén támogathatják z állatkert munkáját. Kihasználva egyedülálló természeti környezetüket, egyéb különlegességeket is kínálnak: a növény- és állatvilág iránt érdeklődőknek a lombkorona életébe bepillantást nyújtó magaslesük kínál további élményt. Valamint, állatkertben egyedülálló módon, kihalt állatok is láthatóak, igaz, csak bronzba öntött szoborként.

„Az év sportolója” díj: Tóth Anna 

Tóth Anna Kazincbarcikán született 2003. november 20-án. A Miskolci Egyetem hallgatója. A DVTK SE atlétája az U20-as világbajnokságon, Nairobiban bronzérmet szerzett 100 méteres gátfutásban, szintén U20-as korosztályban fedettpályás országos bajnoki címet szerzett 60 méteres gátfutásban, és bajnoki címet a szabadtéri U20-as Országos Bajnokságon 200 méter gáton. Magyarország 2022 Év Junior Atléta Sportolója.

„Az év sportolója” díj: Kékesi Márton 

Kékesi Márton Miskolcon született, jelenleg 27 éves, a DVTK olimpikonja, alpesi síversenyző, testnevelő, gyógytestnevelő és egészségfejlesztő tanár, a Testnevelési Egyetem doktorandusza. A Magyar Sí Szövetség által 2022-ben az év férfi sportólja lett, ugyancsak 2022-ben beválasztották a Magyar Olimpiai Sportolói Bizottságába. A 2022. évi Téli Olimpián Pekingben megnyerte az egyedüli férfi kvótát (4 férfi versenyzőből, 1 férfi kvóta, 8 verseny eredménye alapján), olimpiai eredménye: műlesiklás: 33. hely, óriás-műlesiklás: 34. hely. A 2022. évi Felnőtt Országos Magyar Bajnokságon I. helyezést ért el összetettben és műlesiklásban, óriásműlesiklásban második lett. A világranglistán a két legjobb számban tett előre lépések az elmúlt egy évben: Műlesiklás: 215 hellyel előrébb (428), Super-G: 712 hellyel előrébb (304). Mindez alapján Kékesi Márton a magyar alpesi síversenyzésben több alkalommal is maradandót teljesített, amit nemcsak itthon, de nemzetközi szinten is elismernek. Ahogy Ő maga mondta: „A további közös célok érdekében és fejlődés reményeiben vagyok kész minden erővel tovább dolgozni és küzdeni!”

„Az év sportolója” díj: Diósgyőri Vívó Egyesület 

A Diósgyőri Vívó Egyesület 1992-ben alakult és működik önállóan Miskolc városában, de a megyében is egyedüli egyesületként képviseli a vívás sportágat, folyamatosan kiváló és jó eredményeket elérve. Edzéseiket napi edzéslehetőséggel a Vörösmarty Mihály Római Katolikus Általános Iskolában tartják, mely a rendszeres edzés mellett számos hazai és nemzetközi versenyre való felkészítést is jelenti. Az egyesület minden hazai sportversenyre nevez egyéni versenyzőket és csapatot, ennek is köszönhetően az országos élmezőnyben vannak. A szakmai munkát három edző látja el: Patócs Béla szakedző, Kosztopulosz Beatrix edző és Tardi Ottó edző. Az egyesület kizárólag párbajtőr fegyvernemmel foglalkozik, annak ellenére, hogy ebben a sportnemben van országosan a legtöbb igazolt versenyző. A DVE-ben az igazolt sportolók száma 53 fő. Bázis iskoláik: Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola, Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Bársony János Általános Iskola, Vörösmarty Mihály Római Katolikus Általános Iskola. Az egyesület versenyzői számos VB és EB éremmel és Országos bajnoki címmel, dobogós helyezéssel büszkélkedik, a legutóbbi 2022-23 szezonban az alábbi eredményeket érték el. Országos bajnokságon elért helyezések: Kadet OB 2. helyezés, DVE csapat tagjai: Bogdán Orsolya, Kozma Laura Éva, Takács Borkuti Nóra, Terhes Hanna; Kadet OB 5. hely, DVE csapat tagjai: Kozma Laura Éva, Terhes Hanna; 10. hely Kozma Laura Éva; Serdülő OB 3. hely Kozma Laura Éva; Serdülő OB 1. hely, DVE csapat tagjai: Kozma Laura Éva, Takács Borkuti Nóra, Terhes Hanna, Hegyesi Tamara; Kerekesszékes OB tőr 3. hely: Gerely István; Kerekesszékes OB párbajtőr 3. hely: Gerely István; A DVE versenyzője, Terhes Hanna részt vesz a kadet Európa Bajnokságon egyéniben és csapatban is, amit Tallinban rendeznek meg 2023.02.21-15. között; Balatonfüred 2022.06.14: 13 leány csapatból az 1. helyen végzett a DVE serdülő leány párbajtőr csapata, a csapat tagjai: Kozma Laura Éva, Takács Borkuti Nóra, Terhes Hanna, Hegyesi Tamara. A nyolc között megmérkőztek az UTE, a BVSC és az MTK csapatával, a döntőben a BHSE csapatával kellett megmérniük tudásukat, melyből megszületett a 45:43-as eredmény, vagyis az aranyérem.

„Miskolc Város Sportjáért” díj: Szűcs István 

Szűcs István már kisgyermek korában szoros kapcsolatba került a sporttal, hiszen édesapja a DIGÉP NB I-es teke játékosa, egyben a DVTK labdarúgó csapatának lelkes szurkolója volt. A lakhelyéhez közeli Miskolci VSC-ben előbb a kölyök labdarúgócsapatban, majd a legendás Novák Pál vezette atlétikai szakosztályban is szerencsét próbált, de huzamosabb időt, közel nyolc évet az egyesület kerékpáros szakosztályában töltött el, ahol a téli alapozó edzéseken kötött szoros barátságot a futással. Amatőrként 12 maratont és 30 félmaratont teljesített, miközben elvégezte a Testnevelési Egyetem sportmenedzseri szakját. Sportújságíróként - több más rangos fővárosi és megyei esemény mellett – sajtófőnöke volt a Miskolcon egyaránt nagy sikerrel megrendezett 2005-ös gyalogló Európa-kupának és a 2016-os egyetemi tájfutó világbajnokságnak.  

Tősgyökeres miskolciként ott volt 1991-ben a Bükki Hegyi Maraton nemzetközi terepfutóverseny indulásakor, melynek megszakítás nélkül, azóta is aktív részese. 2011-től az alapító-versenyigazgató Kisgyörgy Ádám sajnálatos halálát követően, már a Marathon Club elnökeként, társaival folytatja ennek az eddig közel 20 ország sportolóit felvonultató rangos erőpróbának a rendezését. Nyáron a 30. versenyt rendezhetik meg. 2002-ben ötletgazdaként, főszervezőként indította útjára a Miskolci Barátság Maraton Utcai Futófesztivált, mely 2013-ban az Egyetemvárosból „beköltözött” a belvárosba. Ezen az eseményen eddig 10 országból fogadtak sportolókat, akik a hazánk minden részéből érkező futókkal együtt öregbítették Miskolc jó hírét. Idén ősszel már a viadal 21. felvonása következik. Az 1999-es, I. Kassa-Miskolc Ultramarathonon még futóként, a Déli hírlap csapatának tagjaként vett részt, majd 2019-ben az ő kezdeményezésre indították újra ezt a két testvérváros közötti erőpróbát. A pandémia miatti 2020-as kihagyást követően, 2021-ben – minden akadályt leküzdve - újra megrendezték ezt a határon átnyúló, Miskolc és Kassa, valamint az útvonallal érintett települések példás összefogásának köszönhető versenyt, melynek idei előkészítése - az ő irányításával - már gőzerővel zajlik.  A Marathon Club elnökeként – a város értékeinek bemutatását megcélozva – részese volt a Vivicitta, a Lillafüred Trail, a Diósgyőri-vár Trail, a Barlangfürdő Trail megvalósításának is. Kivette részét a 2000-es évek elején megrendezett miskolci és borsodi Tour de Hongrie szakaszok, illetve a nemzetközi Miskolc Grand Prix és a B.A.-Z. Megyei Kerékpáros körversenyek sportszakmai szempontból is figyelemreméltó kivitelezéséből. Három éven át kommunikációs menedzserként és szervezőként erősítette a Miskolci Sportcentrum Kft. csapatát. A fentiek is bizonyítják, hogy a 60 éves, egész életét Miskolcon töltő Szűcs István kiemelkedő alakja a város sportéletének, melyért hosszú évtizedek óta rendkívül elhivatottan, alázattal dolgozik.

„A Civilek Támogatásáért” díj: Sélley Andrea 

Sélley Andrea „Sali” a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület tagja, egyben korábbi elnöke. A közösségfejlesztés és az állampolgári részvétel eszméinek meggyőződéses híveként több mint két évtizede munkálkodik azon, hogy Miskolcon és a régióban olyan közösségek jöjjenek létre, amelyeket közéletileg tudatos emberek alkotnak. Olyan állampolgárok, civilek, akik akár egyénileg, akár a közösségük részeként képessé váltak a saját életüket érintő kérdésekben, ügyekben képviselni a saját érdekeiket. Ez a Magyarországon kezdetben újszerű, közéleti aktivitásra építő, demokratikus forma mára egyre inkább teret nyer, azonban ehhez szükség volt az olyan elkötelezett és felkészült szakemberek munkájára, akik életcéljuknak tekintették a civil társadalom megerősítését, és ennek elősegítésén akár évtizedeken át fáradoztak. Ilyen Sélley Andrea is, akinek köszönhetően Miskolcon és a régióban több erős civil közösség jött létre, amelyek hozzájárulnak a város sokszínűségéhez és demokratikus működéséhez. Az eredetileg közgazdász, majd közösségfejlesztő, coach, okleveles szupervizor képesítést szerzett Sélley Andrea több mint 20 évvel ezelőtt kezdett el a közösségfejlesztés módszerét alkalmazva közösségeket megerősíteni. Ennek részeként indult el számos egyéb tevékenység mellett a Dialóg Egyesület avasi közösségfejlesztő munkája, illetve jött létre a máig közösségi központként működő Avasi Közösségi Kávézó is.

Több egyéb terepen bizonyította szakmai felkészültségét, tette ezt 2010 és 2021 között a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület elnökeként, amely időszak alatt a szervezet a közösségfejlesztő szakmai paletta egyik meghatározó magyarországi képviselőjévé vált, egyben rengeteg értékes partnerséget épített ki városi, régiós, országos és nemzetközi szinten is – mindezek pedig a miskolci civilek, állampolgárok erősödését szolgálták és teszik ezt ma is. Az utóbbi időszakban elidegeníthetetlen érdemei voltak abban, hogy Miskolcon elindulhatott a Részvételi Program, ami a részvételi demokratikus működést igyekszik integrálni Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának és Önkormányzatának hétköznapjaiba. Egy újabb szakmai mérföldkő abban a többévtizedes életműben, amely zászlajára tűzte a civilek támogatását. Sélley Andrea kitartó munkája hozzájárult ahhoz, hogy Miskolc egy demokratikusabb hely legyen, ahol a civilek, az állampolgárok, a közösségek képesek és hajlandóak részt venni a demokratikus folyamatokban.

„Az Év Civil Szervezete” díj: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége Alapszabályában is megjelenő feladata, a nyugdíjasok közérzetének javítása és érdekvédelme. A szövetség, nyugdíjas klubok kezdeményezés alapján, 1996-ban alakult, majd rá egy évre, 1997-ben „BAZ Megye Nyugdíjas Szervezeteinek Érdekvédelmi Szövetsége” néven, 1998-tól közhasznú társadalmi civil szervezetként jegyezte be a megyei bíróság. 2005. február 22-től viseli jelenlegi nevét; B.-A.-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége. Jelenleg 35 településen 57 tagszervezetük van, ebből 23 Miskolcon működik. Kiváló együttműködési megállapodásban rögzített kapcsolatot tartanak fenn a különböző szakmai szervezetekkel, intézményekkel. Összefogásuk célja, az együttműködésen nyugvó, szervezett programok előkészítése, megvalósítása, fejlesztése, amely kiszámítható, biztos jövőképet nyújt mind a régi és az újonnan belépő tagszervezeteink számára. Ezért éves programterv alapján, „civil kurázsival” kívánják erősíteni az összetartozást. A közös munkát minősíti a környezet elismerése, megelégedése, amely visszajelzés, hogy „Jót, s jól!” - tesznek.

A 25 éves évforduló kapcsán, a tavalyi év kiemelt programjai: Nemzedékek Találkozója, 2022., Miskolc; Áldozatsegítők képzése, Miskolc; Egészségvédelmi projektnap; Közreműködés a Megyei Nyugdíjas Parlament előkészítésében és lebonyolításában; November 12., a tüdőgyulladás elleni küzdelem világnapja. Miskolc is felhívta a figyelmet az egészséges életmód szerepére a tüdőt érintő megbetegedések megelőzésével kapcsolatban, valamint a megfelelő kezelés fontosságára, amely programhoz, csatlakozott szervezetük is. A programok erősítik és alakítják a B.-A.-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének kultúraformáló hatását. Elvárt eredmények: a közös célok mentén végzett új programelemmel „összehozzák” a generációkat, színesítik, tartalmasabbá teszik az egészségben megélt aktív nyugdíjas létet; a Nemzedékek Találkozója, mint kulturális seregszemle alkalmat adott a tagszervezetekben működő amatőr művészek és művészeti csoportok bemutatkozására; áldozatsegítő képzéseik fő célja, hogy olyan nyugdíjas korú kortárs segítők legyenek bevonhatóak a támogató folyamatokba, akik még aktívan élik mindennapjaikat, kellően empatikusak, jól kommunikálnak, magukénak érzik a segítő cselekvést, ezért hajlandóak megismerni és a későbbiekben alkalmazni azokat az ismereteket, amelyek elengedhetetlenek a bűncselekmények áldozataival való kommunikációhoz, a tényleges, gyakorlati megsegítéshez. 

Pro Minoritate díj: Görögkatolikus Roma Szakkollégium 

A Szakkollégium alapítója és fenntartója a Miskolci Egyházmegye (korábban Miskolci Apostoli Exarchátus). Az egyházmegye 2011-ben létesítette a Szakkollégiumot, eredetileg Görögkatolikus Cigány Szakkollégium néven, a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium szervezeti egységeként. 2018 júliusában a Miskolci Egyházmegye döntése és intézkedése alapján a Szakkollégium neve megváltozott, az őt szervezeti egységként magába integráló intézmény nevével párhuzamosan. Az intézmény új neve Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon, a szervezeti egység új neve pedig Görögkatolikus Roma Szakkollégium lett. A Szakkollégium feladata a cigány származású felsőoktatásban tanuló hallgatók tehetséggondozása, keresztény életvitelre nevelése egy hosszú távú integrációs szemléletet képvisel, melynek során remélhető, hogy az egyházhoz kötődő kettős magyar-roma identitással rendelkező értelmiség sokat tud majd tenni a cigányokért, az egyházért és a cigány-magyar viszony javulásáért. Szellemi műhely, amely a magyar társadalom számára a cigányság integrációjának keresztény szellemiségű alternatíváját kínálja fel. Az intézmény elkötelezett a társadalmi igazságosság és a társadalmi szolidaritás építése mellett. A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium gondolata abból a felismerésből született, hogy a Miskolci Egyetemre felvételt nyert roma származású hallgatókat támogatni kell a lemorzsolódásuk megelőzése érdekében és társadalmi szerepvállalásuk megerősítésében, elősegítve a munkaerőpiacra való belépésüket is. A Miskolci Egyházmegye abból a célból hozta létre a Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot, hogy elősegítse egy olyan fiatal, a keresztény szellemiséget felvállaló és képviselő értelmiségi réteg kinevelését, akik a fenti kérdésben tudatosan gondolkodnak és aktívan tevékenykednek.

A Szakkollégium olyan fiatalokat céloz meg, akik majd felelős értelmiségiként, szakmájukban kimagasló eredményt nyújtva felvállalják azt a társadalmi küldetést is, ami a cigányság társadalmi integrációjának és a cigány-magyar együttélésnek a segítését jelenti. A Szakkollégium tizenegy felvett hallgatóval kezdte meg működését 2011 szeptemberében, mely létszám fokozatosan nőtt az évek során, hogy éves szinten 25-30 fő között stabilizálódjék.  A Szakkollégium tevékenységének elindítása egy jelentős felsőoktatási innovációs folyamatot jelentett, ahol a tehetségfejlesztés párhuzamosan halad a hátránykompenzálással, a hallgatók szakmai-szaktudományos fejlesztése az egyéni és közösségi kompetenciák fejlesztésével. A tehetséggondozás területén kifejtett komplex tevékenységéért 2015. év júliusában Akkreditált Kiváló Tehetségpont minősítést kapott.

Több mint 10 éves fennállása óta jelentős fejlesztési programokat, projekteket hajtott végre annak érdekében, hogy sokoldalú szakmai programját működtethesse, és hogy a programoknak hátteret biztosító tárgyi környezet, továbbá a hallgatók lakhatását biztosító diákotthon infrastruktúrája kielégítő legyen e társadalmi misszió betöltéséhez. Ez idő alatt a Szakkollégium egy tapasztalt, stabil, időközben összeszokott munkaszervezetet alakított ki, mely a szakmai megvalósítással és a projektek menedzsmentjével kapcsolatos feladatokat magas színvonalon képes ellátni. Egyházi fenntartású, az egyház értékrendszerét képviselő szervezet, mely politikai pártoktól független, szakmai alapokon szerveződik. A Görögkatolikus Roma Szakkollégium elsődleges célcsoportját a Miskolci Egyetem elsősorban hátrányos helyzetű és/vagy roma származású hallgatói jelentik. A Szakkollégium olyan fiatalokat szólít meg, akik felsőoktatási tanulmányaik mellett aktívan közreműködnek a Szakkollégium céljainak megvalósításában, akik felelős értelmiségiként, szakmájukban kimagasló eredményt nyújtva felvállalják majd azt a társadalmi küldetést is, ami a cigányság társadalmi integrációjának és a roma és nem-roma együttélésnek a segítését jelenti. Elsősorban roma származású, felsőoktatásban, nappali tagozaton tanuló hallgatók nyernek felvételt a Szakkollégiumba. Integrált tanulóközösségként működik: roma és nem roma hallgatók egyaránt tagjai. A roma szakkollégiumok vegyes etnikai háttere – roma és nem roma hallgatók együtt – azt a célt is szolgálja, hogy a fiatalok mindennapi életükben is tanulhassák, tapasztalhassák az együttélés lehetőségeit, problémáit, sikereit, és hogy a szakkollégiumok, ha kis, intézményi léptékben is, de felmutathassák a békés és gyümölcsöző együttélés példáit.

Nívódíj: ZENITA – Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány 

A ZENITA – Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány 2016 augusztusában jött létre elsősorban azzal a céllal, hogy a hangszeres zene és énekes előadó művészet területén mozgó tehetséges borsodi fiatalokat, a 10-25 éves korosztályt felkarolja. A ZENITA immár hét éve működik Miskolc városában, de alakulása előtt, még 2013. októberében rendezték meg az első Musical és Miskolc Gálát, de 2016-ra érett meg tehetség-gondozó tevékenység arra, hogy megalakuljon az alapítvány. Az alapítvány alapítója Bartucz Éva volt, elnöke Fekete Ágnes. Az alapítvány alapvető célja: tehetségek felkutatása és fejlesztése; pályakezdő művészek bemutatkozási lehetőségének biztosítása; fellépési lehetőségek biztosítása, helyi kötődéssel rendelkező országos hírű művészekkel közös produkciók keretében; hátrányos helyzetű és nem hátrányos helyzetű, de tehetséges gyermekek tehetséggondozásának megvalósítása egyéni zenei és mentális fejlesztéssel; helyi hagyományteremtés és a miskolci identitás erősítése, megőrzése; művészeti iskola létrehozása és működése. Az alapítvány sokat tesz a miskolci tehetségek felkutatásában, fejleszteni és a pályakezdő művészek részére bemutatkozási, fellépési lehetőségeket biztosít helyi kötődéssel rendelkező, országos hírű művészekkel közös produkció keretében, mivel hisznek a közösség megtartó, formáló és értékközvetítő szerepében. Az alapítvány tehetségei számos városi rendezvényt színesítenek színes és minőségi fellépésükkel. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az alapítvánnyal 2022-ben közművelődési megállapodást kötött. A közel 10 éve először megrendezett gála azóta minden évben megrendezésre került, az elmúlt évben a Miskolci Szimfonikus Zenekarral közös produkcióval lepték meg a közönséget. A rendezvényre és az alapítvány működésére nagy szüksége van Miskolcnak, hiszen a város folyamatosan termeli ki az újabbnál újabb országos sikereket elérő tehetségeket (pl. Vágó Zsuzsi a Budapesti Operettszínház meghatározó művésze, Tunyogi Bernadett musicalénekes, Jancsó Dóra színésznő, énekesnő, Handa Eszter énekesnő, Szolnoki Péter Artisjus-díjas énekes, dalszerző, Csiszár István énekes, Cselepák Balázs énekes, művészeti vezető). A ZENITA – Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány az elmúlt évben – de immár 10 éve folyamatosan – kiemelkedő teljesítmény nyújtanak hangszeres zene és énekes előadó művészet területén a tehetséges fiatalok felkutatásában és fejlesztésében.

Nívódíj: Bartha Nándor és Békési Richárd 

Bartha Nándor és Békési Richárd autóversenyzőként vettek részt a 2022-es Budapest-Bamakó versenyen. A verseny mellett adományozóként is szerepeltek. A miskolci önkormányzat mellett, miskolci és környékbeli vállalkozók támogatásával tudtak defibrillátort és több száz darab írószert, vonalzót, füzetet beszerezni. Ezeket az adományokat átadták a freetowni kórháznak és egy helyi iskolának. A verseny távja 9.650 km volt. A távot sikeresen teljesítették a meghatározott időkereten belül, ami sok indulónak nem sikerült. Miskolci versenyzőként a város hírnevét öregbítették a tavalyi évben egyedi teljesítményükkel.

Nívódíj: Miskolci Szimfonikus Zenekar Ütő Szólama 

A Miskolci Szimfonikus Zenekar Ütő Szólamát jelenleg öt művész alkotja, közülük Angyal Zsuzsanna, Dömötör Tamás (szólamvezető) és Soós Tibor (szólamvezető) régebbi, Hagymási Péter és Karácson Viktor újabb tagok. Szakmai és emberi vonatkozásokban egyöntetűen stabil, megbízható szólam; precizitásukat, muzsikusi kvalitásaikat a Szimfonikus Zenekar élén álló karmesterek időről időre jelzik, illetve kiemelik. Szólistacsoportot alkotva több alkalommal is színesítették játékukkal hangversenyeink műsorát az utóbbi években: ilyen volt Akira Nishimura japán zeneszerző Ketiak című darabjának, vagy Alex Orfaly amerikai komponista Danzón Luna című alkotásának megszólaltatása bérletes estjeinken, a Művészetek Házában. Az utóbbi mű magyarországi bemutatóként hangzott föl Miskolcon, 2022 őszén, Joó Szabolcs, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólamvezetőjének, egyben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárának közreműködésével. Az ütő szólam művésztagjainak egyéni és csoportos teljesítménye egyaránt példa értékűnek mondható a Miskolci Szimfonikus Zenekar életében.

Nívódíj: ClaXoTon Quartet 

Az együttes tíz évvel ezelőtti megalakulása újabb színfoltot, újabb gazdagodást jelentett Miskolc akkori zenei kínálatában. Az elmúlt évtized alatt népszerűségük cseppet sem csökkent, a közönség irántuk való érdeklődése folyamatos és töretlen. Szokatlan, de egyedi hangszerösszeállításukkal, valamint jó érzékkel megkomponált műsoraikkal – melyben a komolyzenét és a könnyebb műfajokat hol egymás mellett előadva, hol egymással ötvözve – nem csak a város különféle generációit, de a régió diákjait is rendre sikerrel szólítják meg. A klarinét és a szaxofon család hangzásvilágát egyesítő csapatukban a város megbecsült művész-tanárai szerepelnek. Alapító tagjai: Czakó Péter, Novák András, Menyhárt Ferenc, Bárány Zoltán. Mindannyian a város különböző zeneoktatási intézményeinek is aktív tagjai – ebbéli hivatásuk további szakmai sikerek érdemes tulajdonosai. Emellett rendszeres közreműködői a Miskolc Szimfonikus Zenekarnak és a Miskolci Nemzeti Színház Zenekarának. Novák Andrást 2014 óta Czimer Sándor, városunk több területen is elismert művésze helyettesíti. Az együttes rendszeresen fellépett Miskolc különféle kulturális rendezvényein, több alkalommal kapott felkérését a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválra is. Budapesten, Debrecenben, Egerben, Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen adott koncertjeik mellett több száz ifjúsági koncert eredményes megvalósítása áll mögöttük, ezzel is igazolva hitvallásuk legfontosabb, a gyerekek zenei fejlesztését és nevelését előmozdító alaptételét. A ClaXoTon oda megy, ahol máskülönben a gyermekek nem jutnának minőségi élő zenéhez. Értékteremtő és közösségformáló munkásságuk kiemelkedő.

Nívódíj: Tudós-Konkoly Andrea 

Tudós-Konkoly Andrea Miskolcon született 1980-ban, itt végezte tanulmányait és itt nevelkedett, majd szakmai törekvéseinek eredményeként itt működteti vállalkozását Konkoly és Társa Kereskedelmi és Szolgáltat Kft. névvel, de ahogy a szakmai és civil közösség ismer dr. Park (ZÖLD-HÁZ-KERT). Tudós-Konkoly Andrea kerttervezéssel és kertépítéssel foglalkozik – telephelyük a Pesti út egyik ingatlanán található – dísznövénykertész végzettséggel rendelkezik. A vállalkozása tulajdonosaként lehetősége nyílt arra, hogy a város iránti elköteleződését, kreatív innovációit gyakorlati szinten is bizonyítsa. Fiatal, dinamikusan fejlődő cége közel 30 főt foglalkoztat. Első parkosítási feladata a Diósgyőri vár mögötti park kivitelezése volt, amit mindenki tündérkert néven ismer. Mivel fő tevékenységük a kert- és parképítés, mindig szívesen segít felajánlásaival a környezet szebbé tétele érdekében. Az elmúlt év legnagyobb innovációja és felajánlása, hogy a Hejőcsabai Gárdonyi Művelődési Ház melletti önkormányzati tulajdonú területet gondozás alá vette, hogy Angyal park néven közösségi emlékpark épüljön, ahol lesz halastó, sütögető hely, focipálya, terület a kutyáknak és egy emlékmű – a meg nem született gyermekekért. Az önkormányzat „Fogadj örökbe egy közterületet!” elnevezésű programja részeként Tudós-Konkoly Andrea hivatalosan is magára vállalta a több éve gazdátlan terület gondozását, majd 2022. szeptemberben elkezdődött a tereprendezési munka. A város közgyűlése pedig szeptember 29-ei ülésén elfogadta, hogy a Miskolc-Hejőcsabai Bárczay-kastély mögötti területnek Angyal park legyen a neve. A miskolci Angyal park iránti igény a Miskolci Ötletmaratonon merült fel a civilek részéről és ennek megvalósítására tette felajánlását Tudós-Konkoly Andrea, a dr. Park ügyvezetője. Az Angyal park olyan szempontból is megfelel majd a civilek elképzeléseinek, hogy nem egy letisztult emlékhelyként, hanem közösségi térként funkcionál majd. Hogy milyen legyen maga az emlékmű, azt ő javasolta, és ennek megfelelően készül is el. Az Angyal park legfontosabb eleme – maga az emlékmű – a Gárdonyi Géza Művelődési Házat és a területet elválasztó patak partján helyezkedik majd el. „Saválló lemezből készül két darab két méter magas angyalka, amelyek egymással szemben néznek” – írta körül, hogy mire számíthatnak a megemlékezők. Elvégzett önkéntes munkák: Miskolci Tüskevár Tagóvoda mezítlábas tipegő; Búza tér térségében magaságyások készítése; Görömbölyön 56-os emlékmű megépítése.

Nívódíj: Horváth János 

Az idén 60 éves Horváth János Szikszón született, az alsóvadász cigánytelepre. Az írni-olvasni nem tudó anya és a bányász apa nyolc gyereke közül harmadikként. Szakmunkástanulóként került Miskolcra, majd itt talált munkát a MÁV-nál. Negyvenegyedik éve első és eddig utolsó munkahelye a Tiszai pályaudvar. Villanyszerelői munkája mellett a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd a Wesley János Lelkészképző Főiskola négyéves szociálismunkás-képző szakán szerzett diplomát. Kenyérkereső munkája mellett fest, zenél, zenekart vezet, roma fiataloknak tart közösségépítő foglalkozásokat, képzőművészeti táborokat, szociális aktivistaként pedig szegénységben élő családokat támogat. Példás családapa, három felnőtt, dolgozó gyermeke közül a fia vizuális művésznek tanul, nagyobbik lánya zongoraművészként végzett, tanárként működik. Népszerű, sokoldalú, színes egyéniség: számára a család és a haza szent, a vasút a kenyér, a tanítás és a közösségépítés misszió, a festés pedig a szerelem. Már gyermekkorában eljegyezte magát a festészettel, az általános iskolában talált rá első mesterére, Szentirmai László tanár úrral, aki a rajzszakkört vezette. A képzőművészet azóta szüntelenül és töretlenül jelen van az életében. Későbbi mesterei: Zsignár István festőművész és Pető János grafikusművész voltak. 1990-től alakult ki önálló festői stílusa. Sajátosan gazdag színvilágú képei mind egy-egy misztikus történetet mesélnek el, kiérlelt művészi eszközökkel: lobogó tűzfoltokkal, varászlatos figurákkal, vidám-szomorú, befelé néző szemekkel. Formavilága, harsány és visszafogott színei, fő-és mellékmotívumai, az előterébe helyezett sokszor drámai emberi arcok, az azokat keretbe foglaló fák, levelek, virágok mind-mind a természet szépségét és az ember boldogság iránti vágyát fejezik ki.

Horváth János műveivel egy izgalmas, titkokkal teli, de jól kódolható, értelmezhető képi-gondolati világot teremt, saját maga és a szemlélő számára. Vallja: „A festményeimben egy szabadabb, boldogabb világot képzelek el és élek meg. Igazán ott nyílok meg, ebben tudok kiteljesedni. Ezt a szabadságot próbálom vászonra álmodni, hogy a néző is beleláthasson ebbe a tiszta világba.” Az emberi létről, a világról, a művészetekről alkotott gondolatait és a jelzett képi világot a mellékelt, 2022-ben kiadott, gazdag képanyaggal megjelent kötete, önéletírása mutatja be. Ebben így ír: „Nincs különösebb filozófiám a művészetről. Egyedüli fontos dolognak tartom, hogy jó tudjon maradni az ember, legyen az festő, tanár, villanyszerelő vagy vasúti dolgozó.” Művészeti vezetője és egyik alkotója volt a bódvalenkei festett házak projektnek, amely a BBC és más külföldi televíziós csatornák révén egy időre nemzetközi hírnevet is szerzett a településnek, megyénknek, hazánknak és az alkotó művészeknek - meg a közreműködő helyi gyerekeknek is.  Emellett számos kiállításon önálló és csoportos láthatták alkotásait. Legtöbbször Miskolcon (több alkalommal a Művészetek Házában, az Ady Művelődési Házban, a Karacs Teréz kollégiumban, az Ifjúsági Házban, a Városházán, általános iskolákban), de megyeszerte (Mezőkövesden, Berentén, Dubicsányban, Nyékládházán, Vizsolyban, Homrogdon) és hazánk más településein (Budapesten, Egerben, Sopronban) is. Külföldi kiállításai számos hívet szereztek határainkon túl: Angliában (Londonban), Németországban (Berlinben, Brandenburgban), Spanyolországban (Valenciában), Romániában (Bukarestben). 2022 októberében Párizsban vehette át a Stein Anna-díjat, elsőként a hazai művészek közül.  A „Hatszáz év után az első” című, az életéről forgatott dokumentumfilm országos és nemzetközi fesztiválok díjazottja. 
 

Nívódíj: Egressy Béni Zeneiskola 

Az idén 70. jubileumát ünneplő, egykori Egressy Béni Zeneiskola, ami 2007-ben Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének döntése alapján összevonásra került az akkori Erkel Ferenc Zeneiskolával, és a Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola székhelyintézménye lett. Az egyesítés a nagy fizikai távolság és az eltérő hagyományok miatt a mai napig leginkább bürokratikus jellegű. Mindkét iskola megőrizte egyéni vonásait, bár nyilvánvalóan alakultak ki közös célok és törekvések, valamint a kapcsolat szorosabbá vált a két intézmény között. Ritka kincs Miskolcon és a térségben az a szellemiség, ami uralkodik a falai közt, és amit közvetít. Az Egressy Béni Zeneiskolában jelenleg 56 pedagógus látja el közel 700 növendék oktatási-nevelési feladatait. A sikeres működés záloga a magasan képzett, motivált tanári kar. A tantestület meghatározó tanáregyéniségei zenepedagógusi munkásságuk elismeréseként minisztériumi, illetve Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított kitüntetésben részesültek. Az intézmény is büszkélkedhet elismerésekkel, mint pl. „Legjobb tanári közösség kiemelkedő teljesítményéért” járó különdíj, Akkreditált Kiváló Tehetségpont, „Magyar Zeneoktatásért” plakett.

Az egyéni hangszeres oktatás mellett az együtt éneklés, a közös muzsikálás örömét nyújtják növendékeinknek iskolánk együttesei. Az iskola gyermekkórusa számos nemzetközi kórusversenyen szerzett dobogós díjat, pl. Németországban, Finnországban, Szlovákiában, Belgiumban, Bulgáriában.  Több kortárs magyar zenemű ősbemutatója is fűződik nevükhöz. Az iskola vonószenekara számos országos megmérettetésen nyert díjat, valamint Görögországban koncerteztek Karolos Trikolidis karmester meghívásának eleget téve. Az Egressy-Erkel Ifjúsági Szimfonikus Zenekar 1995-ben alakult Gergely Péter Pál vezetésével. Az eltelt évek során olaszországi turnén vettek részt a Ferrarai Nyári Fesztivál keretében, Londonban, a Royal Albert Hall-ban léptek föl a Milleniumi Koncerten. Angliában résztvettek Sir Neville Marriner tíz napos zenekari mesterkurzusán. A Regensburger Domspatzen Fiúkórus vendégeiként koncerteztek a regensburgi Wolfgangsaal-ban. Több alkalommal szerepeltek a franciaországi Belfort-ban, a Nemzetközi Zenei Fesztiválon. A Zeneiskolai Szimfonikus Zenekarok Országos Versenyén második helyezést értek el. Rendszeresen szerepeltek a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál rendezvényein. A zenekar több, mint két évtizeden át szerte Európában vitte Miskolc város és az Egressy Béni Zeneiskola jó hírét.

Egy művészeti iskolában folyó tehetséggondozó munka nívóját leginkább az ott tanulók eredményeiben lehet mérni, tetten érni. Ha valaki megnézi az iskola honlapját, órákon át böngészheti azt a temérdek díjat, amit növendékink évről-évre szereznek megyei, országos, nemzetközi versenyeken. Egy komoly múlttal és hagyományokkal rendelkező intézmény esetében nem elhanyagolható szempont, hogy mennyire képes alkalmazkodni az új kihívásokhoz, és tudja átmenteni azokat az értékeket, amiket képvisel. A beiratkozók száma évről-évre emelkedik, aminek érdekében nem keveset tett az elmúlt években az iskola vezetése és tanári kara. Ebben a tanévben hatodik alkalommal rendezik meg a „Zeneszánsz-Zenés Vígasságok” elnevezésű családi napot, idén nyáron a harmadik nyári zenei tábort szervezik meg a Zemplénben. Ezek a programok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a zenélés, a zenetanulás a családok mindennapjainak természetes része legyen, hogy a gyerekek gazdagodjanak a közös zenei élmények által és a zenetanulás iránt elköteleződjenek. A szülők visszajelzései alapján azért viszik a gyerekeiket tanulni éppen ide, mert tudják, hogy itt szépet, jót tanulnak, a munka magas szakmai színvonalon és barátságos, gyermek-és családcentrikus légkörben zajlik.

Az idei, jubileumi tanév rendezvényei szeretnének egy kis rálátást nyújtani az évtizedek alatt felhalmozódott értékekre, amit ez az iskola nyújtott a város és az ország zenekultúrájának. Az iskolában folyó tehetséggondozó munka támogatására létrehozott Egressy Béni Alapítvány segítségével olyan koncertsorozatot valósítanak meg, melyek alkalmával híres, volt „egressys” diákok lépnek fel a Zenepalota Bartók termében. Ezek az előadóművészek koncerteznek Magyarország és a világ legnagyobb színpadjain, és most örömmel térnek vissza egykori szeretett iskolájukba. Néhány meghívott művész (volt tanítvány), a teljesség igénye nélkül: Németh Judit Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő, Krausz Adrienne Magyar Gramofon-díjas zongoraművész, Boncsér Gergely Simándy József-díjas, Magyar Arany Érdemkereszt díjjal kitüntetett opera-és operetténekes. Az ünnepi hangversenyek nyilvánosak, az egész város zenekedvelő közönségének érdeklődésére számot tartanak.  Bíznak benne, hogy fellépésük nyomán új motivációt kapnak jelenlegi kiemelkedően tehetséges növendékeik, és közöttük is lesznek, akik a jövőben büszkeséggel fogják mondani, hogy ők is „egressysek” voltak. Ez a gazdag múlttal és virágzó jelennel rendelkező iskola 70 éve alatt Miskolc felnövekvő nemzedékeinek felbecsülhetetlen értékeket adott át – tevékenységével öregbítve a város hírnevét is.

Az Egyetemért – A Városért díj: Prof. Dr. Szűcs Péter

Prof. Dr. Szűcs Péter sok éves oktatói, nemzetközileg is elismert szakmai és tudományos, valamint közéleti tevékenységével évről-évre hatékonyan szolgálja a Miskolci Egyetemet és Miskolc városát. Munkássága hazai és nemzetközi szinten is elismerésnek örvend, továbbá kötődik Miskolc városához. 1964-ben született Abaújszántón. Jeles érettségivel végzett fizika tagozaton Miskolcon a Kilián György Gimnáziumban 1982-ben. Gimnazistaként 1981-ben és 1982-ben holtversenyben első helyezést ér a városi fizika versenyen tagozatos kategóriában. Egy év sorkatonai szolgálat után egyetemi tanulmányait 1983 szeptemberében kezdte meg a Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Karán. A végzésig öt díjazott TDK dolgozatot készített. Tanulmányai utolsó három évében Népköztársasági ösztöndíjas volt. 1985-ben a Tanulmányi Emlékérem Bronz Fokozatát kapta meg, majd ezt követően három alkalommal adományozták számára a Tanulmányi Emlékérem Arany Fokozatát. 1988-ban geofizikus-mérnök szakirányon kitüntetéses bányamérnöki diplomát szerzett. A Nehézipari Műszaki Egyetem Geofizikai Tanszékén MTA tudományos továbbképzési ösztöndíjasként kezdte meg munkáját 1988-ban. A Geofizikai Tanszéken összesen hét évet töltött el, ahol szakterületévé az olajipari mélyfúrási geofizika vált. 1989-ben tanársegédi kinevezést kapott. 1993-ban „summa cum laude” minősítésű Dr. Univ. fokozatot szerzett mélyfúrási geofizikai inverzióval foglalkozó disszertációjával. A Geofizikai Tanszéken 1995 júliusában adjunktusi kinevezést kapott. 1995 októberében tudományos munkatársként átkerült az MTA Bányászati Kémiai Kutatólaboratóriumának Rezervoármechanikai Osztályára. 1996 tavaszán PhD tudományos fokozatot szerzett a Miskolci Egyetemen. Ezt követően tudományos főmunkatársi kinevezést kapott. 1998. július 1-től 2010. augusztus 31-ig a Miskolci Egyetem Hidrogeológiai-Mérnökgeológiai Tanszéken dolgozott egyetemi docensként. Ugyanitt 2010 júliusától intézeti tanszékvezetői feladatokat is ellát. 2010. szeptember 1-től egyetemi tanári beosztásban dolgozik.

Jelenlegi kutatási területei a hidrogeológiai modellezés megbízhatósági kérdéseihez, a felszín alatti vízkészletek mennyiségi és minőségi védelméhez, az ásvány- és gyógyvíz, valamint hévíz készletek feltáráshoz és hasznosításához kapcsolódnak. Számos tárgy jegyzője és előadója a BSc, MSc és doktori képzésben. Szakvezetője a Hidrogeológus mérnök mesterképzés szaknak. Három éves Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesült két alkalommal az 1998-2001 és a 2004-2007 időszakokban. Széchenyi István Ösztöndíjban részesült 2001-től 2004-ig. 2009 tavaszán megszerzi a „Hidrogeológiai és vízbányászati modellek megbízhatóságának növelése” című értekezése sikeres megvédésével az MTA doktora címet. 2009. júniusában sikeresen zárja a habilitációs eljárást a Miskolci Egyetemen, és megszerzi a Dr. habil. címet. Közel három évet töltött több ösztöndíj program keretében neves külföldi egyetemeken és kutatóintézetekben. Ezek közül kiemelhető, hogy két alkalommal az USA-ba szóló Fulbright kutató ösztöndíjat nyert el. 2006 tavaszán a leggyakoribb értékek módszerét alkalmazó publikációi alapján a kaliforniai Stanford University-től egy 2 hónap hosszúságú vendég professzori meghívást kapott.

Számos hazai és nemzetközi felszín alatti vizekkel foglalkozó kutatási projektben vett részt, amelyek közül több esetben szakmai vezetői feladatokat látott el.  2012-től 2022-ig volt a vezetője a felszín alatti vizek kutatásával foglalkozó MTA-ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoportnak. Tagja a Magyar Hidrológiai Társaságnak, a Magyarhoni Földtani Társulatnak, a Magyar Geofizikusok Egyesületének, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesületnek, az „International Association of Hydrogeologists” és az „EFG Panel of Experts on Hydrogeology” nemzetközi szervezeteknek. Az MTA Földtani Tudományos bizottság tagja 2011-től, a Hidrogeológiai Albizottság titkára 2012-től, majd elnöke 2015-től 2019-ig. Az MTA X. Osztály Földtudományok Doktori Bizottság titkára 2012-től 2018-ig, majd tagja. Az MTA Hidrológiai Osztályközi Állandó Bizottság elnöke 2018-tól.  Szerkesztőbizottsági tagja hat szakmai folyóiratnak, amelyek közül kiemelhető a Hidrológiai Közlöny és a Carpathian Journal of Earth and Environmental Sciences.

Szakmai pályafutása során számos szakmai elismerésben részesült. Publikációs tevékenységének elismeréseként 1997-ben, 1998-ban és 2001-ben összesen három alkalommal kapta meg az MTA Földtudományok Osztályának Szádeczky-Kardoss Elemér Díját. 2007-ben az MTA Földtudományok Osztályának megosztott MOL Tudományos Díját, míg 2008-ban a Magyar Hidrológiai Társaság Vitális Sándor Szakirodalmi nívódíját kapta meg. A Miskolci Egyetem 2013-ban Pro Universitate díjban, majd 2020-ban Signum Aureum Universitas Miskolcinensis díjban részesítette. A Felszín Alatti Vizek Alapítvány 2014-ben Ezüst Pohár díjban részesítette. Dr. Schafarzik Ferenc Emlékérmet kapott a Magyar Hidrológiai Társaságtól. A hidrogeológia és a vízgazdálkodás területén végzett, nemzetközileg is elismert szakmai, illetve tudományos tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült 2019-ben. Szűcs Péter tudományos dékánhelyettesi kinevezést kapott a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán 2009-ben 4 éves megbízatással. 2013. július 1-től dékánként vezette a Műszaki Földtudományi Kart 2020. augusztus 31-ig. 2020. szeptember 1-től a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese.

A hazai vízgyűjtő-gazdálkodási tervezési folyamatban az Országos Vízgazdálkodási Tanács tagjaként vesz részt. Tagja az OVF Vízügyi Tudományos Tanácsának. A tudományos utánpótlás képzésében jelentős szerepet játszik Miskolcon a Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola vezetőjeként és törzstagjaként, a Földtudományok Tudományági Habilitációs Bizottság elnökeként, valamint a BME Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola Habilitációs és Doktori Tanácsa tagjaként. Aktívan részt vesz az MTA által kezdeményezett Nemzeti Víztudományi Kutatási Program megvalósításában. 2021. októberében a Kassai Műszaki Egyetem tiszteletbeli doktori címet adományozott számára. 2022-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta. Az MTMT-ben naprakészen vezetett publikációs tevékenysége igen széleskörű. Összes publikációnak száma 598. Az ezekre kapott független idézetek száma 643. Első szerzője 110 teljes tudományos közleménynek.  A Hirsch indexe 15.

Dr. Szentpáli István Kamarai díj: Kalmár László

Kalmár László építőmérnökként végzett 1978-ban az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola mélyépítő szakán. A pályaválasztás egyértelmű volt számára, mert az építés, a tervezés szeretete náluk családi tradíció, apáról fiúra, és most már apáról lányra száll. Kalmár László, az FK-RASZTER Építő Zrt. vezérigazgatója barátjával és tulajdonostársával, néhai Farkas Lászlóval, 32 évvel ezelőtt alapították a céget, amely mára a vármegye meghatározó építőipari vállalkozása lett.

„Tősgyökeres miskolci vagyok, szeretem ezt a várost, így nem volt kérdés, hogy az Ybl elvégzése után itthon helyezkedem el. Abban, hogy éppen az ÉÁÉV-re, az Észak-magyarországi Állami Építőipari Vállalatra esett a választásom, közrejátszott, hogy édesapám ott dolgozott építésvezetőként. A gyakorlati tudás megszerzésének kiváló terepe volt ez a vállalat, és az évek során szerzett tapasztalat jó alapot adott arra, hogy 1991-ben, többségi tulajdonosokként megalapítsuk Farkas László nagyszerű kollégámmal – aki sajnos már nincs közöttünk – a Raszter Ép Kft.-t.” – idézi fel a kezdeteket Kalmár László.

A társaság 25 dolgozóval indult, és az első évi árbevételük 18 millió forint volt. Mára a létszám 160 főre növekedett, az árbevételük pedig elérte a 10 milliárd forintot. A ma már FK-RASZTER Zrt. néven működő vállalkozás nevéhez középületek, ipari létesítmények, lakóházak építése, felújítása kötődik, emellett többek között utak, hidak, közművek kivitelezésén is dolgoznak. Az általuk megvalósított beruházások sora hosszú, és ha például a miskolci jégcsarnokra, a Lévay Gimnázium sportközpontjára, a tarcali Andrássy-kúriára, vagy a lillafüredi függőkertre gondolunk, az FK-RASZTER munkáit láthatjuk magunk előtt. Amikor Kalmár Lászlót arról faggatjuk, melyik épületükre a legbüszkébb, azt mondja, nehéz egyet kiválasztani. De például első igazán nagy feladatként emlékezetes számukra a Miskolci Nemzeti Színház rekonstrukciója a 2000-es évek elejéről, amely több ütemben valósult meg. Az egyik legszebb épület, amelyet megújítottak az edelényi L’Huillier Coburg-kastély volt, ezt 2013-ban fejezték be. A kora barokk stílusú épület sok kihívás, és sok különleges szakmai megoldás elé állította a kivitelezőket. De kedves munkájukként említi a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházát, amely Miskolc belvárosának dísze lett. „Társaságunk meghatározó módon a vármegyében van jelen, de működtetünk egy főmérnökséget Budapesten is, hogy a fővárosban és környékén vállalt projekteket onnan tudjuk irányítani. A vármegye-központúság persze nem jelenti azt, hogy egy-egy nagy megbízást ne vállalnánk el az ország más pontjain, így Szegedtől Kaposváron át Tatabányáig sok városban megtalálhatók az általunk kivitelezett létesítmények” – magyarázza Kalmár László.

A vezérigazgató nagy lelkesedéssel beszél szülővárosáról, Miskolcról, a Bükkről, Tapolcáról és a környező bányatavakról. Büszke arra, hogy üzleti partnereinek, a hozzá érkező barátoknak, vendégeknek milyen csodákat, hihetetlen szépségeket mutathat meg. Ez a szoros kötődés is indokolja, hogy az FK-RASZTER évek óta nagy támogatója a helyi kulturális életnek, a különböző rendezvényeknek, a sporteseményeknek és a gyermekegészségügynek.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!