Ugrás a tartalomra

Miskolcról őszintén – újabb három csapás

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 05. kedd 17:31
A Demokratikus Koalíció szerint újabb csapások fenyegetik a Miskolcon és környékén élőket: két gyárberuházás, a GS Yuasa akkumulátor gyár és az Alsózsolcára tervezett akkumulátor hulladékfeldolgozó tervezett építése kapcsán, valamint az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakaszának fizetőssé tétele miatt. A párt képviselői szerint a „Miskolcról őszintén” elnevezésű programjuk részeként ismét van miről őszintén beszélni.
Fotó: Mocsári László

„Záporoznak a DK miskolci irodájába az emberek kérdései a gyárakkal kapcsolatban” – tájékoztatott Hegedűs Andrea, a DK országgyűlési képviselője. Elmondása szerint az itt élőket nem tájékoztatták többek között arról, hogy hová kerül a keletkező akkuszemét, az akkumulátorokat megsemmisítő üzem? Mennyire fogják ezek az üzemek a vizeinket, a levegőt, a talajt szennyezni? Okoz-e, és ha igen milyen mértékű tartós egészségkárosodást a beruházás? Milyen vagyoni hátrányt okozhat az érintett ingatlanoknál egy ilyen gyár közelsége?  Többen az iránt is érdeklődnek, hogy vajon mi a szerepe ezekben a gyártelepítésekben Csöbör Katalinnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének? És főképpen arra kíváncsiak, miért nem történt társadalmasítás, amely során teljeskörű tájékoztatást kaptak volna az emberek, vita- és beleszólási lehetőséggel. Hegedűs Andrea úgy véli, az emberek várják a válaszokat. 

„A miskolciaknak joguk van tudni, hogy milyen akkumulátor gyárral terhelik Miskolc környezetét. A városban és környékén élő emberek hozzánk fordultak, mert féltik az egészségüket, a természetes környezetüket - levegő, talaj, vízbázis - és a jövőjüket. Ha minden tervezett beruházás az orbáni gépezetben megvalósul, akkor Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalom és egyben a világ egyik legnagyobb akkuszemét feldolgozója is lesz. Miskolcnak van oka aggodalomra? Városunk is veszélyben van? - ezeket az írásbeli kérdéseket adtam be márciusban az illetékes miniszternek. A válasz elterelő, tipikus fideszes mellé-beszéd volt” – részletezte a DK országgyűlési képviselője, aki szerint a múlt heti alsózsolcai fórumról érkezett információk sem adnak okot bizakodásra.

Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselő, a Velünk a Város frakció DK-s frakciócsoportjának tagja arról beszélt, hogy az iskolakezdésre időzítve újabb terheket rak a családokra a kormány: fizetőssé akarják tenni az M30-as elkerülő utat. Rámutatott, Európa számos országában ezek az elkerülő utak ingyen használhatóak. Nem véletlenül: így csillapítják az adott városok belső forgalmát. 

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a város körüli elkerülő szakaszt fizetőssé teszik, ezzel a Fidesz-kormány ismét a miskolciakat akarja megsarcolni, hiszen ugyanezt tette korábban - többek között - a helyi tömegközlekedéssel is. Nem csak a miskolciak akaratával, de a saját politikájával is szembe megy a kormány: A Sajószentpéternél épülő elkerülő út szükségességét ugyanis a kormány azzal indokolta, hogy csökkenti a belterületi szakaszok forgalmát, kisebb lesz a belterületi környezetterhelés és gyorsabban elérhetővé válnak az úticélok a település kikerülésével. A miskolci autósok megsarcolása pedig szöges ellentétben áll ezekkel az elvekkel” – szögezte le a képviselő. 

Szilágyi Szabolcs szerint a Demokratikus Koalíció elhozza a reményt egy élhetőbb országra, ahol nincsenek kilométeres várólisták az egészségügyben, járhatóak az utak, ingyenesek az elkerülő szakaszok, normális menetrend szerint járnak a vonatok és a buszok, ahol a fizetésből és nyugdíjból meg lehet élni, és nem csak túlélni. 

A DK képviselői felszólítják Csöbör Katalint a térség kormánypárti egyéni országgyűlési képviselőjét, tegyen lépéseket a miskolciakat és alsózsolcaiakat ért csapások ellen, adjon tájékoztatást, mind a GS Yuasa akkumulátorgyár, mind az Alsózsolcára tervezett akkumulátorselejtet feldolgozó beruházással kapcsolatban, és tegyen lépéseket azért, hogy az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza maradjon továbbra is ingyenes.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!