Ugrás a tartalomra

Miskolcról indította országos akcióját a PDSZ 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. december 10. péntek 15:34
A sürgető pedagógushiányra hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Miskolci Tankerületi Központ előtt tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján. 
„Holnap ki fog tanítani?” | Fotó: Horváth Csongor

- 2015-ben ugyanezen napon és ugyanitt már demonstráltunk a tervezett oktatási reformok ellen. Majd nem sokkal később megszületett a Herman Ottó Gimnázium nyílt levele, illetve megalakult a Tanítanék Mozgalom – emlékeztetett Szűcs Tamás, a PDSZ Országos Választmányának tagja, regionális ügyvivője. A szakszervezet úgy látja, beigazolódtak akkori jóslataik: szerintük hat év elteltével ma már az a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán, aki tanítson. Különösen a hátrányos helyzetű régiókban tapasztalnak súlyos állapotokat. 

- Ki fog tanítani abban az országban, ahol az egyetemre bekerülő pedagógushallgatóknak alig a negyede helyezkedik el a szakmában? – vetette fel Szűcs Tamás. Az általa ismertettek alapján jelenleg a diplomájukat megszerző pedagógusok nem keresnek többet a szakmunkás minimálbérnél. Úgy érzékelik, a bérfeszültség és az oktatóhiány könnyen lehet, hogy az egész struktúrát visszafordíthatatlan pályára állította. 

„A társadalom tagjai nem biztos, hogy elevenen érzik, de mi belülről már látjuk a problémát”

- Nem csupán a bér, hanem a fojtogató körülmények is az okai a kialakult helyzetnek. Mindaz, ami ránehezedik a pedagógustársadalomra, és kedvét szegi, hogy így dolgozzon – taglalta. A regionális ügyvivő úgy véli, a tankerület épülete az elhibázott, ostoba, centralizált és működésképtelen oktatási rendszer helyi szimbóluma. 

Az eseményen Kulcsárné Szabó Katalin, a PDSZ Északkelet-Magyarországi Regionális Választmányának tagja óvónőként hívta fel a figyelmet: ma Magyarországon a felsőfokú óvodapedagógusok hiányát jelzi, hogy az egyéb munkakörökben dolgozó kollégákkal pótolják őket. Hozzátette: a logopédusok, pszichológusok, fejlesztő és gyógypedagógusok munkája sem nélkülözhető a gyermekek számára ebben az életkorban. 

Megpróbálják mozgósítani a (pedagógus)társadalmat, jelenleg is sztrájktárgyalásokat folytatnak

A szervezők országos akciójukat hosszú távú céljaik első lépéseként értékelik. Szándékuk mindenekelőtt az, hogy az ügy mellé minél többen sorakozzanak fel, ezért az elkövetkező időszakban több vidéki városban is fel fognak szólalni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!