Ugrás a tartalomra

A MOL döntése az ellátásbiztonságot veszélyezteti

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 18. péntek 17:57
Mintegy négyszáz benzinkutat és ezzel kétszázötvennyolc magyar kisvállalkozást ítél halálra a MOL - állítja a a Független Benzinkutak Szövetsége.
Fotó: minap.hu

Mint ismert, a napokban kapta kézhez több hazai benzinkút tulajdonosa azt a levelet, amelyben a MOL arról tájékoztatta őket, hogy a november 21-ével kezdődő héten nem kapnak semmilyen üzemanyagot. Az olajipari vállalat ideiglenesen nem tud biztosítani számukra sem dízelt, sem benzint. A kutak minden héten tájékoztatást kapnak arról, hogy a szerződésben foglalt üzemanyag-mennyiség hány százalékát tudják leszállítani. Ez az utóbbi időszakban sok helyen csak 25 százalék volt.
Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke az utóbbi hetekben több nyilatkozatot is kiadott a kisebb kutak nehéz helyzetét bemutatva. Most azt mondta: „Magyarországon összedőlt az üzemanyag-ellátás.” 

A MOL értesítésére reagálva az FBSZ nyílt levelet írt Hernádi Zsoltnak, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnökének és Orbán Viktor miniszterelnöknek. A két levelet közérdekű tartalmuk miatt, változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Elnök Úr!

Megdöbbenéssel fogadtuk tegnapi körlevelüket, ami szerint a MOL megszünteti több száz kisbenzinkút ellátását. Ismerjük a hatósági ár hatásait, hiszen fő elszenvedői vagyunk, és nyilván mi is azt szeretnénk, ha eltörlésre kerülne. Addig azonban, amíg hatályban van, ezzel kell élnünk, nekünk is, de a MOL-nak is. Nem fogadható el, hogy egy nyilvánvalóan stratégiai vállalat ellátás biztonságra hivatkozva szünteti meg több száz partnere (még ha kényszerből is) ellátását, egyben sok vidéki körzet teljes ellátásbiztonságát is felrúgva.

Nem a kényszerű partnerek megélhetése a tét, hanem az ország ellátása. Nem a nagyvárosok számtalan benzinkútjának ellátása a tét, hanem a vidéki lakosság, a gazdálkodók ellátása. Szeretnénk emlékeztetni, hogy az Önök nevében megszólaló Ratatics Úr több ízben is kifejtette nyilvánosan, és zárt tárgyalásokon is, hogy a MOL képes a magyar igények szerinti mennyiség biztosítására, gondot csak a logisztika okoz. 
Ezt a gondot a most kisemmizett partnereik megoldották, kérjük, most Önök is oldják meg, amit vállaltak, mert ez a vállalás volt az ársapka szabályozás bevezethetőségének egyik alappillére. Ne hátráljanak ki ebből!

Tisztelt Elnök Úr!

Kérjük, azonnal bírálja felül ezt a teljes mértékben elfogadhatatlan intézkedést, hiszen Önök felelősek az ellátásért, az Önök felelőssége a karbantartás időben történő elvégzése is, a stratégiai készletek visszatöltése is, és ebből következően az Önök felelőssége az is, amibe a vidéki lakosságot és vállalkozásokat kényszerítik, ha nem teljesítik, amit vállaltak.

Tudjuk, hogy az Önök álláspontja szerint csak szerződéskötési kötelezettségük van velünk szemben, ellátási kötelezettségüket tagadják, azonban szeretnénk emlékeztetni, hogy a szerződés fogalma mást jelent, mint ahogy ahhoz sem férhet kétség, milyen szándék vezette a jogalkotókat.

Tisztelt Elnök Úr!

Előre is köszönjük gyors intézkedését!

Budapest, 2022. november 18.

Tisztelettel:

Egri Gábor elnök, Gépész László alelnök. Független Benzinkutak Szövetsége Elnökség.
 

Az FBSZ elnökségének Orbán Viktorhoz írt nyílt levele: 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

2022. november 17-én délután a MOL Nyrt. körlevélben értesítette több száz partnerét, hogy számukra a továbbiakban nem tud üzemanyagot biztosítani. Az intézkedés indokait négy pontban foglalta össze:

1. A hatósági ár hatásai
2. A stratégiai készletek visszapótlása
3. A Barátság kőolajvezetéket ért incidens
4. Karbantartási munkálatok a Dunai Finomítóban

Tudomásul vesszük, és megértjük, hogy ezek objektív okok, és azok közé az előre nehezen kiszámítható hatások közé tartoznak, amelyek veszélyére éppen Ön hívta fel figyelmünket az Országgyűlésben 2021. okt 25-én. Ettől függetlenül az intézkedés 258 magyar, többnyire családi kisvállalkozás érint, és mintegy 400 benzinkutat, Magyarország benzinkútjainak 20%-át hozza kilátástalan helyzetbe.

Tudjuk, és megértjük, hogy a Kormánynak nincs hatásköre egy magánvállalat intézkedésére, azonban az ország ellátásának biztosítása, magyar családi vállalkozások, és az alkalmazottak családjainak megélhetése nem válhat egy magánvállalat érdekeinek játékszerévé. Magyar családok ezreinek megélhetését veszi el egy hatalmas nyereséget elérő részvénytársaság, törvényi ellátási kötelezettségét semmibe véve.

Ebben a helyzetben azonban súlyos gondot okoz a 2021. évi CXXX tv. a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről 43.§ (3) bekezdése, ami az ellátásból kimaradó benzinkutakat üzemszünet hirdetésére, azaz bezárásra kényszeríti.
Kérjük, és javasoljuk ezt a rendelkezést felfüggeszteni, hiszen az ország ellátásának biztonságát nagymértékben javítaná, hogy az egyik üzemanyagtípusból kifogyó benzinkút legalább a másik fajtákat tovább kiadhatná. Ehhez kormányzati intézkedésre lenne szükség.
Javasoljuk továbbá a stratégiai tartalékok felszabadítását, amennyiben a MOL üzemanyag ellátása folyamatosan akadozik, hogy kútjaink a vidéki lakosság ellátását biztosítani tudják.

Szeretnénk kérni Miniszterelnök Urat, hogy segítse a kisbenzinkutak túlélését azzal is, hogy a korábban hozott segítő intézkedések végrehajtását gyorsítsa fel, illetve hatályukat a IV. negyedévre hosszabbítsa meg, mert a III. negyedévre vonatkozó kifizetések jelentős része máig nem történt meg, a IV. negyedévre pedig csak ígéretek hangzottak el.

Segítségét előre is megköszönve várjuk a Kormány gyors intézkedését!

Tisztelettel:

Egri Gábor elnök, Gépész László alelnök. Független Benzinkutak Szövetsége Elnökség.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!