Ugrás a tartalomra

Most különösen fontos az élelmiszergyűjtés

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 19. hétfő 13:16
A koronavírus-járvány idején érezhetően megnövekedett a Magyar Vöröskereszthez beérkező segélykérelmek száma. Most tehát nagy jelentőséggel bír az élelmezési világnap kapcsán szervezett gyűjtés. A tartósélelmiszereket este fél 7-ig várják az egyetemhez közeli Tesconál még kedden is. Délután 2-ig pedig a kampuszon gyűjtenek.
Fotó: Mocsári László

Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese érkezett az élelmiszergyűjtő sátorhoz hétfőn. Csomagját letéve elmondta, 2013 óta vesz részt a gyűjtésben a Miskolci Egyetem. – Fontosnak tartjuk, hogy hallgatóinknak ne csak tudást adjunk, hanem értékrendet is. Ezért örömmel csatlakoztunk az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen nevű mozgalomhoz.

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete évente kétszer rendezi meg az élelmiszergyűjtést. Ez idén tavasszal elmaradt, így az őszi sátorállítás nemcsak kétnapos, hanem négynapos lett. Dennis Engel főszervező szerint a legnagyobb segítséget az áruházhoz való kitelepülésük jelenti, ahol önkéntes egyetemisták segédkeznek. – Egy évvel ezelőtt ugrásszerűen megnőtt a begyűjtött tartósélelmiszerek száma. 2018 őszén még 159 kilogrammig számoltunk, 2019 tavaszán azonban már 665-ig, ősszel pedig 788-ig.

Mint azt a szervező elmondta, az a tapasztalatuk, hogy fel kell készülni a járványhelyzet következő hullámára, hogy amikor az tetőzik, hasonló mértékben tudjanak segítséget nyújtani tartós élelmiszer csomag formájában a rászoruló családoknak, akiknek nincsenek sem anyagi, sem élelmiszertartalékaik. Azt kérik, hogy az adományként felajánlott tartós élelmiszerek (pl. liszt, cukor, száraztészta, olaj, konzervek, száraz lencse, bab, sárgaborsó) szavatossági ideje legalább három hónap legyen.

Az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger) 2004-ben kezdte meg a működését az Auburni Egyetemen (Alabama, USA) az ENSZ világélelmezési programjával együttműködve. Az UFWH alapvető célja az, hogy kidolgozzon és életbe léptessen egy akciótervet a hallgatóknak és a tanároknak, amely az egyetem közösségét arra ösztönzi, hogy erőfeszítéseket tegyen az éhezés megszüntetésére. Az UFWH munkájába mára már közel háromszáz egyetemi kampusz kapcsolódott be világszerte.

1979 óta – az akkori mezőgazdasági miniszter, dr. Romány Pál által vezetett magyar delegáció javaslatára – minden évben október 16-án több mint 150 országban megtartják az élelmezési világnapot. Célja, hogy felhívja a figyelmet a szegénység és az éhezés problémájára. Ez a dátum emlékeztet arra is, hogy 1945-ben ezen a napon alakult meg a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!