Ugrás a tartalomra

Miskolcra látogatott Bródy János

Miskolc Televízió / minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 14. péntek 16:44
Az énekes, dalszerző Fedor Vilmos vendégeként járta végig Miskolc nevezetességeit. Bródy János felmenői több generáción keresztül éltek a városban, mielőtt dédapja Budapestre költözött. 
Fotók: Horváth Csongor

A miskolci levéltárban indította pénteki napját Bródy János. Az énekes, zeneszerző egy teljes napot töltött a városban Fedor Vilmos, kultúráért felelős polgármesteri megbízott vendégeként. A levéltárban különböző dokumentumokkal, nyilvántartásokkal várták a művészt, akiről kiderült, miskolci gyökerei vannak. 
- Ez az 1858-as lakcímnyilvántartás gyakorlatilag egy névjegyzék Miskolc lakosairól. A 2778-as számú háznál található meg Bródy Dániel, felesége Bródy Rozália – mutatta Kis József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatatója az okmányt Bródy Jánosnak, miszerint ükszülei még Miskolcon éltek. A Széchenyi utcáról nyíló egyik árkádos közben volt lakásuk, míg 1877-ben Budapestre nem költöztek az akkor már fiatal felnőtt Sámuellel, az énekes dédapjával. 

 - A családom, a gyökereim miskolciak. Kétség kívül bizonyítást nyert – jelentette ki Bródy János. A levéltár igazgatója egy füzetet ajándékozott az énekesnek, amiben a felmenőiről szóló feljegyzéseket gyűjtötte össze. A levéltárban egy 1973-as dokumentum is előkerült, miszerint az Bródy János ellen eljárás indult egy miskolci koncertje után. 
- A rendezők engem kértek föl a vége felé, hogy köszönjem meg a közreműködőknek a jelenlétet, és én megköszöntem a rendfenntartóknak is, csak úgy tűnik, hogy olyan szavakat használtam, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy velem szemben kvázi egy ilyen koncepciós pert indítsanak – idézte fel az esetet a dalszerző. 
 


A művész a Deszkatemplomhoz is ellátogatott. Az 1997-es pusztító tűz után ugyanis Bródy és társai adtak jótékonysági koncertet, aminek a teljes összegét a károk helyreállítására fordították. Az énekes már többször járt Miskolcon, de pénteken alkalma nyílt jobban megismernie a várost. 
 - Fedor Vili meghívására vagyok itt, aki megmutatja nekem Miskolc szépségeit. Nem mintha én ezt eddig nem ismertem volna, mert nagyon sokszor jártam itt Miskolcon, de Vili egy igazi lokálpatrióta és olyan dolgokat is tud nekem mutatni, amit magamtól nem értem volna el – fogalmazott. -  Különös nagy ajándék, hogy itt a miskolci levéltárban olyan családi dokumentumokat kutattak fel ebből az alkalomból, ami sok kérdésre választ ad – tette hozzá Bródy János. 

Az énekes a húsz év után Fedor Vilmos által újraindított Vendégségben Miskolcon előadássorozat vendégeként érkezett Miskolcra.
- Mind az embereknek, mind a meghívottaknak tetszik a programsorozat. Azt gondolom, hogy ez mindig aktuális lesz – most már én is beláttam, mert Miskolc értékéről még mindig nagyon keveset tud az ország – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Fedor Vilmos. 

Bródy János látogatását egy közönségtalálkozóval zárják, ami 18 órakor kezdődik a Tudomány és Technika Házában. A közönség először itt láthatja az énekesről most készült portréfilmet, amit Budapesten a következő héten mutatnak be. A találkozóról készült teljes anyagot a Miskolci Televízió október 20-án, csütörtökön sugározza két részletben, 18:25, illetve, 19:25 perctől.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!