Ugrás a tartalomra

Miskolcra érkezett az indiai kultúra egy kis szelete

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. július 03. szerda 21:06
Páratlan könyvbemutatón és táncelőadáson vehettek részt az érdeklődők a Lichtenstein Galériában.
Szurasenkó Dániel és két vendége: Bittner Meenakshi Dóra táncművész, Petrovics Zsuzsanna író

Telt házas indiai estet rendezett július 1-jén, hétfőn este Szurasenkó Dániel a miskolci Lichtenstein Galériában, mint a galéria művészeti vezetője. Petrovics Zsuzsanna budapesti író mutatta be harmadik, „Csodaország: India” című kötetét, ami egy hiteles útibeszámoló az ország hindu kultúrájáról. A témához illeszkedve Bittner Meenakshi Dóra budapesti táncművész tradicionális indiai táncával tette különlegessé a rendezvényt. 

- Azt terveztük a Lichtenstein Galériával, hogy minden hónapban tartunk majd ott egy könyvbemutatót. A júliust ezzel indítottuk és Petrovics Zsuzsannát hívtuk meg, akihez most már baráti kapcsolat fűz minket. Tavaly bemutatta nálunk az előző kötetét is „El Camino – Félúton útfélen” címmel – nyilatkozta szerkesztőségünknek Szurasenkó Dániel szervező. 

A szerző dedikálta is "Csodaország: India" című legújabb könyvét / Fotók: magánarchívum

- Izgalmasnak találtam, hogy most Indiáról írt könyvet, mert viszonylag távol áll a zsidó-keresztény gyökerekkel rendelkező európai társadalomtól ez a világ. Nagyon fontosnak tartom, hogy nyissunk más kultúrák felé és ismerjünk meg más embereket. Adta magát, hogy egy hivatásos táncművészt hívjunk meg közreműködőnek – fűzte hozzá a művészeti vezető. 

Úton egy hindu tanítóval

- A szerzőt legszebb indiai emlékeiről kérdeztem, amelyek igazán megragadták a 17 napos, barátnőjével közös utazáson Mumbaitól Delhiig. A hatalmas ornamentikával díszített templomokat emelte ki. Viszont nyíltan beszélt kellemetlen élményeiről is. Közben megismerhettük világnézetét és életérzését. A Leveles Zoltán Harijan hindu tanító által vezetett Bharata Hindu Közösség szervezte az utazást, amin részt vettek, miáltal a szakrális oldalát is láthatták Indiának – osztotta meg.  

Petrovics Zsuzsanna íróval beszélgetett Szurasenkó Dániel, legújabb kötetéről

Hozzátette, hogy Petrovics Zsuzsanna meghívásaik révén megszerette Miskolcot és idén nyáron eljön majd szabadidejében is a városba a barátnőjével. Vállalta, hogy negyedik kötetét Miskolcon fogja megírni, amit szintén bemutatnak majd a Lichtenstein Galériában. 

Tánc, költészet, spiritualitás

- Bittner Meenaksi Dóra pedig döbbenetes táncelőadást tartott a könyvbemutató során. Az elmúlt egy évtizedben nem volt példa hasonló indiai táncelőadásra Miskolcon. Ezzel keretbe foglaltuk a kötetről folyó kellemes hangulatú beszélgetést. Nyitótánccal indított és végül szintén az ő produkciója zárta le az alkalmat. Három órára volt előtte szüksége, hogy felkészítse magát sminkeléssel, öltözködéssel. A lábain például csörgőket viselt. Rendkívüli precizitással végezte minden mozdulatát, amelyek magyarázóak voltak. Végül vastapsot kapott a publikumtól és közös fotózkodásra is lehetőség nyílt vele – részletezte a szervező. 

Bittner Meenakshi Dóra táncművész indiai tradícionális táncelőadása

Kiemelte, hogy Bittner Meenakshi Dóra 24 éve foglalkozik már az indiai táncokkal, ezért megtisztelő, hogy elfogadta a felkérést. A dél-indiai Chennaiban tanult, a Kala Darsana Táncművészeti Intézet igazgatójának, Jayanthi Subramaiamnak volt a tanítványa, akinél a Bharathanatyamot, az egykori templomi táncosok művészetét sajátíthatta le. Emellett a Nemzetközi Tánc Tanács tagja is. 

Elmondta, hogy az indiai táncelőadásban elválaszthatatlan egységet alkotott a zene, a tánc, a költészet és a spiritualitás. Az egyik tánc például arról szólt, hogy pusztító bűnei miatt eső zúdult az indiai népre. A hindu istenség, Krisna, azonban felemelt egy hegyet és a nép felé tartotta, hogy megvédje őket az esőtől. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!